Λίγο πριν το τέλος της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για F-35 και εξοπλισμούς

Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Οι τουρκικές εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή απαρτίων του F-35 θα αντικατασταθούν έως το 2020

Το θέμα Τουρκικά F-35 και S-400 απασχολεί τον αμυντικό τύπο πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα, Ας προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε κάποιες “λεπτομέρειες” με ιδιαίτερη σημασία.

Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να μεταφέρει τη βιομηχανική συμμετοχή της Τουρκίας στο F-35 σε άλλες χώρες, εκτός εάν η Άγκυρα αναστρέψει την πορεία της προς την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Η κίνηση – η οποία θα έθετε τέλος σε συμβάσεις στις αρχές του 2020 με σημαντικούς εργολάβους της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας, όπως οι Turkish Aerospace Industries, η Roketsan και η Tusas Engine Industries μεταξύ πολλών άλλων – είναι ένα απ τα πολλά βήματα των ΗΠΑ που προτίθενται να κάνουν “σπρώχνοντας” την Τουρκία εκτός προγράμματος F- 35, σύμφωνα με επιστολή της 6ης Ιουνίου, από τον υπουργό Άμυνας Patrick Shanahan.

Η Τουρκία, συνεργάτης και χρηματοδότης του προγράμματος F-35 ως τώρα, έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του αεροσκάφους και σχεδιάζει (-ζε) να αγοράσει 100 F-35A. Το πρώτο αεριωθούμενο αεροσκάφος παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 σε μια εορταστική “τελετή παράδοσης”, αλλά μολονότι η Τουρκία κατέχει “τύποις” τα F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την εξουσία να κρατήσουν τα αεροσκάφη στις ΗΠΑ, μη επιτρέποντας την μετακίνηση των τεσσάρων υπαρχόντων τουρκικών αεριωθούμενων στην Τουρκία. Η Ellen Lord, Γεν. Γραμματέας Προμηθειών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αποφασίζει τι θα κάνει με τα αεριωθούμενα της Τουρκίας. Μια επιλογή θα ήταν να αγοράσει το αεροσκάφος και να το επανατοποθετήσει στην Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση.

Οι τουρκικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για 937 εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του F-35, με 400 από αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από τουρκικές επιχειρήσεις, είπε η Lord. Οι υπάρχουσες συμβάσεις θα περάσουν από μια “πειθαρχημένη και χαριτωμένη περίοδο διακοπών” στις αρχές του 2020, δήλωσε η Lord. “Εάν μπορούμε να δουλέψουμε στα χρονοδιαγράμματα με τους Τούρκους, δεν θα έχουμε μεγάλες διαταραχές και οι καθυστερήσεις θα είναι ελάχιστες”, είπε.

Ο Αντιπρόεδρος Mat Winter, διευθυντής του προγράμματος F-35, δήλωσε τον Απρίλιο ότι 50 έως 75 αεροσκάφη ενδεχομένως να “καθυστερήσουν” (σε διάστημα δύο ετών) εάν η Τουρκία “απομακρυνόταν” από το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Breaking Defense. Η Ellen Lord ξεκαθαρίζει ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα συνέβαιναν μόνο εάν το Πεντάγωνο τερμάτιζε πρόωρα τις Συμβάσεις με την αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό το καλοκαίρι (2019).

Τον τελευταίο λόγο, τον έχουν οι κύριοι εργολάβοι Lockheed Martin και Pratt & Whitney, που θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με τους υπεργολάβους που (θα) αντικαθιστούν τους Τούρκους κατασκευαστές, με το Πεντάγωνο να έχει ήδη εντοπίσει νέους προμηθευτές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να αναλάβουν τα τμήματα που σήμερα παράγονται στην Τουρκία. “Πρόκειται κυρίως για πηγές από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα με τη διαχείριση του προγράμματος και να αναζητήσουμε άλλες πηγές, διότι θα θέλαμε να έχουμε και δεύτερη ή τρίτη πηγή για τα περισσότερα από τα στοιχεία”, δήλωσε.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη σταματήσει τις παραδόσεις υλικών στην Τουρκία, σταματώντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού γενικής επισκευής κινητήρων που σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στην Τουρκία. “Υπάρχουν δύο άλλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις MRO&Us [Συντήρηση, επισκευή, επιθεώρηση και αναβάθμιση] που μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο χωρίς κανένα πρόβλημα”, δήλωσε η Lord.

Παρά τον βιομηχανικό ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα, η Lord είπε ότι ήταν σίγουρη ότι όλες οι σημαντικές τεχνικές πληροφορίες θα παραμείνουν ασφαλείς. “Ελέγχουμε τι κατέβηκε από τους υπολογιστές μας, μοιραστήκαμε ό,τι ενδείκνυται, οι Τούρκοι δεν έχουν καμιά κρίσιμη τεκμηρίωση για την οποία να ανησυχούμε”, είπε.

Επιπτώσεις στην εκπαίδευση των πιλότων και των εκπαιδευτών του F-35 στην Τουρκία

Ο πιο άμεσος αντίκτυπος για την Τουρκία, σύμφωνα με την επιστολή, είναι ότι κανένας νέος Τούρκος εκπαιδευόμενος δεν θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στα F-35. Αυτό αναστέλλει άμεσα την κατάρτιση των είκοσι εκπαιδευόμενων που προγραμματιζόταν να αρχίσουν  κατάρτιση τον Ιούνιο, καθώς και 14 εκπαιδευόμενων με κύκλο εκπαίδευσης από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2019. “Αυτή η εκπαίδευση δεν θα υλοποιηθεί γιατί αναστέλλουμε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35. Δεν υπάρχουν πλέον απαιτήσεις για την απόκτηση ικανοτήτων στα συστήματα”, αναφέρει το δελτίο.

Επιπλέον, η Τουρκία δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στο ετήσιο στρογγυλό τραπέζι του Διευθύνοντος Συμβούλου του F-35 στις 12 Ιουνίου – στερώντας από την Τουρκία την ευκαιρία να συμβάλλει (?) στις αλλαγές των εγγράφων που διέπουν το πρόγραμμα.
Όμως, η πιο σημαντική μέρα  είναι η 31η Ιουλίου, όταν δεν θα επιτρέπεται πλέον στο τουρκικό προσωπικό να έχει πρόσβαση στην Luke Air Force Base (Arizona), όπου οι πιλότοι εκπαιδεύονται αλλά και στην Eglin Air Force Base (Florida), όπου εκπαιδεύονται οι μηχανικοί και συντηρητές, ακόμη και στο γραφείο κοινών προγραμμάτων F-35 στην Ουάσινγκτον, όπου εδρεύουν οι Τούρκοι συνεργάτες/στελέχη του έργου. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιστρέψουν στην Τουρκία. Επί του παρόντος, 42 Τούρκοι στρατιωτικοί (τέσσερις πιλότοι και οι υπόλοιποι συντηρητές) βρίσκονται στις δύο βάσεις. Η προθεσμία της 31ης Ιουλίου θα επιτρέψει σε 28 από αυτούς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, αλλά οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στην Τουρκία  πριν ολοκληρωθεί η κατάρτιση τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επισυνάπτονται στην επιστολή του Shanahan.

Οι δύο Τούρκοι εκπαιδευτές πιλότοι [Luke Air Force Base (Arizona)], οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την πτητική τους εκπαίδευση F-35, θα επιστρέψουν επίσης στην Τουρκία.

Η μεγαλύτερη επίδραση

Η κατάσταση με την Τουρκία είναι “δύσκολη” για πολλούς λόγους πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Ως μοναδικό μουσουλμανικό έθνος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία κατέχει σημαντική θέση στη συμμαχία. Ταυτόχρονα, φιλοξενεί την αεροπορική βάση Incirlik, η οποία χρησιμοποιείται τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

Με την ελπίδα να επιλυθεί το θέμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πρόσφατα τεχνικές ομάδες στην Άγκυρα και φιλοξένησαν συναντήσεις στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν την απειλή που θέτει το S-400 και την αντι-προσφορά του Πεντάγωνου για το σύστημα  πυραυλικής άμυνας Patriot.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες αυτές ήταν ανεπιτυχείς, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να κάνει “ισχυρές δηλώσεις” προς υποστήριξη της προμήθειας των S-400 ενώ ο Akar παραδέχτηκε ότι στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας είχε σταλεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στο σύστημα αεράμυνας S-400.

Ερωτηθείς αν μια τελική απόφαση προμήθειας του S-400 θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένα βήμα της Τουρκίας προς τη Ρωσία – και μακριά από το ΝΑΤΟ, ο Andrew Winternitz,  αναπληρωτής βοηθός γραμματέας άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι “οι ομόλογοί μας θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν την στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Αν όμως  η Τουρκία αγοράσει το S-400, αλλάζει τη σχέση μας και ελπίζουμε ότι δεν θα διαταράξει τη στρατηγική εταιρική σχέση πολλών “στρωμάτων” που έχουμε με την Τουρκία σε διάφορα θέματα. Όμως, κάποιες άλλες πολιτικές ενέργειες μπορεί να είναι αναπόφευκτες. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά του S-400, θα μπορούσε να “προκαλέσει” πρόσθετες κυρώσεις από το Κογκρέσο λόγω του νόμου περί “ανταπόδοσης” κατά των κυρώσεων της Αμερικής, ο οποίος τιμωρεί τους εταίρους που αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκία”, ανέφερε ο Winternitz.

Βασισμένο σε πληροφορίες από το Defence News

Πηγή: ptisidiastima.com

Μοιραστείτε το:
Tagged