Οι «προσωρινοί» Διευθυντές Εκπαίδευσης… και το «βάσανο» τους… Συσάχθειο το έργο τους ή…;

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Ώδινεν όρος και έτεκεν…;

Οι απόψεις δυΐστανται  για το υπηρεσιακό ποιόν (προς θεού όχι το προσωπικό) τόσο των υποψηφίων, όσο και των τελικά επιλεγέντων για τις 116 θέσεις των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης που ανακοινώθηκαν (βλέπε στην συνέχεια).

Ορισμένα στοιχεία των ήδη επιλεγέντων, που αναμένεται να τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στις θέσεις τους, -αμέσως  μετά την λήξη του χρονικού ορίου υποβολής τυχόν ενστάσεων-, δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους βρίσκεται στα όρια της συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν  υποψηφιότητα στις κανονικές κρίσης…

Μία μερίδα  απ’ αυτούς, καταδεικνύει  την δύναμη των θέσεων εξουσίας και τα συναισθήματα που αυτή εγείρει, αφού από τα υπάρχοντα γνωστά στοιχεία, ορισμένοι από τους ορισθέντες προσωρινούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, έχουν μακρά προϋπηρεσία στις συγκεκριμένες θέσεις, ακόμη και στις τελευταίες στις οποίες θήτευσαν, -ελέω διετούς παράτασης-, για περισσότερα από 5 έτη συνεχώς…

Αυτό βέβαια που δεν είναι γνωστό, είναι το «αν η μονοετής προσωρινή θητεία τους», αποφασίσθηκε και ορίσθηκε για να παρακαμφθεί ο «βράχος» της αξιολόγησης των νέων στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης που η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας θέλει να ισχύσει ως διαδικασία και προσόν, από εδώ κι εμπρός υποχρεωτικά.

Βέβαια, κανένα δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο, ιδίως τους νέο-ορισθέντες Διευθυντές     Εκπαίδευσης, ότι αυτά που θα βρουν μπροστά τους με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και θα πρέπει να διαχειρισθούν  είναι υπερβολικά πολλά και δύσκολα για τους ίδιους και όχι μόνο. Κι αυτό γιατί αποτελούν θέματα ταμπού για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που την τελευταία 20ετεία έχει κατακλυσθεί από δικαιωματιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση έναντι μαθητών, κοινωνίας και κράτους, αν και πάντα προβάλουν πάντα με ένταση τα «δικαιώματα των μαθητών στην μάθηση»…

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα υπηρεσιακά θέματα που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν οι «προσωρινοί» νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι:

α) Εκκαθάριση μαθητικού δυναμικού σχολείων από «νεκρούς» μαθητές, κάτι που θα οδηγήσει σε ανακατανομή θέσεων εκπαιδευτικών…

β) Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων…

γ) Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης  (Συντονιστών, Διευθυντών σχολείων, κλπ) και εκπαιδευτικών…

δ) Ανασυγκρότηση δικτύου σχολικών μονάδων με συγχώνευση ή κατάργηση υφισταμένων…

Εικάζεται ότι  τυχόν παρενέργειες, στο ποιο πάνω έργο που θα κλιθούν να φέρουν σε πέρας, -όπως τυχόν διαφωνίες στόχων ή υπηρεσιακών κατευθύνσεων-, θα οδηγήσει όλους, όσους τις εκδηλώσουν στο περιθώριο της διαθεσιμότητας…

Βέβαια, όλα αυτά εκφράζονται προς το παρόν από το γενικό «κοντός ψαλμός αλληλούϊα…», αφού η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχει προς το παρον εκφράσει τις προθέσεις της για τα νομοσχέδια και το περιεχόμενό τους, σε ότι αφορά: 1) Τα στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης, τον τρόπο  επιλογής τους, κλπ…, 2) την αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων, στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών και  3) την αναδιάρθρωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης… Μέχρι τότε παραμείνετε στην αναμονή…

Η είδηση για τον ορισμό των «προσωρινών» Διευθυντών Εκπαίδευσης…  

Υπογράφηκε  και δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια από την υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως η απόφαση με την οποία ορίζονται οι 116  προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Παιδείας:

Α. Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίθηκε αναγκαία, καθώς η θητεία τους έχει λήξει από τις 31/7/2018, ο νόμος βάσει του οποίου έχουν επιλεγεί έχει κριθεί αντισυνταγματικός και οι τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών έχουν ήδη ακυρωθεί.

Β. Οι προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης τοποθετούνται για ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να θεσπισθεί και να ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη αναδιοργάνωση των δομών της εκπαίδευσης.

Γ. Η επιλογή τους έγινε κατόπιν εισήγησης πενταμελούς Συμβουλίου Επιλογής, αποτελούμενου από πανεπιστημιακούς (που προτάθηκαν από τα ΑΕΙ) και ανώτερα στελέχη εκπαίδευσης και διοίκησης, βάσει των επιστημονικών, διδακτικών και διοικητικών προσόντων των υποψηφίων, τα οποία ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις επιλογής προσωρινών στελεχών εκπαίδευσης.

Δ. Το Συμβούλιο Επιλογής εργάσθηκε συστηματικά και, μετά από την αξιολόγηση των υποψηφίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, υπέβαλε τεκμηριωμένη πρόταση για την τοποθέτηση των εν λόγω Διευθυντών, ανά θέση και ανά υποψήφιο. Η πρόταση αυτή έγινε στο σύνολό της δεκτή από την Υπουργό και αποτέλεσε το περιεχόμενο υπουργικής απόφασης για την τοποθέτησή τους.

Η υπουργός Παιδείας   Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους προσωρινούς Διευθυντές Εκπαίδευσης εν όψει και των προκλήσεων της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά. Το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους και είναι πάντοτε στη διάθεσή τους για εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ευχαριστούμε θερμά το Συμβούλιο Επιλογής που εργάστηκε άοκνα και μεθοδικά για να αξιολογήσει όλες τις υποβληθείσες υποψηφιότητες και να υποβάλει την εμπεριστατωμένη του εισήγηση ».

Για να δείτε ή κατεβάσετε την απόφαση με τους πίνακες των επιλεγέντων Διευθυντών Εκπαίδευσης κάντε κλικ εδώ.

Υ.Γ.: Δύο ερωτήματα για την κα Ν. Κεραμέως: α) Θα τηρηθεί η ημερομηνία περαίωσης της θητείας των «προσωρινών» Διευθυντών Εκπαίδευσης ή θα υπάρξει παράταση για λόγους δημοσίου συμφέροντος;… όπως ήδη αρχίζει να ψιθυρίζεται στο εκπαιδευτικό σύστημα και β) Ποιοι λόγοι επέβαλαν τη αποψίλωση των υφυπουργών από αρμοδιότητες και τη μεταφορά τους στον Υπουργό Παιδείας…;

Ν.Π.

Μοιραστείτε το:
Tagged