Λιβύη: Επίδειξη δύναμης από τον Χ.Χαφτάρ μία μέρα μετά την επίσκεψη του Χ.Ακάρ – Βομβάρδισε τουρκικές εγκαταστάσεις

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Σφοδροί βομβαρδισμοί από Su 24M του Χ.Χαφτάρ στην τουρκική βάση αλ Ουατίγια – 4 νεκροί Τούρκοι – Καταστράφηκαν τα MIM 23

Επίδειξη δύναμης από τον Χ.Χαφτάρ μία μέρα μετά την επίσκεψη του Χ.Ακάρ

Την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια αεροπορική βάση για την Αεροπορία της στην δυτική Λιβύη φαίνεται να απέτρεψε έστω και προσωρινά η Αεροπορία του LNA χτες το βράδυ. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση του LNA βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Su-24M τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Al-Jufra έπληξαν στόχους στην υπο ενεργοποίηση αεροπορική βάση Al-Watiya η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του GNA και της Τουρκικής Αεροπορίας.

Μάλιστα πριν από δύο ημέρες κομβόι δύο αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών τύπου MIM-23 HAWK-XXI καταγράφηκε από τα κινητά τηλέφωνα ταξιδιωτών που βρίσκονταν πλησίον της αεροπορικής βάσης να κατευθύνονται προς αυτήν. Όπως φαίνεται από δορυφορικές φωτογραφίες τα συστήματα αναπτύχθηκαν άμεσα αλλά από ότι φαίνεται δεν είχαν προλάβει ακόμη να ενεργοποιηθούν ή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα Su-24M αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της αεροπορικής επίθεσης.

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη των τουρκικών αεροπορικών συστημάτων εκτιμάται ότι ήταν πρωτεύον στόχος αφού όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι επιδιώκουν την ανάπτυξη αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Al-Watiya συμπεριλαμβανομένων μαχητικών. Στόχος των Τούρκων είναι να αποκτήσουν δυνατότητες αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις του GNA και να μπορούν να καλύπτουν το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στα πολεμικά τους πλοία που σχεδιάζουν να επιχειρούν από το νέο λιμάνι της Misrata.

Αυτό που συμβαίνει στην Λιβύη είναι ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των Τούρκων που προσπαθούν να κατασκευάσουν τις υποδομές για την σταθεροποίηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην αφρικανική χώρα και στον LNA που επιδιώκει την αποτροπή αυτών των ενεργειών.

Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες αποτροπής από το LNA αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Τούρκοι σχεδίαζαν να ενεργοποιήσουν την αεροπορική βάση Al-Watiya στις αρχές του επόμενου μήνα εξού και οι ασκήσεις-δοκιμές της Τουρκικής Αεροπορίας με τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R και τα «τουρκοποιημένα» F-16C/D Block40 νότια της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαράβατος όρος των Αμερικανών όταν πούλησαν τα KC-135R στην Τουρκία ήταν αυτά να μην χρησιμοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας δηλαδή προς την πλευρά της Ελλάδας. Σήμερα τα αεροσκάφη επιχειρούν νότια της Κρήτης… Αυτά για όσους πιστεύουν ότι οι Τούρκοι τηρούν τις συμφωνίες που κάνουν.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 9 αεροπορικές επιδρομές στην Αλ Ουατίγια

Τα ξημερώματα της Κυριακής, η Αεροπορία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή με βομβαρδιστικά Su 24M στην τουρκική αεροπορική βάση αλ Ουατίγια, νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με λιβυκά κι αραβικά Μέσα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Τούρκοι αξιωματικοί, ενώ καταστράφηκαν και οι 2 συστοιχίες των τουρκικών α/α ΜΙΜ 23 Hawk, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στη βάση πριν από λίγες ημέρες.

Το λιβυκό Al-Marsad που επικαλείται πηγή στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης αναφέρει πως η επιδρομή στόχευσε εκτός από τα MIM 23 Hawk και τα τουρκικά συστήματα ηλεκτρoνικού πολέμου Koral, ενώ την είδηση επιβεβαιώνει και το Al Arabiya.

Επιπλέον, μια υψηλού επιπέδου στρατιωτική πηγή είπε στο κανάλι «Al-Hadath Libya» πως : «Παρακολουθήσαμε την εγκατάσταση του τουρκικού συστήματος αεράμυνας Hawk και των ραντάρ του τις τελευταίες ημέρες».

«Σήμερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ενημερώθηκε ενώ ήταν στη Μισράτα ότι η βάση Uqba Bin Nafeh (Αλ Ουατίγια) ήταν έτοιμη για χρήση, οπότε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης αποφάσισε να τα καταστρέψει (σσ τα Hawk) μετά την ενεργοποίσή τους και το ποσοστό καταστροφής τους είναι στο 100%».

Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ένας από τους νεκρούς είναι και ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Αυτή η επιδρομή, η οποία έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, δείχνει πως πλέον ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, με τα Su24M και τα MiG 29 που τον προμήθευσαν οι Ρώσοι, διαθέτει την αεροπορική υπεροχή στη Λιβύη.

Πλέον ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει αναλάβει προσωπικά τον σχεδιασμό τόσο της άμυνας της Σύρτης όσο και ενδεχόμενων αντεπιθέσεων, ενώ χθες πραγματοποίησε επιθεώρηση μονάδων στη Βεγγάζη οι οποίες θα προωθηθούν στο μέτωπο.

Κυβέρνηση της Τρίπολης: Καταγγέλλει επιθέσεις από «άγνωστα αεροσκάφη» κατά στρατιωτικής βάσης

Καταγγέλλει επιθέσεις από «άγνωστα αεροσκάφη» κατά στρατιωτικής βάσης

Αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες από «ξένα μαχητικά αεροσκάφη» κατά μίας από τις στρατηγικής σημασίας βάσεις της στο δυτικό τμήμα της χώρας κατήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.

«Ο χθεσινός βομβαρδισμός της βάσης της Αλ-Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάλαχ Αλ-Νάμρους. Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε σε ποια ξένη χώρα ανήκε αυτή η αεροπορία, αλλά υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του «αποτρεπτική απάντηση, στον σωστό τόπο και την καταλληλότερη στιγμή».

Σύμφωνα  πάντως με τα μέσα ενημέρωσης που διάκεινται φιλικά προς τον στρατάρχη Χάφταρ, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από «άγνωστα αεροσκάφη» και είχαν ως στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκατασταθεί στην βάση της Αλ-Ουατίγια. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση.

Στην Τουρκία,  μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο της κυβέρνησης της Τρίπολης που δεν κατονομάζεται ότι «μη ταυτοποιημένα αεροσκάφη προχώρησαν σε πλήγματα στην βάση Αλ-Ουατίγια, χωρίς να υπάρξουν θύματα».

Εντούτοις, «υλικό που εγκαταστάθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων υπέστη ζημίες», προσθέτει το Anadolu.

Δεν έχει γίνει όμως δυνατή η διασταύρωση των πληροφοριών από ανεξάρτητη πηγή.

Να σημειωθεί πως τον Μάιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Αλ-Ουατίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Τρίπολης και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ενισχυμένες από την τουρική στρατιωτική υποστήριξη, οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν σημειώσει νίκες τους τελευταίους μήνες, με την ανακατάληψη του συνόλου των εδαφών της νοτιοδυτικής Λιβύης και επισφραγίζοντας την αποτυχία της επίθεσης που ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2019 οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

Από την κατάληψη της βάσης της Αλ-Ουατίγια, υπόψιν, το στρατόπεδο του Χάφταρ κατηγορεί την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι την παρέδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Ο Σάρατζ ζητά βοήθεια από την Ευρώπη με άρθρο του στην Die Welt

Ο πρωθυπουργός της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ ζητά από την Ευρωπαϊκή χώρες να τον βοηθήσουν κατά του στρατηγoύ Χαλίφα Χάφταρ.

«Για περισσότερους από 14 μήνες η πρωτεύουσά μας και η περιβάλλουσα σε αυτήν δυτική περιοχή της Λιβύης καταδυναστεύεται από την παράνομη και ανήθικη επίθεσης ενός αχρείου στρατηγού», γράφει ο Σάρατζ σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα παραδοθεί ποτέ και δεν θα επέτρεπε ποτέ να μετατραπεί η Λιβύη σε δικτατορία. Σήμερα ζητώ από τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας υποστηρίξουν προκειμένου να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», γράφει περαιτέρω, ενώ τονίζει: «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες. στην Τουρκία», η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνησή του.

Άρης Δημητρακόπουλος

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ / defence-point.gr / iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged