Μύκητας serial killer των βατράχων απειλεί με εξαφάνιση όλα τα αμφίβια του πλανήτη

Βιολογία
Μοιραστείτε το:

Νέα έρευνα δείχνει ότι η δραματική μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται αποκλειστικά σε μια ασθένεια: 90 είδη έχουν εξαφανιστεί τελείως κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Από την δεκαετία του 1970 είχε διαπιστωθεί μια μείωση πληθυσμών των αμφίβιων η οποία άρχισε να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται από τον πλανήτη δεκάδες είδη.

Πιο ευάλωτοι σε αυτή την επιδημία αποδείχτηκαν οι βάτραχοι. Από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι στον κόσμο των αμφίβιων είχε εκδηλωθεί μια νόσος αλλά η επιστημονική κοινότητα θεώρησε ότι η νόσος αυτή αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Η νόσος ήταν αποτέλεσμα της παρουσίας ενός μύκητα, του «χυτριδιομύκητα» Batrachochytrium dendrobatidis ο οποίος όταν αναπτύσσεται στο ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα των αμφιβίων είτε το καταστρέφει είτε άλλες φορές προκαλεί ασφυξία στα ζώα.

Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι ο μύκητας εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από την Αφρική και πιο συγκεκριμένα από τον νοτιοαφρικανικό βάτραχο Xenopus laevis, ο οποίος τις δεκαετίες του 1930 και 1940 χρησιμοποιούνταν ευρέως σε τεστ εγκυμοσύνης. Το αμφίβιο αυτό ήταν γνωστό ότι περνά σε ωορρηξία όταν εκτίθεται στις ορμόνες που υπάρχουν στα ούρα των εγκύων γυναικών.

Ομως πριν από ένα χρόνο διεθνής ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ανέφερε ότι ο μύκητας δεν εξαπλώθηκε στον πλανήτη από την Αφρική αλλά από την Ανατολική Ασία μέσω του εμπορίου εξωτικών κατοικίδιων, ιατρικών σκευασμάτων αλλά και τροφίμων.

Μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε μια ακόμη διεθνής ομάδα επιστημόνων πιστοποιεί την ασιατική καταγωγή του μύκητα και την εξάπλωση του μέσω της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου. Το γεγονός ότι πολλά αμφίβια στην Ασία έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στον μύκητα αποδεικνύει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι από ξεκίνησε το πρόβλημα.

Όμως το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας που δημοσιεύεται και αυτή στην επιθεώρηση «Science» είναι ότι η θανατηφόρος ασθένεια είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την εξαφάνιση των αμφίβιων παγκοσμίως.

Η έρευνα αναφέρει ότι μείωση του πληθυσμού βιώνουν 501 είδη αμφίβιων σε όλο τον κόσμο (σχεδόν το 7% του συνόλου τους), ενώ 90 είδη έχουν εξαφανιστεί τελείως κατά τα τελευταία 50 χρόνια και σε άλλα 124 είδη το ποσοστό μείωσης του αριθμού τους ξεπερνά το 90%.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ασθένεια των αμφίβιων έχει κάνει την εμφάνιση του σε περισσότερες από 60 χώρες, με τα σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίζουν η Αυστραλία, η Κεντρική Αμερική και η Νότια Αμερική. Η Ευρώπη έχει επίσης πληγεί, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον δρ Μπεν Σιλ της Σχολής Περιβάλλοντος του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας που έχει ποτέ υπάρξει εξαιτίας μίας και μόνο ασθένειας.

Ο μύκητας θεωρείται πλέον ένα από τα πιο καταστροφικά είδη-εισβολείς παγκοσμίως, συμβάλλοντας (μαζί με τους ανθρώπους φυσικά) στην έκτη μεγάλη εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης.

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged