Οι θεσμοί, η «κάμψη μέσης» των Δραγασάκη – Τσακαλώτου και η προστασία της πρώτης κατοικίας

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Νέα αξιολόγηση σήμερα από τους θεσμούς, με τα νέα δεδομένα. «Πολύ θετική» έκθεση θέλει η Γερμανία για να περάσει την έγκριση της δόσης από το κοινοβούλιό της. Συνεχίζουν οι χαμηλοί τόνοι λόγω ευρωεκλογών. Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

—————-

Βρυξέλλες
Η  αναδίπλωση της κυβέρνησης φέρνει τους θεσμούς να σβήνουν και να ξαναγράφουν την έκθεση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Οπως μας ανέφεραν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το draft της έκθεσης των θεσμών που υπήρχε μέχρι χθες το πρωί ήταν «αρνητικό» ως προς την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ το θέμα συσχετίζεται και με τον εκλογικό κύκλο στην Ελλάδα.

Ψαλίδι στην περίμετρο προστασίας επιχειρηματικών δανείων

Για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής μπαίνει στις €100.000, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις €130.000. Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την α’ κατοικία ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αλλάζει το ύψος της ανώτατης ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο μπαίνει στις 100.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000 ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αναφορικά με την αλλαγή που έγινε στην περίμετρο των επιχειρηματικών δανείων σημείωσε πως αυτό δεν επηρεάζει πολλούς και μετά από αυτό θα ανάψει το πράσινο φως.

Μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test και πιάνουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε ακόμα και αν δεν υπήρχε η μεταμνημονιακή παρακολούθηση έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες ακόμα και το δυσμενές σενάριο.

Όσον αφορά στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως “χρειάστηκε να διαπραγματευτούμε με τέσσερις θεσμούς γιατί η συνέχιση του νόμου Κατσέλη ήταν στις μνημονιακές υποχρεώσεις”. Προσέθεσε δε πως “στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με έξι θεσμούς” και γι΄αυτό η διαδικασία κράτησε τόσο καιρό.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια εξήγησε πως η Κομισιόν έχει ένα κομμάτι για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση αλλά παράλληλα έχει και την επιτροπή ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει το “κομμάτι” που είναι στους θεσμούς αλλά και αυτό που πρέπει να παρακολουθεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία που θα μπει σε εφαρμογή, ο υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στο “μοντέλο” που είχε εφαρμόσει ο Ρούζβελτ το 1930. Υπογραμμίζοντας πως το κόστος μοιράζεται στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και το κράτος. Σημείωσε δε πως η αντιμετώπιση του θέματος είναι σημαντική, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για να πάρουν δάνεια και τα νέα ζευγάρια.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε “το ερώτημα είναι τι προτείνεται εσείς και τι εμείς για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν μπορεί να συνεχίσετε την ίδια τακτική: να βάζετε ένα κριτήριο και μετά ένα άλλο”. Συνέχισε τα πυρά λέγοντας “βάλατε πρώτο κριτήριο ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και τώρα όλοι- εκτός από την αντιπολίτευση- λένε ότι βγήκαμε. Μετά υπήρξε το κριτήριο ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος αλλά πήραμε. Μετά ήταν οι συντάξεις και στη συνέχεια οι αγορές. Επιστρέψαμε δύο φορές στις αγορές και μάλιστα βγήκαμε και με δεκαετές ομόλογο, που είναι κριτήριο για τις αγορές. Αν οι αγορές δανείζουν για δέκα χρόνια σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα”

Όπως είπε “πρέπει ο κόσμος που υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια να δει το πρόσωπο της ανάπτυξης. Θα συνεχίσει ο κόσμος να ψηφίσει δεξιά και ακροδεξιά αν δεν δει αυτό το πρόσωπο”. Και απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής είναι πως “είναι πιο πιθανό να πείσω τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι είμαι πιο Kομφουκιανός από το να πείσετε εσείς πως είστε πιο αριστεροί από ΣΥΡΙΖΑ”.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία θα γίνει αύριο Παρασκευή καθώς το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Το μήνυμα των Βρυξελλών

Η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. «Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

Τώρα όμως οι θεσμοί πρέπει να μελετήσουν τα νέα στοιχεία που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών, αν και όπως σημειώνει μια εκ των πηγών, η έκθεση αναμένεται να γραφτεί και να… ξαναγραφτεί μέχρι να πάρει την τελική της μορφή.

Η πολιτική πλευρά των θεσμών δεν δίνει προς το παρόν πολλές ελπίδες για εκταμίευση της δόσης μετά το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου και αυτό έχει να κάνει με την «κάθετη» στάση της ΕΚΤ.

«Την Κομισιόν απασχολεί περισσότερο η προστασία της πρώτης κατοικίας και εκεί μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Από την άλλη, την ΕΚΤ απασχολούν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, όπου ζητείται μεγαλύτερη υποχώρηση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε η δεύτερη πηγή, σημειώνοντας ότι κάπου εκεί σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις.

«Η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται για το εάν υπάρχουν ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Κοιτά τη βιωσιμότητα του ευρωσυστήματος και μέσα σε αυτό εμπίπτει η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, ώστε να εξαλειφθούν τα μεσομακροπρόθεσμα ρίσκα», συμπληρώνει ο αξιωματούχος.

Η Κομισιόν, πάντως, όσο και μερίδα του Eurogroup αναμένουν ότι στο τέλος, η απόφαση θα δοθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό όμως φέρνει δύο σενάρια:

  1. Ρύθμιση της πρώτης κατοικίας με αστερίσκογια περαιτέρω διαπραγματεύσεις όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια (ώστε να ικανοποιηθεί η ΕΚΤ).
  2. Η λύση της σιωπηλής παράτασηςπου όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν φέρνει τον εξορθολογισμό του διάδοχου νόμου μέσω της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Κομισιόν και Αθήνας τον Ιούνιο. Αυτό το σενάριο προϋποθέτει, ίσως, να πραγματοποιηθούν εκλογές πριν τον Ιούνιο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήθελε συνομιλίες και συμβιβασμούς σε ένα τέτοιο φλέγον θέμα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Πάντως η Γερμανία, όπως μας είπε τρίτη πηγή, «έστειλε» μήνυμα στους θεσμούς στο προηγούμενο EWG ότι θέλει μια «πολύ θετική» έκθεση για την Ελλάδα λόγω ευρωεκλογών.

Η ΕΚΤ και ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος

Παράγοντας του ευρωσυστήματος, πάντως, μας εξέθεσε και μια άλλη πλευρά του θέματος: Οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν τους στόχους τους για τα κόκκινα δάνεια για το 2019-2020 και οι σκληροπυρηνικοί της ΕΚΤ αναμένεται να «γκρινιάξουν» για την αξιοπιστία τους, σε περίπτωση «υπεραισιοδοξίας».

Γι’ αυτό η ΕΚΤ αναμένεται να εμπιστευτεί μόνο μια ανεξάρτητη έκθεση που θα διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η «σκληρότητα» που δείχνει τελευταία η ΕΚΤ, όχι μόνο στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αλλά και για τη ρευστότητα στην αγορά, και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που παραμονεύουν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Αθήνα. Και μπορεί οι αγορές διεθνώς να «καλωσόρισαν» την επαναφορά των φθηνών δανείων TLTROs (αν και με λιγότερο ελκυστικούς όρους), το νέο σήμα από τον κεντρικό τραπεζίτη της Εσθονίας για επαναφορά του Quantitative Easing (QE) σε περίπτωση ισχυρού σοκ στην ευρωζώνη, προκάλεσε πολλές ανησυχίες. Ιδιαίτερα τώρα που ο Mario Draghi ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΕΚΤ. Οι κρούσεις για τους κινδύνους συνεχείς, όμως οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για τις ευρωεκλογές.

Οσο για τη δόση, κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, με την πιθανότητα να δοθεί ταυτόχρονα με την επόμενη δόση του Ιουλίου να υπάρχει στο τραπέζι.

Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged