Μητσοτάκης: Η πανδημία δεν βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις – Προστασία για εργαζόμενους και ανέργους

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Η πανδημία δεν περιορίζει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι απέναντι στον κορωναϊό η κυβέρνηση προέκρινε τη δημόσια Υγεία.

Τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, είναι να προσφέρει σημαντικές ασπίδες σε εργαζόμενους και άνεργους που πλήττονται από τον κορωνοϊό ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 «Οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω της πανδημίας δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο – όπως είπε – λύνει χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από τις εκτός σχεδίου δόμηση.

«Είμαστε συνεπείς στη συμφωνία μας με τους πολίτες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Τόνισε ακόμη πως τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, ανέφερε, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.

Γνωρίζουμε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από όλες τις διεθνείς έρευνες, «ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή» για να συμπληρώσει «Κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών».

«Ωφελεί σχεδόν 2 εκ εργαζόμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1000 ευρώ. Και 456 ευρώ για κάποιον με μισθό 2000 ευρώ. Ανάλογη είναι η κλιμάκωση και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση για τη μισθωτή εργασία η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας» είπε.

Περιλαμβάνει και «ευνοϊκές προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας και παραγωγής σε καιρό πανδημίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Να σταθώ σε κάποιες σημαντικές. Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει ότι θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για μία σειρά κατηγορίες εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «σημαντικό νομοσχέδιο» το οποίο «προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων» στη «συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών».

Συνεπής η κυβέρνηση στη συμφωνία με τους πολίτες

«Παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Κάνει πράξη ό,τι λέει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που έγινε πριν λίγη ώρα.

«Πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκανε την πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη αποσταλεί στην ΕΕ. Όπως έχω δεσμευτεί, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» συμπλήρωσε.

Τσίπρας: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία – χωρίς επαφή με την πραγματικότητα η κυβέρνηση

Δραματική και εκτός ελέγχου χαρακτήρισε την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο», έχοντας «πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, με το περιβάλλον».

«Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας και Μωυσής, ούτε Άη Γιώργης. Δεν σας ζήτησε να σκοτώσετε τον ιό. Το ελάχιστο που σας ζητάμε έιναι να μην σκοτώνετε την κοινή λογική» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δηλώσει αν καλύπτει και συμμερίζετε δηλώσεις υπουργών του όπως των κ.κ. Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη.

Τι κρύβει η «εισβολή» Ερντογάν στην Αμμόχωστο – Η «λύση» των δύο κρατών και τα «Λας Βέγκας της Μεσογείου»

«Μην λειτουργείτε σαν να απευθύνεστε σε κρετίνους. Να μην βγταίνουν οι υπουργοί σας στα τηλεοπτικά παράθυρα και να μας λένε ότι πανηγυρίζουν. Αντί να μας λένε ότι είναι θλιμμένοι, λένε  ότι πανηγυρίζουνε επειδή υπάρχουν άλλες χώρες που πεθαίνουν περισσότεροι.

Στο «στόχαστρο» ο Γεραπετρίτης

Ο πιο κοντινός σας υπουργός ο κ. Γεραπετρίτης βγήκε και είπε ότι αν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ θα υπάρχουν περισσότεροι νεκροί».

«Ενσυναίσθηση χρειάζεται και όχι πλήρη απώλεια συναισθηματικής νοημοσύνης. Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Θα δώσετε μια εξήγηση; Συμμερίζεστε αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για επικοινωνιακά παιχνίδια λέγοντας ότι ανακοίνωσε χτες και επανέλαβε σήμερα την μονιμοποίηση 300 γιατρών επικουρικών στις ΜΕΘ για να καλύψει τη γκάφα Γεραπετρίτη.

«Δεν το είχατε ανακοινώσει το προηγούμενο μήνα; Ποιον κοροϊδεύετε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «όλα για την επικοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «με τους άλλους επικουρικούς γιατρούς τι θα γίνει; Τούτη την ώρα ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι μέσα στις ΜΕΘ. Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης είναι στα ΤΕΠ. Εκεί που έρχεται το περιστατικό και κανείς δεν ξέρει αν νοσεί από τον ιό. Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης είναι στις κλινικές covid. Για 60-70 μολυσμένους υπάρχουν 4 γιατροί επικουρικοί. Αυτοί δεν δικαιούνται μονιμοποίησης; Δημιουργείτε περισσότερες ανισότητες».

Πηγή: tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged