Οι Ταλαντούχοι «Εξουσιαστές» και το Τσουνάμι καταγγελιών στο χώρο του Θεάτρου για σεξουαλική παρενόχληση

Θέατρο-Κινηματογράφος Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: Εκατοντάδες οι φρικτές καταγγελίες για κακοποίηση – Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από ηθοποιούς

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του θεάματος, από τις ηθοποιούς Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη λαμβάνουν μορφή τσουνάμι.

Όπως είναι γνωστό, κατήγγειλαν τον συνάδελφο τους Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση αναφέροντας η κάθε μία με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι MEGA. Ο καταγγελλόμενος από τις τρεις κυρίες ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο Υγεία εισήχθη εσπευσμένα. Είχε λιποθυμικό επεισόδιο με τις πληροφορίες αν μιλούν για εγκεφαλικό επεισόδιο…

Λεπτομέρειες για τα όσα βίωσαν από τον γνωστό ηθοποιό περιγράφουν οι Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη στο έγγραφο της καταγγελίας τους, το οποίο εξασφάλισε αποκλειστικά η εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Στο μεταξύ μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του πειθαρχικού του σωματείου ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες πάνω από χίλιες καταγγελίες.

Οι τρεις ηθοποιοί κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό.

Συγκεκριμένα, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους καταγγέλλει πως ο γνωστός ηθοποιός εκμεταλλεύτηκε το νεαρό της ηλικίας της και την ανάγκη της να εργαστεί.

«Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο. Με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μια συνεχή ανησυχία που έφθανε στα όρια του τρόμου. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα όπως μου είχε αποδείξει άλλωστε».

Τα όσα καταγγέλλει η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους συνέβησαν το 2000, όταν ήταν 24 ετών, στην παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο Βρετάνια.

 «Ο καταγγελλόμενος προέβη πολλές φορές σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου. Και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει».

Η ηθοποιός αναφέρει ακόμη: «Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με, προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφθανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου, αφού ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους περιγράφει ότι κάθε φορά που κάποιος δικός της άνθρωπος βρισκόταν στο θέατρο, σε μια σκηνή φιλιού της παράστασης, ο ηθοποιός που καταγγέλλει, χρησιμοποιούσε βία.

«Όλο αυτό το αίσθημα επεδείκνυε όταν ερχόταν και ο τότε σύντροφός μου να δει την παράσταση, πιάνοντάς με σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας αυτά τα ανάρμοστα φιλιά. Υπό αυτό το καθεστώς τρόμου και βίας έζησα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν». Δεν έφυγα από την παράσταση γιατί φοβήθηκα και άλλα αντίποινα. Είχα τον λόγο και δεν είπα τίποτα και μετανιώνω γιατί τον έτρεμα».

Η Πηνελόπη Αναστοπούλου αναφέρεται στην πρώτη γνωριμία της με τον ηθοποιό, όταν ήταν 28 ετών. Σε μια συνάντηση για συνεργασία, την υποδέχτηκε στο καμαρίνι του και κλείδωσε την πόρτα. Περιγράφει στη συνέχεια σκηνή που προσέβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

«Όταν έφθασε ο καταγγελλόμενος στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα… Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, αυτό τον εξίταρε περισσότερο. Τρομοκρατήθηκα, έκανα ότι δεν καταλάβαινα».

Στην καταγγελία της η Πηνελόπη Αναστασοπούλου λέει:

«Ο καταγγελλόμενος ζήτησε να τον συναντήσω βράδυ στο θέατρο στο οποίο εργαζόταν και ήταν θιασάρχης. Όταν έφθασα στο θέατρο, με υποδέχθηκε, μου είπε να περάσω στο καμαρίνι του, δεν υπήρχε κανείς άλλος στο θέατρο, πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Κλείδωσε το καμαρίνι και άρχισα να αισθάνομαι άβολα».

Στη συνέχεια, η ηθοποιός περιγράφει πράξεις που παραπέμπουν σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και συμπληρώνει:

«Βίωσα παράξενες και οριακές συμπεριφορές από τον καταγγελλόμενο, όπως απότομα ξεσπάσματα οργής, λεκτικές προσβολές και άλλα. Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, μάλλον αυτό τον εξίταρε περισσότερο».

Οπως καταγγέλλει η Λένα Δροσάκη, σε ηλικία 24 ετών ο καταγγελλόμενος την εκβίασε πως αν δεν συνευρεθεί μαζί του, δεν θα περάσει στις εξετάσεις του Υπουργείου.

“Με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου”.

Η Λένα Δροσάκη, περιγράφει περιστατικό που έγινε το 2007, όταν ήταν 24 ετών. Μαζί με συμφοιτητές της, είχαν επισκεφθεί τα γυρίσματα γνωστής τηλεοπτικής σειράς όπου πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός.

 «Με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου»

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, όπως περιγράφει, δεν περίμενε ποτέ να συμβεί.

«Πάγωσα, δεν περίμενα ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Όταν έφθασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της κριτικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια, συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Όταν γύρισε να δουν εμένα πάνω στη σκηνή, έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “είδες που στα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν η επιθυμητή κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκαλέσει».

Στην καταγγελία της η Λένα Δροσάκη αναφέρεται και σε περιστατικό που βίωσε το 2018 στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, σε έργο που σκηνοθετούσε ο πασίγνωστος ηθοποιός.

«Μια μέρα χωρίς λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενάντια σε εμένα και τον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, νομίζοντας ότι έχουμε κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διακόπηκε και η κα Δανδουλάκη ανακοίνωσε στον … ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Έφυγε ο “ισχυρός” και όχι ο αδύναμος»

Με ανάρτηση στο instagram σχολίασε την καταγγελία της συζύγου του Λένας Δροσάκη, ο γνωστός ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

«Υπερασπίστηκες τις αξίες σου! Όρθωσες ανάστημα στους φόβους σου! Δεν φοβήθηκες τους δαίμονές σου! Είμαι τόσο περήφανος για σένα αγάπη μου!

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού στο σωματείο ελληνων ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας, επεσήμανε στο Mega ότι για κάθε φάκελο που ανοίγει θα καλούνται σε ακρόαση οι εμπλεκόμενοι, κι ότι οι καταγγελίες ειναι πολλές.

 «Έχουν γίνει τηλεφωνικά αρκετές καταγγελίες. Εμείς θεσμικά κάνουμε αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα ο κανονισμός να κάνουμε. Εάν κάποιος κριθεί ένοχος, η αγορά, οι επιχειρηματίες, η παραγωγή δεν τους απαγορεύει κανείς σε κάποιον να δουλέψουν.»

Για ανθρωποφαγία μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς.

«Το τι βγαίνει στη φόρα τώρα και για τον Πέτρο και για τους άλλους συναδέλφους, έχει φτάσει σε μία ανθρωποφαγία, η οποία δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο, αλλά από κει και πέρα δε σημαίνει ότι αν κάποιος εκφράσει μία γνώμη είναι με το μέρος του ενός ή του άλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο.

Κάτια Δανδουλάκη: «Τα θύματα είναι ήρωες»

Μετά τις καταγγελίες παρενόχλησης ηθοποιών στον χώρο του θεάτρου, η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη προέβη στις πρώτες της δηλώσεις για το θέμα.

Σε ιδιόχειρη επιστολή της που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σέβομαι τη σοβαρότητα του θέματος. Αυτή τη στιγμή οφείλουν να μιλούν αποκλειστικά και μόνο οι εμπλεκόμενοι και οι δικηγόροι τους. Ο εκβιασμός οποιασδήποτε μορφής δεν επιτρέπεται να γίνεται ανεκτός και να δικαιολογείται σε καμία κοινωνία».

«Δηλώνω τον απεριόριστο θαυμασμό, την εκτίμηση και τη συμπαράστασή μου στα θύματα που στην ουσία είναι οι ήρωες μιας επιβεβλημένης κάθαρσης. Ο χώρος του θεάτρου είναι ο καθρέφτης της ζωής μας και η ζωή είναι ΙΕΡΗ» καταλήγει η κα Δανδουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 η Κάτια Δανδουλάκη έκλεισε το θέατρό της για δύο μήνες διακόπτοντας την συνεργασία με σκηνοθέτη – ηθοποιό, ύστερα από καταγγελία ηθοποιού.

Ορέστης Τζιόβας: «Με τον κ. Φιλιππίδη είχα πρόβλημα»

Στο πλατό της εκπομπής «Ευτυχείτε» βρέθηκε ο Ορέστης Τζιόβας, με αφορμή τη «χιονοστιβάδα» των καταγγελιών σεξουαλικής βίας, παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον χώρο του θεάματος. Όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

«Έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό μου περιβάλλον και στη δραματική σχολή και λεκτική βία σε πρόβες. Δεν χρειάστηκε να τα καταγγείλω γιατί τα χειρίστηκα εγώ. Ήμουν σε μια δυνατή κατάσταση και μπορούσα να ανταπεξέλθω ψυχολογικά.

Με τον κύριο Φιλιππίδη είχα πρόβλημα στο εργασιακό περιβάλλον. Τρομοκρατία, άσχημη ομιλία, βωμολοχία. Δεν μιλάω, όμως, για κάποια σεξουαλική παρενόχληση. Είχα ακούσει πράγματα, αλλά δεν έγινε κάτι μπροστά μου, ώστε να έχω την πλήρη αντίληψη και να το καταγγείλω. Έχει να κάνει με το πώς φέρεται σε όλη την ομάδα. Και φέρονται ακόμη χειρότερα σε ανθρώπους που δεν έχουν την ανάγκη τους. Εκεί βλέπεις τον άνθρωπο που έχει εξουσία».

Ο Λευτέρης Ζαμπετάκης επιβεβαιώνει τη Λένα Δροσάκη

Ο ηθοποιός Λευτέρης Ζαμπετάκης με ανάρτησή του στο facebook θέλησε να επιβεβαιώσει τα γεγονότα που αναφέρει η ηθοποιός Λένα Δροσάκη κατά του Πέτρου Φιλιππίδη γράφοντας στο facebook:

«Επιβεβαιώνω τα γεγονότα που αναφέρει η συνάδελφος Λένα Δροσάκη στην καταγγελία της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Είμαι μαζί της και θα την στηρίξω όπου μου ζητηθεί. Συγχαίρω επίσης για το θάρρος τους την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, της οποίας το ήθος και το ακέραιο του χαρακτήρα της γνωρίζω πολύ καλά καθώς και την Πηνελοπη Αναστασοπούλου, με την οποία μπορει να μην έχουμε συνεργαστεί ποτέ αλλά αναγνωρίζω τη δύναμη που χρειάστηκε για να σπάσει τη σιωπή της μαζί με τις άλλες συναδέλφους. Θα ήθελα να εξάρω επίσης τη στάση και την απόφαση που πήρε ως θιασάρχης η κυρία Κάτια Δανδουλάκη μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα που αφορούν στην καταγγελία της Λένας Δροσάκη».

Την ίδια ώρα ο Πέτρος Φιλιππίδης εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να πάρει εξιτήριο άμεσα. Μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι γιατροί παρακολουθούν σχολαστικά την περίπτωσή του, ενώ ο ηθοποιός φέρεται να ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που τον αφορούν.

Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας: «Είναι πολλές οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open σωρεία καταγγελιών έχει δεχθεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και ο Πρόεδρός του, Σπύρος Μπιμπίλας, για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή λεκτικής και σωματικής βίας στο θεατρικό σανίδι.

Οι άνθρωποι του θεάτρου σπάνε τη σιωπή τους και τον λόγο έχει τώρα το νεοσύστατο πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο θα κληθούν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι. Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας δήλωσε: «Είναι πολλές οι καταγγελίες. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε αριθμούς, δηλαδή όποιον αριθμό και να πούμε, μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι πολύ μικρότερος ή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Σίγουρα θα είναι πάρα πολύ μεγάλος στο τέλος. Ήδη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι καταγγελίες».

Σύμφωνα με το Mega, οι τρεις ηθοποιοί κατηγορούν γνωστό ηθοποιο-σκηνοθέτη, τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς και ζητούν τη διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Σοφία Μουτίδου για σεξουαλικούς εκβιασμούς και χρήση ναρκωτικών…

Με μια ανάρτηση στο Facebook, η Σοφία Μουτίδου «φωτογραφίζει» πρόσωπα και γεγονότα αναφερόμενη σε βραδιές ομαδικού σεξ με γνωστές πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, σε σεξουαλικούς εκβιασμούς και χρήση ναρκωτικών, ακόμη και σε πληρωμένες γυναίκες που παριστάνουν τις συζύγους για να καλύψουν την κρυφή σεξουαλική ταυτότητα γνωστών λαϊκών ειδώλων.

H Σοφία Μουτίδου γράφει στην ανάρτησή της:

 «Φταίω εγώ τώρα, να βγω και να πω τα ονόματα όόόολων των σιχαμάτων, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, καθώς κανείς και καμία δε θα πάρει το μέρος μου και να πάω ήσυχα ήσυχα στη φυλακή;

Και έτσι θα’ μαι εγώ στη φυλακή, γιατί δε θα αποδεικνύεται κάτι από αυτά που λέω, αλλά όλοι θα ‘χετε μάθει τα πάντα. Και θα είναι αληθινά. Και θα το ξέρετε. Γιατί τόση φαντασία ούτε ο καλύτερος παραμυθάς δεν έχει.

Τι προηγήθηκε:

“Ποταμός” καταγγελιών: Στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης…

Η οικογένεια του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, που αυτό το διάστημα διακρίνεται στο επιτυχημένο σίριαλ της ΕΡΤ “Χαιρέτα μου τον Πλάνατο”, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Το απόγευμα της Τετάρτης (3/2), ο Πέτρος Φιλιππίδης εισήχθη σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο ηθοποιός ένιωσε μία αδιαθεσία και κατέρρευσε λιπόθυμος στην κατοικία του στο Ψυχικό. Αμέσως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Μετά την ταχύτητα που κυκλοφόρησε η είδηση για την νοσηλεία του Πέτρου Φιλιππίδη, η οικογένεια του εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

«Ο Πέτρος Φιλιππίδης εισήχθη σήμερα το απόγευμα εκτάκτως στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχουμε εμπιστοσύνη στους ιατρούς και θα αναμένουμε τη γνωμάτευσή τους. Ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα αγάπης και τις ευχές που δεχόμαστε. Η οικογένεια του Πέτρου Φιλιππίδη».

Αφόρητες πιέσεις δέχεται ο Σπύρος Μπιμπίλας: «10 νέες καταγγελίες που δεν περίμενα»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε στην εκπομπή «Ευτυχείτε!» το πρωί της Τετάρτης (3/2) σχολιάζοντας τη φημολογούμενη παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και τις απανωτές καταγγελίες ηθοποιών που έχουν συνταράξει τις τελευταίες μέρες τον χώρο του θεάτρου και όχι μόνο.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης απάντησε στις φήμες που ξεκίνησαν από αναρτήσεις στα social media περί παραίτησής του από το Εθνικό Θέατρο, λέγοντας: «Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ξεκίνησε λέγοντας:

 «Επειδή βρισκόμαστε στα πρόθυρα υπογραφής της συλλογικής σύμβασης με το Εθνικό έρχομαι σε επαφή με τον κύριο Λιγνάδη τον οποίο τον γνωρίζω από 20 ετών, τηλεφώνησα στην κυρία Μενδώνη και της ζήτησα να μου πει αν υπάρχει θέμα παραίτησης. Η ίδια μου είπε εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες στη φημολογία δεν μπορούμε να στηριχτούμε. Εμείς όμως θα προχωρήσουμε σαν σωματείο, θα μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν ξέρουμε από πού έχουν προέλθει οι φήμες και για καταγγελίες και για αποχωρήσεις. Χθες ήρθε και άλλη μία αποκάλυψη στο φως για μία περίεργη πρόσληψη του αδελφού του κυρίου Λιγνάδη, ο οποίος είναι φιλόλογος και προσελήφθη ως ηθοποιός.

Το πειθαρχικό για πρώτη φορά θα συγκληθεί σήμερα, και θα ασχοληθεί με όλες τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο σωματείο γιατί είναι αρκετές. Και σήμερα το πρωί έφτασε ακόμα μία που δεν την περίμενα. Περίπου 10 άτομα συνολικά, μία ομάδα νέων ηθοποιών, κοριτσιών, καταγγέλλουν έναν γνωστό σεναριογράφο ταινιών ότι διοργανώνει οντισιόν για ανύπαρκτες ταινίες. Έχουν καταγγελθεί δέκα ονόματα στο σωματείο».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται για να δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες: «Από το πρωί μέχρι το βράδυ δέχομαι αφόρητες πιέσεις για να αποκαλύψω πράγματα και διευθύνσεις. Δεν είμαστε η γκεστάπο. Το σωματείο ηθοποιών προσπαθεί να καλύψει τα μέλη του με κάθε τρόπο να βοηθήσει νομικά, να δει ποιοι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και οι θύτες και τα θύματα. Θέλουμε να διορθωθεί η κατάσταση, να αποκατασταθεί η ηρεμία, να ζητηθούν ασφαλώς και συγγνώμες αλλά και έμπρακτες. Αυτά που έρχονται στα αυτιά μας είναι πάρα πολύ άσχημα και δείχνουν ότι ο χώρος μας είναι ένας «βόθρος». Αλλά δεν είναι έτσι …. ο χώρος μας είναι ένας μαγικός κόσμος υπέροχων ανθρώπων και κάπου κάποιοι διολισθαίνουν. Όλη η κοινωνία είναι έτσι δεν είναι μόνο το θέατρο».

«Μου έρχεται να βάλω τα κλάματα. Δέχομαι αφόρητες πιέσεις. Ζητάω την κατανόηση όλων». Σε ερώτηση αν ψηλά ιστάμενα πρόσωπα κινούν τα νήματα για την φημολογούμενη παραίτηση είπε: «Οπως έχετε ακούσει εσείς έχω ακούσει και εγώ. Θέλω και τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα να σταθούν δίπλα μας να αποκατασταθεί η αλήθεια και να διορθωθεί η χώρα μας» είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

Η περιπέτεια του ηθοποιού ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο Πέτρος Φιλιππίδης, έντονα στρεσαρισμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέρρευσε λιπόθυμος μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Η τελευταία μετέφερε αμέσως τον πρωταγωνιστή με το αυτοκίνητο στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λιποθυμικό επεισόδιο και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Μετά τις πρώτες εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, με σκοπό να υποβληθεί σε λεπτομερέστερες εξετάσεις και να είναι σε πιο στενή ιατρική παρακολούθηση.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην κατοικία του ζεύγους στο Ψυχικό, απόρροια σύμφωνα με πληροφορίες, μιας πολύ έντονης μέρας με αμέτρητα τηλεφωνήματα.

Σχεδόν όλα αφορούσαν την φερόμενη εμπλοκή του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, για την οποία μάλιστα απέστειλε εξώδικο στα ΜΜΕ.

Με αυτό ζητούσε να μην γίνεται αναφορά του ονόματός του από την στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία εις βάρος του, όμως η συνεχόμενη φημολογία και τα όσα κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για το άτομό του, του προκάλεσαν τέραστιο άγχος και ένταση.

Κάτι που προκάλεσε το λιποθυμικό επεισόδιο χθες το απόγευμα και την μεταφορά του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες γύρω από τα όσα ακούγονται για το όνομά του στον θεατρικό και τον τηλεοπτικό χώρο λένε ότι οι γυναίκες που θα προχωρήσουν σε καταγγελίες εναντίον του, ακολουθούν τις οδηγίες των δικηγόρων τους.

Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, κυρίως λόγω νομικών λεπτομερειών όμως ο θόρυβος εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι η περίπτωση του χαρισματικού κωμικού θα περιέχει πιο σοβαρές κατηγορίες από αυτήν των άλλων δύο συναδέλφων του.

Η Ελένη Φιλίνη μίλησε για το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τις απανωτές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ εξομολογήθηκε τις δικές της εμπειρίες.

Μιλώντας στη Σάσα Σταμάτη και την εφημερίδα On Time η Ελένη Φιλίνη είπε «Έχουν συμβεί διάφορα, πιστεύω ότι δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε τώρα, αυτό υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, είναι θέμα εξουσίας. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, έχω χάσει αρκετές δουλειές και ειδικά αυτό συμβαίνει όταν ξεκινάς σε μια δουλειά, όταν είσαι νέο κορίτσι ή αγόρι, γιατί συμβαίνει και στα δύο φύλα».

Μάλιστα όπως αποκάλυψε της έχει συμβεί από δυο σκηνοθέτες. «Εμένα μου έχουν πει ξεκάθαρα ή έρχεσαι μαζί μου ή χάνεις τη δουλειά. Εν ψυχρώ. Και έχω χάσει πολλές σημαντικές δουλειές».

«Στο modeling όταν ήμουν μια φορά σε δειγματισμό, που δούλευα σ’ αυτή την εταιρεία, κάποια στιγμή φόρεσα το ρούχο και πήγα να δειγματίσω να με δει και αυτός που είχε την εταιρεία και δίπλα στο γραφείο του ήταν οι υπάλληλοί του και συνεργάτες του. Δεν ήμουν σε καμία ερημιά. Ξαφνικά μπήκα στο γραφείο του και τον βλέπω τσίτσιδο και παθαίνω σοκ. Και λέω μέσα μου «τώρα ουρλιάζεις» και βρίσκω ένα μπουκάλι μπροστά, γιατί είχε πιει προφανώς, με ουίσκι, του το φέρνω στο κεφάλι, ουρλιάζω, γίνεται χαμός, μαζεύτηκαν όλοι και φυσικά τελείωσε εκεί η ιστορία, δεν ξαναπήγα ποτέ. Μέχρι να πάω να αλλάξω, αυτός είχε ξεβρακωθεί. Είναι τραγικό όταν το ζεις, παγώνει το αίμα σου. Εγώ έκανα έκρηξη, θα γινόταν ο χαμός εκεί μέσα», αποκάλυψε η Ελένη Φιλίνη.

Η καταγγελίες σοκ των τριών ηθοποιών στο ΣΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι με καταγγελία τους στον ΣΕΗ η Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό. Οι τρεις ηθοποιοί περιγράφουν με λεπτομέρειες τα όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους με τον καταγγελλόμενο ηθοποιό–σκηνοθέτη.

  • Οι καταγγελίες σοκ της Αννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους, της Λένας Δροσάκη και της Πηνελόπης Αναστασοπούλου

Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η ανησυχία μου έφτανε στα όρια του τρόμου

Σε ό,τι αφορά στην Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, όπως ανέφεραν στην εκπομπή, αυτά που καταγγέλλει η ηθοποιός συνέβησαν το 2000, όταν ήταν 24 ετών, στην παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο Βρετάνια. «Ο καταγγελλόμενος προέβη πολλές φορές σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου. Και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει», αναφέρει η ηθοποιός στην καταγγελία της, όπως υποστήριξαν ο Άρης Καβατζίκης και η Δανάη Μπάρκα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των παρουσιαστών της εκπομπής, η καταγγέλουσα ηθοποιός αναφέρει ακόμη για τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με, προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφθανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου, αφού ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Οι δημοσιογράφοι, μεταφέροντας κάποια από τα γραφόμενα στην καταγγελία, ανέφεραν ακόμη ότι η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους περιγράφει ότι κάθε φορά που κάποιος δικός της άνθρωπος βρισκόταν στο θέατρο, σε μια σκηνή φιλιού της παράστασης ο καταγγελλόμενος χρησιμοποιούσε βία, με το κοινό να αντιδρά με επιφώνημα απέχθειας. Ανέφεραν ακόμη ότι η καταγγέλλουσα περιγράφει ότι κάθε φορά που βρισκόταν ειδικά ο τότε σύντροφός της στο θέατρο, ο καταγγελλόμενος την έπιανε σε διάφορα μέρη του σώματός της, δίνοντας με ακόμη μεγαλύτερο πάθος αυτά τα πιεστικά φιλιά.

Στην καταγγελία της η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, όπως μετέφεραν οι παρουσιαστές του «Πάμε Δανάη», αναφέρει ακόμη ότι όταν η ηθοποιός απευθύνθηκε στον παραγωγό, εκείνος δεν φάνηκε να εκπλήσσεται και της είπε ότι θα ήταν δύσκολη η αντικατάσταση, αλλά παρ’ όλα αυτά αν ήθελε να φύγει θα το καταλάβαινε.

Λένα Δροσάκη: Πάγωσα, δεν περίμενα ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο

Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία της Λένας Δροσάκη, περιέγραψαν στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», διαβάζοντας αποσπάσματα: «Το 2007 ήταν 24 ετών φοιτήτρια, επισκέφθηκαν τα γυρίσματα γνωστής τηλεοπτικής σειράς όπου πρωταγωνιστούσε ο καταγγελλόμενος. Την ξεχώρισε και άρχισε να την προσεγγίζει, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, “με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου”».

Και συνέχισε ο Άρης Καβατζίκης να περιγράφει: «Την ημέρα που η Λένα βρισκόταν στο Θέατρο Τέχνης στην οδό Φρυνίχου για τις εξετάσεις του υπουργείου, τον είδε απέναντί της. ”Πάγωσα, δεν περίμενα ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Όταν έφθασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της κριτικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια, συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Οταν γύρισε να δει εμένα πάνω στη σκηνή, έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “είδες που στα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν η επιθυμητή κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκαλέσει”».

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν σε άλλο απόσπασμα της καταγγελίας για τα όσα συνέβησαν το 2018 στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, όταν την κάλεσαν να παίξει στο έργο «Εγκλημα στο Όριεντ Εξπρές». «Η Λένα Δροσάκη θεωρεί ότι όλα έχουν περάσει, ενημερώνει την κυρία Δανδουλάκη, πείθεται και μένει στην παράσταση», ανέφεραν οι παρουσιαστές έχοντας διαβάσει την καταγγελία της ηθοποιού και ακολούθως μετέφεραν αποσπάσματα από την καταγγελία: «Αρχισαν τα ίδια περιστατικά, τα περιστατικά συνέβαιναν κάποιες φορές κατ’ ιδίαν, κάποιες φορές ενώπιον όλου του θιάσου. Κάποια στιγμή όλη αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά έφθασε στο αποκορύφωμά της, όταν μια μέρα επιτέθηκε λεκτικά και χωρίς κανένα λόγο με απίστευτη ένταση σε εμένα και στον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, προφανώς θεωρώντας ότι έχουμε μεταξύ μας κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διεκόπη και η Κάτια Δανδουλάκη ανακοίνωσε στον Πέτρο Φιλιππίδη ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Οταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, μάλλον αυτό τον εξίταρε περισσότερο

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην καταγγελία της αναφέρθηκε αρχικά στην πρώτη γνωριμία της με τον Πέτρο Φιλιππίδη, το 2008, όταν ήταν 25 ετών και είχε μόλις τελειώσει το Θέατρο Τέχνης και πήγε σε μια οντισιόν, σε μια συνάντηση για συνεργασία. Με βάση τα όσα ανέφεραν στην εκπομπή του Mega, στην καταγγελία αναφέρει η Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Ο καταγγελλόμενος ζήτησε να τον συναντήσω βράδυ στο θέατρο στο οποίο εργαζόταν και ήταν θιασάρχης. Οταν έφθασα στο θέατρο, ο καταγγελλόμενος με υποδέχθηκε, μου είπε να περάσω στο καμαρίνι του, δεν υπήρχε κανείς άλλος στο θέατρο, πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Κλείδωσε το καμαρίνι και άρχισα να αισθάνομαι άβολα».

Σύμφωνα με τους παρουσιαστές, στη συνέχεια η Πηνελόπη Αναστασοπούλου «περιγράφει προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ότι βίωσε παράξενες και οριακές συμπεριφορές από τον καταγγελλόμενο, όπως “απότομα ξεσπάσματα οργής, λεκτικές προσβολές και άλλα. Οταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, μάλλον αυτό τον εξίταρε περισσότερο”».

Οπως περιέγραψαν στην εκπομπή με βάση την καταγγελία, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου κάποια στιγμή συνεργάστηκε στο θέατρο το 2010 με τον καταγγελλόμενο, αφού είχε λάβει διαβεβαιώσεις και από το περιβάλλον του, όταν και πάλι ο καταγγελλόμενος προσέβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Πηγή: hellasjournal.com /iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged