Νότια Κορέα: Η πιο “παραγωγική” χώρα σε νέες ιδέες παγκοσμίως – Η Ελλάδα;

Εφευρέσεις
Μοιραστείτε το:

Στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης νέων ιδεών – αναλογικά με τον αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται ανά εκατομμύριο κατοίκων – βρίσκεται η Νότια Κορέα. Από κοντά ακολουθούν κράτη της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία.

Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης παγκόσμιοι ηγέτες αναφορικά με την ανάπτυξη νέων ιδεώνH “παραγωγή” νέων ιδεών αποτελεί κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας: οδηγούν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύουν τον ανταγωνισμό, αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο. Οι χώρες, που έχουν υψηλές επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης νέων ιδεών, είναι εκείνες που δημιουργούν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Συνολικά, η Νότια Κορέα ανακηρύχθηκε η χώρα με το μεγαλύτερο όγκο δημιουργίας νέων ιδεών παγκοσμίως, ενώ μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών κυριαρχούν οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη μελέτη Global Economy Watch της PwC και λαμβάνοντας υπόψη τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται ανά εκατομμύριο κατοίκων, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα, ενώ η Νορβηγία κατατάσσεται 16η. Τα ευρωπαϊκά κράτη καταλαμβάνουν 13 θέσεις μεταξύ των κορυφαίων 20, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να κατατάσσονται 8η και 13η αντίστοιχα. Η Ανατολική Ασία, επίσης, καταγράφει υψηλές επιδόσεις, με την Ιαπωνία στην 4η και τη Σιγκαπούρη στην 14η θέση. Η Κίνα εμφανίζεται στην πρώτη 20αδα για πρώτη φορά, με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό χορηγούμενων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η Ευρώπη

Η Μεγάλη Βρετανία σημείωσε την πρώτη είσοδό της στις κορυφαίες 20 χώρες, με 311 διπλώματα ευρεσιτεχνίας να χορηγούνται ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ωστόσο, υστερεί ακόμα έναντι πολλών ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία, ενώ σε απόλυτο αριθμό χορηγούμενων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατατάσσεται 8ο στον κόσμο.

Η ανάλυσή της PwC αναδεικνύει μια σειρά παραγόντων, που επηρεάζουν την ένταση δημιουργίας νέων ιδεών. Μεταξύ αυτών αναδεικνύονται ως σημαντικοί, η εξειδίκευση και η γεωγραφία. Η εξέχουσα θέση των σκανδιναβικών χωρών στην κατάταξη, στηρίζεται στις επενδύσεις ανανεώσιμων τεχνολογιών. Από την πλευρά τους, οι χώρες της Ανατολικής Ασίας καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στην τεχνολογία ηλεκτρικών υπολογιστών, ηλεκτρικών μηχανημάτων και στις τεχνολογίες ψηφιακής επικοινωνίας.

Επίσης, η έρευνα αναδεικνύει έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της έντασης ιδεών με τις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, καθώς στις 20 πρώτες θέσεις κυριαρχούν τα κράτη, που δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην έρευνα.

Η έρευνα

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της PwC βασίζονται στην μελέτη δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organisation-WIPO), που αφορούν στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκαν το 2017, με τις αντίστοιχες προσαρμογές στο μέγεθος του πληθυσμού.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged