Οι ΕΛ.ΑΣ. & Europol, η εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε τράπεζες των ΗΠΑ, οι 105 συλλήψεις και 13 Έλληνες

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

13 Έλληνες, επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας, στο μεγάλο κόλπο… μέχρι τώρα. Νέες αποκαλύψεις για την τεράστια απάτη 50 εκατ. δολαρίων από 30 τράπεζες των ΗΠΑ. Εγκέφαλος ο “Πάνος ο Αλβανός”.

Εικονικές αγορές με πιστωτικές κάρτες που άδειαζαν τις τράπεζες. Αναμένονται νέες συλλήψεις και ερευνάται ο ρόλος 3 στελεχών των EuroBank και Alpha Bank.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, σε κοινή Ημέρα Δράσης υπό τον συντονισμό της Europol, στην οποία συμμετείχε και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στα χέρια της Europol κύκλωμα Ελλήνων που υπεξαίρεσε 12 εκατ. ευρώ από 50 αμερικανικές τράπεζες. Έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 κατοικίες

Στα δίχτυα της Europol έπεσε κύκλωμα το οποίο συμμετείχαν κυρίως Έλληνες και το οποίο υπέκλεψε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ από 50 τράπεζες στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα συνελήφθησαν 13 μέλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 105 συλλήψεις. Στην Κοινή Ημέρα Δράσης συμμετείχαν ακόμη η Αστυνομία της Αυστρίας και της Δανίας.

—————

Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας, σε κοινή Ημέρα Δράσης υπό τον συντονισμό της Europol, στην οποία συμμετείχε και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, και από τότε έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 κατοικίες. Παράλληλα, οι Αρχές κατάσχεσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελή οχήματα.

Θύματα της συγκεκριμένης ομάδας, σύμφωνα με τη Europol, έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, με το κύκλωμα να έχει υπεξαιρέσει πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, σε κοινή Ημέρα Δράσης υπό τον συντονισμό της Europol, στην οποία συμμετείχε και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Ελλάδα συνελήφθησαν 13 μέλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 105 συλλήψεις. Στην Κοινή Ημέρα Δράσης συμμετείχαν ακόμη η Αστυνομία της Αυστρίας και της Δανίας.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 88 κατ’ οίκον έρευνες, συνελήφθησαν 105 άτομα, τα 19 με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, δεσμεύτηκαν 87 τραπεζικοί λογαριασμοί με πάνω από 1.300.000 ευρώ και κατασχέθηκαν 14 πολυτελή οχήματα και 406.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αξιοποίησε στοιχεία από αλλοδαπές Αρχές και εντόπισε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης μέλη, που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και μετέβαιναν συχνά στις ΗΠΑ για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εκτελέστηκαν 13 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και διενεργήθηκαν 32 έρευνες σε οικίες, εταιρείες, αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια.

Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 3 οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας, 21 μηχανήματα POS και 17 φορητοί υπολογιστές, 11 tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής, 12 σκληροί δίσκοι και 22 USB Sticks, 30 κινητά τηλέφωνα και 16 κάρτες SIM, 103 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 2 πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι, 643 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 3 γεμιστήρες, 20.790 ευρώ και 600 δολάρια ΗΠΑ, 7.407 γρίβνα Ουκρανίας και 600 κορώνες Τσεχίας, αποκόμματα συναλλαγών από τερματικές συσκευές POS και διάφορα έγγραφα, σημειώσεις και σφραγίδες εταιρειών.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνελήφθησαν άλλοι 2 Ελληνες για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, επειδή κατείχαν παράνομα τα κατασχεμένα όπλα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σχετικά με τη μεθοδολογία της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της ίδρυαν «εικονικές» εταιρείες στις ΗΠΑ, ανοίγοντας παράλληλα και επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μετέφεραν χρήματα από άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τις επαγγελματικές χρεωστικές κάρτες που εφοδιάζονταν, τις παρέδιδαν σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Ισπανία και πραγματοποιούσαν «εικονικές» συναλλαγές σε τερματικά μηχανήματα POS, τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων. Παράλληλα, προσέδιδαν νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδα, μεταφέροντάς τα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό προκάλεσαν οικονομική ζημία σε τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, η οποία προσδιορίστηκε ότι υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Πώς έγινε η εξάρθρωση

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Europol έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες. Επίσης, η Europol έστειλε στην Ελλάδα έναν αναλυτή ώστε να παρέχει real time υποστήριξη στους Έλληνες αστυνομικούς.

Την επιχείρηση υποστήριξε μια υπηρεσία της Europol, η Κοινή Ομάδα Δράσης για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο. Η ομάδα αποτελείται από ειδικούς αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι εργάζονται από το ίδιο γραφείο για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Τι αναφέρει η δικογραφία  της ΕΛ.ΑΣ.!

13 Έλληνες, επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας, στο μεγάλο κόλπο… μέχρι τώρα. Νέες αποκαλύψεις για την τεράστια απάτη 50 εκατ. δολαρίων από 30 τράπεζες των ΗΠΑ. Εγκέφαλος ο “Πάνος ο Αλβανός”. Εικονικές αγορές με πιστωτικές κάρτες που άδειαζαν τις τράπεζες. Αναμένονται νέες συλλήψεις και ερευνάται ο ρόλος 3 στελεχών των EuroBank και AlphaBank.

Το τέλος αυτής της υπόθεσης θα φέρει στο φως τρανταχτά ονόματα της Αθηναίικής κοινωνίας! Από την άνοιξη του 2019, 105 άτομα, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα κατάφεραν να αποσπάσουν 50.000.000 δολάρια, ίσως και πολύ περισσότερα, από 30 αμερικανικές τράπεζες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος που συμπεριλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία, για το “ταμείο”, την “μούφα”, είναι χαρακτηριστικές, ενώ αναδεικνύουν τον ρόλο του κάθε μέλους, και κυρίως του αρχηγού “Πάνου”, ενός 50χρονου από την Αλβανία, ο οποίος κυκλοφορούσε με ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή, με τον πραγματικό κάτοχο να διαμένει στην Αυστραλία. Ο 50χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για εμπορία ναρκωτικών, απάτες σε βάρος τραπεζών και ιδιωτών και πλαστογραφίες, ενώ έχει χρησιμοποιήσει 17 ονόματα.

Η απάτη με… POS

Οι πληροφορίες που έφθασαν στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία δια μέσω της Εθνικής Μονάδας Europol, από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α. και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, ανέφεραν πως Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α., ιδρύουν εταιρείες και εν συνεχεία ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το άνοιγμα των εταιρικών λογαριασμών στις Η.Π.Α., σε πρώτη φάση μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν χρήματα στους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μόλις πιστωνόταν το κεφάλαιο στους λογαριασμούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αιτούνταν την έκδοση χρεωστικών καρτών. Στη συνεχεία ταξίδευαν στην Ισπανία και έδιναν τις κάρτες σε άλλα μέλη. Εκείνοι προχωρούσαν σε συναλλαγές με την χρήση της χρεωστικής κάρτας σε μηχανήματα POS των συνεργαζόμενων Ισπανικών επιχειρήσεων, για μικρότερο ποσό από το τραπεζικό πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού στις Η.Π.Α. και αυτές προεγκρίνονται από την εκάστοτε τράπεζα, οι έμποροι όμως δεν ολοκληρώνουν άμεσα τη συναλλαγή από την τερματική μηχανή.

Έπειτα από μερικές ημέρες τα χρήματα που αρχικά είχαν δεσμευτεί από την προέγκριση, αποδεσμεύονται από την τράπεζα του εμπόρου και ήταν ξανά διαθέσιμα για τον κάτοχο της χρεωστικής κάρτας στον λογαριασμό της τράπεζας των Η.Π.Α. Έπειτα, προέβαιναν με την ίδια μέθοδο και σε άλλες συναλλαγές σε μηχανήματα POS συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και όταν οι έμποροι ολοκλήρωναν από το τερματικό τους μηχάνημα όλες τις προεγκεκριμένες “εικονικές” συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αρχικών, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη, έως και 10πλάσια του αρχικού κεφαλαίου, υπερανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Η.Π.Α., αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησαν 52 φυσικά πρόσωπα και δεκάδες επιχειρήσεις “ριχτάδικα” ή “πλυντήρια”, που… εμπορεύονταν μάρμαρα, γρανίτες, σχιστόλιθους, τρόφιμα, αρώματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έδιναν… επιχειρηματικές συμβουλές. “Άκουσαν” σχεδόν 16 ψηφιακούς δίσκους συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν 88 κατ’ οίκων έρευνες και δέσμευσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς που περιείχαν 1.300.000 ευρώ. Εξετάζεται ο ρόλος δικηγόρου, λογιστή αλλά και η πιθανή εμπλοκή 3 ατόμων που σχετίζονται με τις τράπεζες EuroBank και AlphaBank ως ανώτερα στελέχη

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης είτε επενδύονται σε ακίνητα είτε μεταφέρονται σε λογαριασμούς Ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο του έτους 2020, είχαν εντοπιστεί 83 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 16 χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία και Ιταλία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χρησιμοποίησης καρτών από αμερικανικές τράπεζες, που είχαν εκδοθεί στο όνομα 63χρονης Ελληνοαμερικανίδας, μέλος του κυκλώματος, στις οποίες χρεώθηκαν μέσω μηχανήματος “συνεργαζόμενης” εταιρείας ύψους 120.000 ευρώ. Ως αιτιολογία για την κίνηση αυτή απεστάλη στην VIVA WALLET ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της γυναίκας και της εταιρείας που αφορούσε τις εργασίες ανακαίνισης και άλλων εργασιών χώρου εστίασης στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής.

Την ίδια ώρα ο 50χρονος “Πάνος” από την Αλβανία, είχε ανοίξει λογαριασμό ελληνικής τράπεζας με τα κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, στον οποίο από 01/01/2019 έως 13/09/2020 παρατηρούνται πιστώσεις συνολικού ποσού 213.353,19 ευρώ.

Ο 50χρονος με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας φέρεται να είναι εμπλεκόμενος και σε δύο Δανέζικες εταιρείες, οι οποίες ανήκουν σε αυτές που στέλνουν εμβάσματα στις εταιρείες των Η.Π.Α. Εμβάσματα στέλνονται και από εταιρείες στην Γερμανία και την Ισπανία.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προκύπτει η συνομιλία ενός 47χρονου με έναν 49χρονο όπου μιλάνε για επαγγελματική συνεργασία τους, αλλά και για τον “Πάνο”, και τις δουλειές μαζί του. Ο 47χρονος συνομιλεί τακτικά με εργαζόμενη εταιρείας και αναφέρονται σε “δουλειά” που κάνουν με τον “Πάνο” και για κέρδη που θα προκύψουν, τα οποία εκείνη θα κρύψει μάλλον σπίτι της ή σε θυρίδα, ενώ εκείνος χρυσές λίρες σε ενεχυροδανειστήρια.

Ένα 49χρονο μέλος του κυκλώματος μιλά με φερόμενο λογιστή μιας εκ των εταιρειών τους και αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει γίνει καταγγελία σε βάρος του στο Υπουργείο Οικονομικών για την εταιρεία, η οποία λειτουργεί ως “ριχτάδικο” και ο λογιστής αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να προβούν και πως πρέπει να μεταφέρουν χρήματα στην Ισπανία και να εκδώσουν τιμολόγια.

Ένα άλλο μέλος, 41 χρόνων, επικοινωνεί με ελληνοαμερικανίδα, η οποία βρίσκεται στην Σαλαμίνα και επιθυμεί συνάντηση μαζί του και με τον “Πάνο”, για να της δώσει οδηγίες και τι θα πάει να κάνει. Ακόμη, σε άλλη κλήση τον ενημερώνει ότι θα συναντήσει τον “παππά” να πάει στην τράπεζα να βγάλει τα δολάρια και σε επόμενη κλήση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι θα λείψει στο εξωτερικό μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι της.

Χρήματα σε ουκρανική τράπεζα

Κάποια άλλα μέλη αναφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να τηρούν σε τράπεζα με την επωνυμία “VOSTOK” η οποία λειτουργεί στην Ουκρανία και για χρήματα που πρέπει να βάλει εκεί ο “ΠΑΝΟΣ”.

Μιλούν για χρηματικό ποσό περίπου 2.870.000 αγνώστου συναλλάγματος που οι ίδιοι υπολογίζουν ότι αντιστοιχεί σε περίπου 90.000 ευρώ, τα οποία ενδεχομένως την αγορά ενός ξενοδοχείου. Σε συνομιλίες ζευγαριού του κυκλώματος, ο άνδρας αναφέρει στην σύζυγο του ότι θα συναντηθεί με τον “Χοντρό”, προκειμένου να του δώσει τα χαρτιά να ταξιδέψει κάποιος στην Αμερική και αναφέρεται σε 8 τράπεζες και ότι θα έχει τέσσερις 4 αυτός και τέσσερις 4 ο “χοντρός” και με τον “Πάνος” δεν μπορούν να του την φέρουν γιατί τον “μπροστινό” τον έχει αυτός.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν τα επένδυαν είτε στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται οι ίδιοι, είτε τυγχάνουν “αφανείς” ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών. Αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στο εξωτερικό και προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέκτησαν, κατέχουν και διαχειρίζονται χρήματα, γνωρίζοντας ότι προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας σε αυτά νομιμοφάνεια.

Ένας 63χρονος έχει επικοινωνία με δικηγόρο, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπική του υπόθεση για άρση του μέτρου απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ώστε να μπορέσει να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει εκτός της ζώνης Schengen, προκειμένου να μπορέσει να αποσύρει από τράπεζα 62.000 ευρώ που ήταν εγκλωβισμένα εκεί. Το μέτρο απαγόρευσης εξόδου είχε ισχύ έως το… 2031. Ο δικηγόρος του αναφέρει ότι θα λάβει χρήματα από τον “Πάνο” και με κάποιο τρόπο να μεσολαβήσει ώστε να συνεργαστεί με γνωστούς προκειμένου να δώσουν χρήματα για το “χαρτί”.

Πηγή: newsbeast.gr /edolio5.blogspot.com

Μοιραστείτε το:
Tagged