Μυκήνες: Υπουργείο, ΕΛΤΑ και καντίνες έκλεβαν ρεύμα και προκάλεσαν τη καταστροφική πυρκαγιά στον αρχαιολογικό τόπο…

Αρχαιολογία
Μοιραστείτε το:

Πόρισμα για τη φωτιά στις Μυκήνες: Την προκάλεσε καλώδιο από ρευματοκλοπή που χρησιμοποιούσαν οι καντίνες

Το 90σελιδο πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ναυπλίου, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των δικαστικών ερευνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών

Ένα γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή, ήταν αυτό που πυροδότησε την πυρκαγιά που απείλησε να κάψει τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών τον περασμένο Αύγουστο (2020), σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής.

Η παράνομη ρευματοκλοπή γινόταν από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών, από όπου έπαιρναν ρεύμα με επιφανειακό καλώδιο το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Οι καταθέσεις

Οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πήραν καταθέσεις από περισσότερα από 60 άτομα τα οποία εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο εξετάζοντας διεξοδικά τα μέτρα πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου, στο σημείο που καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο.

Η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο συγκεκριμένο σημείο ήταν αδύνατη, καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, που θα “φρέναρε” πιθανή πυρκαγιά από γειτονικό λόφο.

Το 90σελιδο πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ναυπλίου, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των δικαστικών ερευνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged