ΟΒΣΑ & ΠΟΒΣΚΞ: Για την συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Στις 13/1/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας  Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ) με τον Υπουργό Ανάπτυξης  Α. Γεωργιάδη.

Η αντιπροσωπεία παρουσίασε την κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που βρέθηκε εγκλωβισμένη ανάμεσα στους κινδύνους για την δημόσια Υγεία λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που προελαύνει με καταλύτη την κυβερνητική πολιτική.

Και έθεσε δυο βασικά ζητήματα:

  • Την απώλεια εισοδήματος που οδηγεί στην απόγνωση και την περικοπή βασικών αναγκών των οικογενειών τους.
  • Τη συσσώρευση των χρεών, που στο φόντο του νέου πτωχευτικού κώδικα, θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε λουκέτα και ξεσπίτωμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.

Σε αυτά τα πλαίσια η αντιπροσωπεία κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας ως εγκληματική, τόσο για την υγεία του λαού όσο και για την οικονομική δραστηριότητα των αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται διαρκώς στη δίνη περιοριστικών μέτρων

Ο Υπουργός, στα ζητήματα της δημόσιας Υγείας, αναμάσησε το γνωστό τροπάρι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και την γνώμη των επιστημόνων. Απέκρυψε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για τα χρέη παρέπεμψε την όποια διευκόλυνση στο μακρινό μέλλον μετά από “συνεννόηση με τους θεσμούς”. Δεν δεσμεύτηκε ούτε καν, για μείωση της φορολογίας, ακόμα και με την μορφή του κουρέματος των οφειλών που διογκώθηκαν λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων διακοπής δραστηριοτήτων.

Έγινε επισήμανση, ότι εδώ και δέκα μήνες με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, το πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ήταν συντριπτικό. Ότι υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι όπως τα τουριστικά επαγγέλματα, η εστίαση, το εμπόριο που έχασαν το εισόδημα μηνών και ότι όλοι οι κλάδοι έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ενίσχυσε όλους αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους με το αρχικό 800αρι που δόθηκε για 45 μέρες lockdown, και ένα τμήμα τους μόνο, με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Εδώ ο κ. Γεωργιάδης αντί να απολογηθεί για τα ελλειπή μέτρα στήριξης ξαναθυμήθηκε τη φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων. Και τι δεν είπε: Ότι “την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν την πήραν όλοι γιατί οι περισσότεροι είναι φοροφυγάδες”. Ότι “το 95% της φορολογίας το πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις”. Ότι “όποιος δεν πληρώνει φόρους δεν δικαιούται να ζητάει ενίσχυση”. Ότι “αν είναι να βάλουν λουκέτο επειδή δεν τους ενίσχυσε η κυβέρνηση ας κλείσουν”. Και στο τέλος, αδυνατώντας να απαντήσει στα επιχειρήματα της αντιπροσωπείας έληξε κακήν κακώς τη συνάντηση.

Για την στάση της κυβέρνησης σημειώνουμε:

  • Με πρόσχημα τη «φοροδιαφυγή», επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και διαφυλάχτηκε σαν «κόρη οφθαλμού» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση του αφορολόγητου και το τέλος επιτηδεύματος.  Επίσης, τα περίφημα «πλεονάσματα» που αξιοποιούνται σήμερα από την κυβέρνηση, προέρχονται από την σκληρή φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, που προσφέρουν το 95% των φορολογικών εσόδων, όπως επιβεβαίωσε και ο φετινός Κρατικός Προϋπολογισμός.
  • Τα περί φορολογικής επιβάρυνσης των μεγάλων επιχειρήσεων, μπορούν να εκληφθούν μόνο ως ανέκδοτο. Η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων μειώθηκε στα πρόσφατα χρόνια από το 45% στο 24% και για τα διανεμόμενα κέρδη, από 15% μόλις στο 5%. Χωρίς να υπολογίσουμε τις φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα δωράκια που προσφέρουν οι διάφοροι αναπτυξιακοί νόμοι.

Απαντάμε στην κυβέρνηση ότι όσο και να προσπαθεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, οι πολιτικές της είναι αυτές που οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Δηλώνουμε ότι δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Τα σωματεία, οι ενώσεις, οι επιτροπές αγώνα, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μόνη προοπτική η συλλογική δράση.

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

  • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αθήνα 14/01/2020

  • Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου
Μοιραστείτε το:
Tagged