Μητσοτάκης: Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Προστασία συνταξιούχων και νέων

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Μητσοτάκης: Με τον προϋπολογισμό του 2020 ξεκινά η μείωση φόρων – Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται στις επενδύσεις

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ούτε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον προϋπολογισμό του 2020 ξεκινά η μείωση φόρων, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, “η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο θα ψηφίσει το προσχέδιο του προυπολογισμού και η μείωση των φόρων θα ξεκινήσει από την 1-1-2020”.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, κατά τον ίδιο,  θα είναι ένα από τα πρώτα που θα έρθουν στη Βουλή, η οποία σημείωσε ότι δεν θα κλείσει για καλοκαίρι, παρά μόνο για μία εβδομάδα.
Διευκρίνισε πως «για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε έντιμοι απέναντι στους πολίτες».

Όπως είπε, “εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, η Βουλή δε θα κλείσει το καλοκαίρι.

Θα έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο. Το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Και η μείωση των φόρων θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020″.
Αναφερόμενος στο σχέδιό του για την ανάπτυξη υπογράμμισε πως οι πολίτες στη Δυτική Αττική θα ωφεληθούν πρώτα από όλους και έφερε ως παράδειγμα το Κερατσίνι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται στις επενδύσεις και πως «θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της παραγωγικής οικονομίας».

«Εμείς θέλουμε μία ισχυρή ανάπτυξη για μία αυτοδύναμη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι όλοι οι υπολογισμοί στα δημοσιονομικά σήμερα γίνονται με ρυθμό ανάπτυξης που αδικεί την ελληνική οικονομία, αναφέροντας μάλιστα ότι έγινε μία αφαίμαξη της ελληνικής μεσαίας τάξης για να μοιράζονται επιδόματα στο τέλος του χρόνου. «Εμείς δεν θέλουμε αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακόμη, τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, θα παραμείνει το αφορολόγητο στο σημερινό επίπεδο, ενώ θα αλλάξει το πλαίσιο για τις 120 δόσεις, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος στις επιχειρήσεις από τον προϋπολογισμό του 2020. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι όλοι οι υπολογισμοί για την Ελλάδα γίνονται με την οικονομία να υποαποδίδει, ενώ έκανε λόγο  για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους ευρωπαίους, με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα πάει και θα πει στους Ευρωπαίους ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους από την Ελλάδα από την ανάπτυξη και όχι μέσω της υπερφορολόγησης.
«Μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν  θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Καμία απόλυση στο Δημόσιο – Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι συνταξιούχοι

«Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν», αλλά «θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές, γιατροί, εκπαιδευτικοί και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση στο δημόσιο είπε ότι θα πρέπει να γίνεται από τον προϊστάμενο της κάθε υπηρεσίας και για το λόγο αυτό  «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή τους».

Όπως εξήγησε, «θα είναι μία απλή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία δεν θα είναι τιμωρητική, αλλά θα επιβραβεύει». Όπως είπε, “δεν νοείται δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση θα γίνει

Αλλά θα γίνει με έναν τρόπο που θα υποστηρίζει τους δημόσιους υπαλλήλους και θα επιβραβεύει τους πιο άξιους.  Και η εποπτεία της αξιολόγησης μπορεί και πρέπει να γίνεται από το ΑΣΕΠ”.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αφού δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για εκείνους. Υπογράμμισε ότι θα διορθωθούν στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αλλαγές για τους νέους συνταξιούχους.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι προβληματικός σε πολλές πτυχές.  Ο τρόπος που γίνονται οι υπολογισμοί των νέων συντάξεων είναι προβληματικός.  Οι επικουρικές συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το θέμα είναι τί γίνεται με τις νέες συντάξεις. Νέα παιδιά αισθάνονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Πολλά νέα παιδια πέφτουν θύματα κακών εργοδοτών και δουλεύουν ανασφάλιστα.

Ο επόμενος υπουργός Εργασίας έχει πολλά να κάνει και να σχεδιάσουμε μία νέα μεταρρύθμιση.  Ο σημερινός συνταξιούχος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οση μείωση έγινε έγινε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, εξέφρασε  την ενόχλησή του για το γεγονός ότι διαστρεβλώνονται τα όσα λέει, λέγοντας «ενοχλούμαι και το βρίσκω και μικρόψυχο όταν το απέναντι κόμμα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός βάζει πράγματα στο στόμα μου που δεν έχω πει. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτά που λέω αλλά είναι φοβερό το αντίπαλο κόμμα να διαστρεβλώνει αυτά που λέω. 

Συνομιλητής μου είναι η κοινωνία, θα συνεχίσω να μιλώ με την κοινωνία, θα εξηγήσω στον κόσμο δύο πράγματα.  Γιατί η ισχυρή αναπτυξη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα και δεύτερο γιατί πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές» δήλωσε.

«Σφιχτό υπουργικό σχήμα που θα συνεδριάζει κάθε μήνα»

Για το νέο κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ στις 7 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης αφού τόνισε ότι θα βάλει τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση και δεν θα ανεχθεί καμία αλαζονεία, είπε πως «θα είναι μία κυβέρνηση ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή». «Δεν θα έχω αναπληρωτές υπουργούς, μόνο έναν ενδεχομένως», «θα έχουμε υπουργούς και υφυπουργούς.

Ένα σφιχτό υπουργικό σχήμα, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε μήνα», ανέφερε. Μάλιστα, τόνισε ότι στόχος του είναι όσο μπορεί , μια φορά το μήνα, εάν είναι δυνατόν,  να συζητά με τους πολίτες και να μην είναι «κλεισμένος» στο Μαξίμου σε προστατευμένο περιβάλλον από συμβούλους – κόλακες.

Για Βενιζέλο, Αβραμόπουλο και Στουρνάρα

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι τρέφει «σεβασμό στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και στη Φώφη Γεννηματά». «Εξάλλου μαζί ήμασταν. Αλλά δεν θα ήταν δόκιμο να πω κάτι άλλο».

Κάνοντας αναφορά στον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλο, αφού είπε ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά», συμπλήρωσε πως θα «δούμε μετά τις εκλογές, τι θα γίνει».

Τέλος, για τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, ανέφερε ότι «είναι ένα πολύ καλός κεντρικός τραπεζίτης». Χαρακτήρισε προβληματική και ακατανόητη την εμμονή της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, λέγοντας μάλιστα πως «δεν νοείται η κυβέρνηση να μην συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα».

Για Τουρκία

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι “αυτή θα είναι η προσέγγιση μου ως προς τις ελληοτουρκικές σχέσεις”.

Όπως είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθησή της με την Τουρκία, σε ένα πλαίσιο συνεννόησης, διεθνούς δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε  ότι «έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και όχι μόνο» και πως «με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, με καλή διάθεση αλλά και αυτοπεποίθηση».

Περαιτέρω, ανέφερε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει κανένα μέλλον αν η Αλβανία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».

«Καμία ψήφος δεν περισσεύει»

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αν δεν εκλεγεί μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.

«Ζητώ από τους πολίτες συμμετοχή , καμία ψήφος δεν περισσεύει», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όσους έχουν προγραμματίσει διακοπές και κυρίως τους συνταξιούχους, να πάνε στις κάλπες.

Τέλος, σχετικά με το τηλεοπτικό debate, διαβεβαίωσε ότι θα προσέλθει κανονικά, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged