ΜΙΤ, το μακρύ χέρι του σκοτεινού συστήματος Ερντογάν στην Ευρώπη

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Το “μακρύ χέρι” της ΜΙΤ στην Ευρώπη

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει απλώσει για τα καλά το μακρύ χέρι του στην Ευρώπη. Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ που ζουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απασχολούμενοι σε ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφραστικές εργασίες τράπεζες και μουσουλμανικά τεμένη έχουν μετατρέψει την Γηραιά Ήπειρο σε προνομιακό πεδίο δράσης.

της Νεφέλης Λυγερού

Με απειλές, απαγωγές και ύποπτους θανάτους Κούρδων ακτιβιστών και μελών της αδελφότητας Γκιουλέν έχουν προβληματίσει τις αρχές ασφαλείας πολλών κρατών, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Στη Χάγη, μάλιστα, λέγεται ότι έχει έδρα ένα παράρτημα της ΜΙΤ. Στη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται ακόμα και “λίστα θανάτου”, στην οποία έχουν καταχωρηθεί κυρίως Κούρδοι και Τούρκοι που είναι σφοδροί επικριτές του Ερντογάν.

Αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 κυκλοφορούσαν φήμες για ριζικές αλλαγές στη ΜΙΤ, τα γεγονότα απέδειξαν ότι ο Ερντογάν συνέχισε να εμπιστεύεται τον αρχηγό της Χακάν Φιντάν. Όταν, άλλωστε, τον είχε διορίσει σ’ αυτή τη θέση είχε επιβεβαιωθεί η φήμη πως τον θεωρούσε πολιτικό τέκνο του. Είναι ενδεικτικό ότι σ’ αυτόν είχε αναθέσει την αποστολή της διαπραγμάτευσης με τον φυλακισμένο Οτσαλάν για αναζήτηση πολιτικής λύσης του Κουρδικού. Αργότερα, είχαν κυκλοφορήσει και πάλι φήμες για αντικατάσταση του επικεφαλής της ΜΙΤ, αλλά η ζωή τις διέψευσε. Τον Φιντάν και τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ είχε στείλει ο Ερντογάν στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί το πράσινο φως των Ρώσων για την τουρκική εισβολή στην Αφρίν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως και σε όλους τους κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, έγιναν και στη ΜΙΤ εκκαθαρίσεις. Όσοι ήταν ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν απολύθηκαν ή και φυλακίστηκαν. Στη συνέχεια, η μυστική υπηρεσία στελεχώθηκε με νέο αίμα. Δημιουργήθηκαν στους κόλπους της νέα ανεξάρτητα τμήματα που λογοδοτούν απευθείας σε Τούρκο πρόεδρο.

Τα πεδία δράσης της ΜΙΤ

Ένα τέτοιο τμήμα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη δράση όσων έχουν την ταμπέλα του αντιφρονούντα και έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Αυτό είχε υποστηρίξει και ο διωκόμενος αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. «Η ΜΙΤ έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας στους σκοτεινούς διαδρόμους της Άγκυρας για το συντονισμό δολοφονιών σημαντικών επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό». Η εκστρατεία τρόμου σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι κάτι νέο για την Άγκυρα. Ξεκίνησε με κυβερνοεπιθέσεις και έχει φτάσει να συμπεριλαμβάνει και εγκλήματα κατά της ζωής.

Η δράση πρακτόρων της ΜΙΤ εκτός τουρκικών συνόρων υποχρέωσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας να συντονιστούν για την αντιμετώπισή τους. Εξάλλου, υπολογίζονται σε χιλιάδες. Το κουβάρι της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου του 2013. Η δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι είχε σημάνει συναγερμό στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Οι έρευνες είχαν δείξει πως τις δολοφονίες είχαν διαπράξει πράκτορες της ΜΙΤ ή πληρωμένοι από τη ΜΙΤ εκτελεστές.

Η μία εκ των θυμάτων ήταν η Σακίνε Γκανσίζ, ηγετικό στέλεχος του PKK. Το ΡΚΚ, μάλιστα, δημοσίευσε βίντεο, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που δείχνουν δυο υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΜΙΤ να εξηγούν στην κάμερα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της εκτέλεσης στο Παρίσι. Δημοσίευσε, επίσης, τα ονόματα, τα διπλωματικά διαβατήρια και τις επαγγελματικές ταυτότητες των δυο συλληφθέντων, δηλαδή του διευθυντή του Τμήματος Επιχειρήσεων κατά των Αυτονομιστών και του διευθυντή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΙΤ.

Οι δυο πράκτορες αποκάλυψαν πληροφορίες και λεπτομέρειες που απέδειξαν ότι η τριπλή εκείνη δολοφονία είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί από την ΜΙΤ. Οι ίδιοι είχαν παραδεχθεί, πάντα στην κάμερα, την αυθεντικότητα των επίσημων εγγράφων, που είχαν ήδη δημοσιευθεί από τα κουρδικά ΜΜΕ. Είχαν αποκαλύψει, μάλιστα, τα ονόματα και τις θέσεις των αξιωματούχων που είχαν διατάξει και εκείνων που είχαν πραγματοποιήσει τριπλή δολοφονία.

Ομως αποδεικνύεται τελικά ότι η ΜΙΤ ήταν πίσω από τη δολοφονία των τριών γυναικών καθώς ο συνταξιούχος στρατηγός και πρώην αρχηγός της ΜΙΤ Χακί Πεκίν το παραδέχθηκε σε σχόλια που έγιναν στην τηλεόραση του CNN Türk αυτή την εβδομάδα.”Κάτι πρέπει να γίνει για τα στοιχεία (PKK) στην Ευρώπη. Έγινε προηγουμένως στο Παρίσι. Αλλά …”, είπε ο Πεκίν.

Φωλιά πρακτόρων

Άλλο ένα περιστατικό που είχε θορυβήσει τις ευρωπαϊκές αρχές ήταν η αποκάλυψη ότι Τούρκοι πράκτορες σχεδίαζαν τη δολοφονία Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την αποκάλυψη είχε κάνει η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. Σύμφωνα με την εφημερίδα από τα τέλη του 2017 η MIT είχε στήσει αρχηγείο στη Χάγη. Εκεί Τούρκοι πράκτορες συγκέντρωναν πληροφορίες για αντιφρονούντες που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το ρεπορτάζ, μάλιστα, έφερε τον τίτλο “Χάγη, φωλιά Τούρκων πρακτόρων” και στηριζόταν σε απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μεταξύ ενός πράκτορα της MIT στη Χάγη και του Τούρκου πράκτορα Μουσταφά Καρατάς (Mustafa Karataş) στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η συνομιλία έγινε γνωστή αφότου στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα του αριστερού κόμματος Die Linke στην τοπική Βουλή του Αμβούργου, Τσανσού Οζντεμίρ (Cansu Özdemir). Αντίγραφο του ηχητικού της συνομιλίας έχει παραδοθεί και στην Αστυνομία του Αμβούργου. Οι Τούρκοι πράκτορες συζητούν και για την κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτή του τουρκικού Κοινοβουλίου Σεβαχίρ Μπαγιντίρ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η υπόθεση του Κούρδου πολιτικού Γιουκσέλ Κοτς, ο οποίος ζει στην Γερμανία. Το 2016 οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τον “Φετίχ Σ.” Τούρκο πολίτη, ο οποίος κατηγορήθηκε ως πράκτορας της MİT που είχε εντολές να δολοφονήσει τον Κούρδο πολιτικό. Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφθασε στην Δικαιοσύνη, ανάγκασε τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας να σπάσουν τη σιωπή τους και να ενημερώσουν επισήμως τους δικαστές και συνεπώς τους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες για την δράση της ΜΙΤ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η απαγωγή στην Ελβετία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel τον Ιανουάριο 2017, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τους δικαστές ότι στην χώρα ενδέχεται να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 πράκτορες της MΙT και μη υπολογίσιμος αριθμός συνεργατών τους. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει αποκαλύψει πως η MΙT έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων στην Ευρώπη με σκοπό να εξολοθρεύσει εχθρούς του Ερντογάν.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση απαγωγής ενός επιχειρηματία 55 τότε ετών που ζούσε στην Ελβετία και είχε ελβετική και τουρκική υπηκοότητα. Ομοσπονδιακό δικαστήριο ερεύνησε την υπόθεση. Το ρεπορτάζ της Tagesanzeiger, που στηρίζεται σε έγγραφα από αρμόδια υπηρεσία, αναφέρει πως δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της τουρκικής πρεσβείας της Βέρνης σε συνεργασία με άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, οργάνωσαν την απαγωγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόπειρα σχεδιάστηκε το καλοκαίρι του 2016.

Οι ελβετικές αρχές επιχείρησαν να κρατήσουν κρυφή την υπόθεση, αλλά η εφημερίδα Tagesanzeiger δημοσίευσε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με έγγραφα της ελβετικής εισαγγελίας, πράκτορες της MIT συναντήθηκαν τρεις φορές με Τούρκους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Βέρνη και με ένα ακόμη άτομο σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων στη Ζυρίχη κοντά σε ένα νεκροταφείο.

Και ιμάμηδες στην υπηρεσία της ΜΙΤ

Στο στόχαστρο της επίλεκτης ομάδας που αποτελεί την καρδιά του επιχειρησιακού βραχίονα της ΜΙΤ βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο Έριχ Σμιτ Έενμπομ (δημοσιογράφος, συγγραφέας και αναλυτής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική Ειρήνης) υποστηρίζει πως «εδώ και καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς μακρόπνοος στόχος του είναι μια Τουρκία που δεν θα περιορίζεται στα σημερινά της σύνορα».

Ο ίδιος τονίζει τον ρόλο που παίζουν οι ιμάμηδες που στέλνει η Άγκυρα στο εξωτερικό, καθώς και τα τουρκικά προξενεία, τα οποία λειτουργούν ως κέντρα συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης κάθε είδους αντιφρονούντων. Η αρμόδια τουρκική υπηρεσία, στην οποία υπάγονται και οι ιμάμηδες που υπηρετούν σε τζαμιά στην Ευρώπη, η DIYANET, έχει μετατραπεί σε μηχανισμό κατασκοπείας και συγκέντρωσης πληροφοριών για Κούρδους και Τούρκους αντιφρονούντες.

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged