Νότης Μηταράκης: Έμισθο μέλος ΜΚΟ που πήγε την Ελλάδα στα δικαστήρια ο δημοσιογράφος του Der Spiegel

Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Μηταράκης: Η χώρα μας αντιμετωπίζει δύο μέτωπα όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Από τη μια, όπως επεσήμανε υπάρχει η Τουρκία και οι λαθροδιακινητές και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Αριστερά η οποία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα για να «μας εξαναγκάσουν να ανοίξουμε τα σύνορα». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Ευρωπαϊκή Αριστερά, ΜΚΟ και αριστερά Μέσα καταγγέλλουν την Ελλάδα για να πετύχουν χαλαρότερη πολιτική στην προστασία των συνόρων από την χώρα μας», ενώ ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ξεκάθαρος, «δεν θα γίνουμε ξέφραγο αμπέλι, δεν θα ξαναζήσουμε 1 εκατ. ροές όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ».

Αφωνία ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο επανέλαβε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα παιδάκια που ήταν στη νησίδα διασώθηκαν. Οπως επεσήμανε στην λίστα της ΜΚΟ που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπήρχαν τέσσερα παιδιά και στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή, τέσσερα παιδιά. Συνέχισε δε λέγοντας πως «από όταν έκανα τις αποκαλύψεις στη Βουλή, βλέπουμε μία αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ».

Στον Άρειο Πάγο ο Μηταράκης για τους 38 μετανάστες στον Έβρο -Κατέθεσε στοιχεία

Ο δημοσιογράφος που έκανε τον μεταφραστή εμφανίζεται ως εργαζόμενος σε ΜΚΟ που έχει πάει την Ελλάδα στα δικαστήρια. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο περιστατικό στον Έβρο με τον δημοσιογράφο ο οποίος μπήκε στο ΚΥΤ ως συνεργάτης ΜΚΟ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η συγκεκριμένη ΜΚΟ την οποία χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος έχει πάει στα δικαστήρια το υπουργείο Μετανάστευσης για τους 38. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Για τον δημοσιογράφο στον Έβρο εμείς κινούμαστε για να εξετάσουμε τι έχει γίνει σε αυτό το περιστατικό. Και θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ουδέποτε έχω κρίνει ή θα κρίνω δημοσιογράφους για αυτά που γράφουν.

Δεν μιλάμε για θέματα δημοσιογραφικής ελευθερίας. Σχολιάζω ότι ενώ υπάρχει διαδικασία για δημοσιογράφους να μπουν να δουν. Θέλω να σας πω ότι οι αιτούντες άσυλο -είναι πολύ σημαντικό- δεν είναι φυλακισμένοι. Εάν κάποιος δημοσιογράφος θέλει να πάει σε μια δομή, ζητάει άδεια και μπαίνει.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι -και χωρίς να θέλω να πω περισσότερα ότι ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως εργαζόμενος της ΜΚΟ που μας πήγε στα δικαστήρια, αρθρογραφούσε για ένα περιστατικό το οποίο έσπρωχνε  νομικά – να πω αυτή την απλή λέξη, μια ΜΚΟ στην οποία έδειχνε ότι εργάζεται. Αυτά δημιουργούν θέματα δεοντολογίας.

Πήγε με τη ΜΚΟ που μας έχει πάει δικαστικά για αυτή την υπόθεση και για την οποία αρθρογραφούσε. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δει και η Ένωση Δημοσιογράφων. Έχουμε κινηθεί νομικά απέναντι στη ΜΚΟ, η οποία έχει παραβιάσει τους όρους της συνεργασίας της με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα που δίνουμε στις ΜΚΟ να εργάζονται μαζί μας στις δομές».

Η Ελλάδα έχει «κόψει» 150 εκατ. ευρώ με τις αποτροπές από τους λαθροδιακινητές

Για «επιχείρηση» εκατομμυρίων πίσω από τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης στο μεταναστευτικό έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης, αυτή τη στιγμή η «ταρίφα» για κάθε άνθρωπο ο οποίος επιχειρείται να περάσει παράνομα στα ελληνικά εδάφη από την Τουρκία είναι περίπου 3.500 ευρώ. Συνεχίζοντας, επικαλούμενος τα στοιχεία που είχε παραθέσει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η χώρα μας έχει αποτρέψει την είσοδο 36.000 παράτυπων μεταναστών μόνο τον Αύγουστο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «αν προσθέσουμε και τις νόμιμες αποτροπές στη θάλασσα, αυτή τη στιγμή, αυτόν τον μήνα έχουμε αποτρέψει πάνω από 50.000. Πενήντα χιλιάδες άτομα επί 3.000 εγώ λέω το άτομο, είναι 150.000.000. Είναι πολύ μεγάλη δουλειά το μεταναστευτικό και αυτό το χρήμα δεν πάει μόνο σε αυτούς που είναι απέναντι, πάει γενικότερα σε πολλούς που εμπλέκονται».

Στον Άρειο Πάγο ο Μηταράκης για τους 38 μετανάστες στον Έβρο -Κατέθεσε στοιχεία

Στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν ανακολουθίες στην υπόθεση των 38 μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, προσκομίζει, κατά δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Σκοπός της σημερινής επίσκεψης του υπουργού στον πρώτο τη τάξει εισαγγελικό λειτουργό της χώρας, είναι να επιληφθεί η Δικαιοσύνη και να εξετάσει όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από οποιαδήποτε πρόσωπο που μπορεί να ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου στις 12 το μεσημέρι και σε δήλωσή του ανέφερε:

«Παρακολουθήσαμε όλοι το περιστατικό με τους 38 μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι κατά δήλωση τους σε νησίδα σε τουρκικό έδαφος. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως ξέρετε, στις 14 Αυγούστου βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν από την ελληνική αστυνομία και οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ φυλακίου όπου υπέβαλλαν αίτημα ασύλου. Το αν δικαιούνται ή δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το κρίνει η υπηρεσία ασύλου. Από εκεί και πέρα αν έχουν τελεστεί αδικήματα ή από τους ίδιους αλλά κυρίως από τρίτους, είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό ζήτησα σήμερα να συναντήσω τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να του παρουσιάσω ανακολουθίες που έχουν προκύψει από τη μέχρι στιγμής εξέταση της υπόθεσης. Το πιο σημαντικό, όπως το είχα πει στη Βουλή, είναι ότι η οικογένεια, η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους, απ’ ότι φαίνεται είχε δηλώσει ότι αποτελείται από τέσσερα παιδιά, τα οποία βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με θέματα υγείας» και αυτό «δεν επιβεβαιώθηκε». Τέλος, ο υπουργός σημείωσε: «Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα, υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή τρίτων. Όλα αυτά θα τα παρουσιάσω στη Δικαιοσύνη και από κει και πέρα το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged