Οργή σωματείων και πολιτών κατά του Α.Παχατουρίδη με τον αποκλεισμό αθλητών και πολιτών από το γήπεδο Χωράφας

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Θύελλα αντιδράσεων μετά την απόφαση για το στάδιο Στίβου στο Περιστέρι – Έκθετος ο Παχατουρίδης

Έκθετος ο Παχατουρίδης με την απόφαση του για το στάδιο Στίβου στο Περιστέρι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων!

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση που πήρε ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, να «καταργηθεί» ο Στίβος, στο Στάδιο της Χωραφάς προκειμένου να γίνει πάρκο αναψυχής. Με άλλα λόγια, να επιτραπεί η πρόσβαση σε μη αθλούμενους να περπατούν πάνω στο ταρτάν, καθιστώντας την εκγύμναση των αθλητών στίβου πρακτικά αδύνατη.

του Βαγγέλη Λάσκαρη

Η απίστευτη αυτή απόφαση για το στάδιο Στίβου στο Περιστέρι, προκάλεσε αν μη τι άλλο απορίες αναφορικά με το σκεπτικό της και έπεσε σαν βόμβα από ένα Δήμαρχο που δεν συνήθιζε να παίρνει αποφάσεις που έρχονται ενάντια στο καλό των συνδημοτών του αλλά και το τοπικού αθλητισμού.

Οι εξελίξεις αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση τρέχουν, με όλο και περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας να κάνουν την εμφάνιση τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Περιστερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο Θέρσιππος Περιστερίου, όσο και ο Άγιος Ιερόθεος απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο, Ανδρέα Παχατουρίδη, μέσω της οποίας εναντιώνονται στο ενδεχόμενο να αλλάξει τρόπο χρήσης το Στάδιο του Στίβου της Χωραφάς, υπογράφοντας με αυτόν τον τρόπο μια μαύρη σελίδα για τον στίβο.

Στην επιστολή τους προς τον Ανδρέα Παχατουρίδη, τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Περιστερίου εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την απόφαση του Δήμου αναφορικά με το στάδιο του Αγίου Ιεροθέου, ένα στάδιο το οποίο εξυπηρετεί την οργανωμένη άσκηση της νεολαίας επί 30 συναπτά έτη.

Ακόμη, μέσα στην επιστολή διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζουν την απόφαση άδικη, αναιτιολόγητη, αυθαίρετη, καταχρηστική, άκαιρη, περιφρονητική και άνευ λογικού, κοινωνικού και ηθικού ερείσματος.

Τι αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Περιστερίου:

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Σε μια περίοδο όπου η πανδημία είναι ακόμα παρούσα και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυρών επιβαρύνεται καθημερινά, ενημερωθήκαμε προφορικά ότι λήφθηκε απόφαση με την οποία η χρήση του στίβου του σταδίου της Χωράφας, στο οποίο προπονούνται οι αθλητές και οι αθλήτριες των Συλλόγων μας, αλλάζει και διατίθεται αποκλειστικά στους δημότες του Δήμου για ήπια άθληση.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανακοινώσατε ότι ένα στάδιο το οποίο κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας (αργότερα περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου) και επί 30 έτη εξυπηρετεί την οργανωμένη άσκηση της νεολαίας, αλλάζει χαρακτήρα, χάνοντας έτσι ουσιαστικά τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του.

Ως αθλητικοί φορείς της πόλης παρέχουμε διέξοδο σε περί τους 600 μαθητές – αθλητές, οι οποίοι κατακτούν καθημερινά τα δικά τους μικρά μετάλλια, που γράφονται ανεξίτηλα στην προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται το πόσο σημαντικό είναι το έργο των Συλλόγων, τόσο στο κομμάτι της σωματικής τους ανάπτυξη όσο και στο σχηματισμό των γνωστικών τους δεξιοτήτων.

Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι οι Σύλλογοι μας αποτέλεσαν φυτώριο που με πολύ κόπο, περίσσια υπομονή και υπό δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν να αξιοποιήσουν το ταλέντο πολλών παιδιών και να τα οδηγήσουν σε μια αναγνωρισμένη παγκόσμια καριέρα μέσω του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας Παναγιώτης Τριβυζάς, (πυροσβέστη που υπηρετεί σε Πυροσβεστικό Σταθμό του Δήμου μας), ο οποίος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου που διεξήχθη στο Μόναχο αγωνίστηκε στα 200μ και στη σκυταλοδρομία 4χ100, πετυχαίνοντας εκπληκτικές επιδόσεις και διακρίσεις (10η θέση στην 4χ100).
  • Η Χριστίνα Παπαδοπούλου αθλήτρια Βάδην, η οποία στο ίδιο πρωτάθλημα αγωνίστηκε στα 20χλμ και κατετάγη στη 12η θέση.
  • Αλλά και τον Νίκο Σφακιωτάκη αθλητή των 400μ με Εμπόδια ο οποίος κατέκτησε το 2η και 4η θέση στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, η οποία διεξήχθη στα τέλη Μαΐου.

Οι Σύλλογοι στίβου της Χωράφας είναι καθ όλα νόμιμοι, καθώς έχουν λάβει την “Ειδική Αθλητική Αναγνώριση” και είναι εγγεγραμμένοι στο Αθλητικό Μητρώο της ΓΓΑ, ο δε Δήμος εξέδιδε βεβαίωση με την οποία παραχωρούσε το δικαίωμα χρήσης του Σταδίου της Χωράφας.

Για την αθλητική ανάπτυξη των αθλητών μας,  περισσότερα από δέκα άτομα (μέλη των Συλλόγων – προπονητές) προσέφεραν το έργο και τις γνώσεις τους, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Για το λόγο αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, καθώς θεωρούμε την απόφαση άδικη, αναιτιολόγητη, αυθαίρετη, καταχρηστική, άκαιρη, περιφρονητική προς τους Συλλόγους μας και άνευ λογικού, κοινωνικού και ηθικού ερείσματος.

Εκτιμούμε ότι η απόφασή σας συνιστά ευθεία παραβίαση μιας σειράς συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών που η Πολιτεία έχει θεσπίσει στον καταστατικό της χάρτη ως αδιαπραγμάτευτες αρχές του Πολιτεύματος και συγκεκριμένα:

  • Ισότητας, η οποία είναι προβλέπεται με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, και επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες και αποκλείει την έκδηλα άνιση μεταχείριση τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και με την απόφασή την οποία λάβατε επιτρέπετε την είσοδο στο στάδιο αθλητών άλλων αθλημάτων (βλέπε ποδοσφαίρου), καταστρατηγείτε την αρχή της Ισότητας και δρώντας Άνισα, απαγορεύετε τη χρήση του σταδίου για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε και προορίζεται, που δεν είναι άλλος από τη χρήση του από τους αθλητές των σωματείων του στίβου.
  • Ισονομίας, καθώς στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Συντάγματος ρητά ορίζεται ότι “Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις”, και με την παραβίαση της γίνεται προφανής διάκριση ανάμεσα στους αθλητές διαφορετικών αθλημάτων (πχ ποδόσφαιρο, στίβος).
  • Ισοπολιτείας, καθώς το Άρθρο 28 του Συντάγματος κατοχυρώνει την ισονομία και την ισοπολιτεία ως θεμελιώδη δικαίωμα του ατόμου. Η παράγραφος 1 του Άρθρο 28, ορίζει ότι: «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως», η δε παράγραφος 2, του Άρθρου 28 ρητά απαγορεύει κάθε μορφή διάκρισης.Στην προκειμένη περίπτωση με την απόφασή σας είναι φανερό ότι δεν εφαρμόζονται οι εν λόγω διατάξεις του Συντάγματος. καθώς η απόφασή σας αυτή δεν εγγυάται ούτε προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ούτε διασφαλίζετε την αποτελεσματική εφαρμογή τους, υποχρέωση την οποία ρητά έχει η νομοθετική και εκτελεστική αρχή μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων της.
  • Ελεύθερης εκδήλωσης της προσωπικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος σε συνδυασμό με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου. Στην προκειμένη περίπτωση καταστρατηγείται το δικαίωμα των αθλητών να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους και να συμμετέχουν στην κοινωνική εκδήλωση της άθλησης, καθώς αδιαμφισβήτητα αυτή αποτελεί μια κοινωνική εκδήλωση. Επιπλέον η απαγόρευση οργανωμένης άθλησης είναι ένα διοικητικό μέτρο το οποίο περιορίζει την ελεύθερη κίνηση κάτι που ρητά απαγορεύεται από το άρθρο 5 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Θα θέλαμε να σας αναφέρουμε με υπευθυνότητα, η οποία πηγάζει μέσα από την 30ετη καθημερινή μας επαφή με τους μαθητές – αθλητές και τους γονείς, ότι η απόφασή σας αυτή θα προκαλέσει σειρά προβλημάτων τα οποία θα είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστούμε και συγκεκριμένα:

Η απομάκρυνση και μεταστέγαση των Συλλόγων μας στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, σε απόσταση 4χλμ, θα έχει ως συνέπεια την μείωση του διαθέσιμου πολύτιμου χρόνου των μαθητών – αθλητών, καθώς οι υποχρεώσεις σε σχολείο και φροντιστήρια τον περιορίζουν στο ελάχιστο.

Η μετακίνηση τους με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες (αυξημένο κόστος καυσίμων), θα επιβαρύνει δυσμενώς τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς θα αυξηθεί η απόσταση μετακίνησης και ο χρόνος που θα δαπανηθεί προς το νέο τόπο άθλησης.

Η απομάκρυνση και μεταστέγαση των Συλλόγων είναι βέβαιο ότι θα αφήσει πίσω της υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος με κόπο αποκτήθηκε και δυστυχώς θα εγκαταλειφθεί στο στάδιο της Χωράφας, χωρίς καμία εγγύηση της ύπαρξης τους στον νέο χώρο.

Στο νέο χώρο θα στεγάζονται πλέον 4 Σύλλογοι οι οποίοι καλούνται να συνυπάρξουν, πράγμα το οποίο από μόνο του καθίσταται προβληματικό αν όχι αδύνατον. Θέλουμε επίσης να θέσουμε υπόψιν σας, ότι σε σχεδόν σε κανένα από τα στάδια της χώρας δεν στεγάζονται και δεν φιλοξενούνται περισσότερα από δύο σωματεία.

Οι Σύλλογοι θα πάψουν πλέον να έχουν τη δυνατότητα σχεδίασης και προγραμματισμού του ανθρώπινου – αθλητικού δυναμικού τους, καθώς θα αδυνατούν να προβλέψουν το πόσοι αθλητές και γονείς, θα επωμιστούν το κόστος (χρόνου – χρημάτων) της μετακίνησης προς το νέο χώρο, η οποία είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο και πολλοί μαθητές που ήδη γυμνάζονται θα εγκαταλείψουν την άθληση. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας με ιδιαίτερη ευθύνη, την αρνητική πρωτιά που κατέχουμε ως χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία (Δεδομένα: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σωματική και ψυχική καταπόνηση, λόγω Covid – 19, ο αθλητισμός είναι ίσως η μοναδική διέξοδος καθώς αποτελεί κοινωνικό αγαθό και αποφάσεις σαν αυτή αντί να βελτιστοποιούν τις συνθήκες, αντιθέτως τις δυσχεραίνουν.

Ο κίνδυνος που διατρέχουμε ως κοινωνία να οδηγήσουμε τα παιδιά, που θα σταματήσουν τον αθλητισμό, στην παρανομία και τα ναρκωτικά.

Σας προτρέπουμε επίσης να αναλογισθείτε:

Η απομάκρυνση των Συλλόγων αλλά και της οργανωμένης άθλησης θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό και θα δώσει τη δυνατότητα σε άτομα χωρίς καμία επίσημη πιστοποίηση να προσφέρουν παράνομες υπηρεσίες άθλησης, θέτοντας σε κίνδυνο τη υγεία και την ασφάλεια των δημοτών, σε Δημοτικό χώρο και ως εκ τουτού με την ανοχή και συγκατάθεση της Δημοτικής αρχής.

Τη δυσαρέσκεια και τα αρνητικά σχόλια των εκατοντάδων πολιτών και οικογενειών του Δήμου μας, οι οποίοι γυμνάζονται ή έχουν γυμναστεί στους Συλλόγους μας.

Τα απαξιωτικά δημοσιεύματα, την έκταση που αυτά θα λάβουν και την απήχηση που θα έχουν όταν το ζήτημα λάβει μεγάλη διάσταση, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ότι η απόφασή σας αυτή είναι άνευ κοινωνικού και ηθικού ερείσματος καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αναντιστοιχία με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από όλα τα παραπάνω και με δεδομένη τη γνώση από την πολύχρονη εμπειρία των Συλλόγων μας, διαπιστώνοντας καθημερινά τις ανάγκες των Δημοτών για άθληση, καθώς και τις δυνατότητες του Σταδίου της Χωράφας, εισηγούμαστε να μελετήσετε τις παρακάτω προτάσεις:

  • Να παραχωρείται το Στάδιο της Χωράφας για χρήση από τους πολίτες συγκεκριμένες ώρες.
  • Να θεσμοθετηθεί η αποκλειστική χρήση του στίβου από τους αθλητές των συλλόγων μας για τις ώρες 17.30 – 21.30, συμβαδίζοντας τις ανάγκες που απορρέουν από το νέο ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων.

Εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την χρήση του Βιοκλιματικό πάρκο της Χωράφας και το σχεδιασμό περιπατητικής διαδρομής, σας έχουν κατατεθεί προ διετίας.

Ο δε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλείται, αφού την μελετήσει, να εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης με την οποία να καθορίζονται οι προτεραιότητες εισόδου και άθλησης, στους δημόσιους αθλητικούς χώρους.

Κύριε Δήμαρχε οι σύλλογοι στίβου του Περιστερίου έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τον σεβασμό τους προς το Πρόσωπό σας, καθώς έχουν συμμετάσχει – βοηθήσει – μοχθήσει σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, σε αναρίθμητες κοινωφελείς δράσεις όπως αιμοδοσίες, συλλογή τροφίμων, εθελοντικό καθαρισμό δημόσιων χώρων κλπ. και παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα, καθορίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη μας και να συνεχίσετε από μέρος σας την αγαστή αυτή μας συνεργασία.

Περιστέρι, 29 Αυγούστου 2022

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων:

  • ΑΟ Άγιος Ιερόθεος –  Μαρίνος Ευάγγελος (697 899 3762)              
  • Θέρσιππος Περιστερίου – Φωτίου Παναγιώτης (698 350 8813)».

Πηγή: sportime.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged