Κώστας Πολύδωρος: Φεστιβάλ Μαρξισμός 2021 – Επαναστατικές ιδέες για να νικάμε!

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Φεστιβάλ Μαρξισμός 2021 – Επαναστατικές ιδέες για να νικάμε!

Φοιτητές και μαθητές εδώ και τόσους μήνες βρισκόμαστε στους δρόμους παλεύοντας ενάντια στις εγκληματικές επιθέσεις της κυβέρνησης.

Αυτή η περίοδος της παρατεταμένης αγωνιστικής κινηματικής δράσης βρίσκει την νεολαία αρκετά ριζοσπαστικοποιημένη ψάχνοντας απαντήσεις στην Αριστερά. Μέσω των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον «ΜΑΡΞΙΣΜΟ» ελπίζουμε να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας, αλλά και να πάρουμε μια εικόνα για το πως συνεχίζουμε τις μάχες για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση. Επιπλέον ως ΣΕΚ Βόλου οργανώνουμε εκδήλωση – συζήτηση όπου θα ανοίξουν κάποια από τα θέματα του «ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ» ώστε να παρακινήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να παραβρεθούν στο διήμερο.

Ηλέκτρα Παγάνα, φοιτήτρια ιχθυολογίας, Βόλος

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη για το εργατικό κίνημα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη επίθεση από την κυβέρνηση, πρωτοφανής τα τελευταία σαράντα χρόνια, με στέρηση πολλών κεκτημένων δικαιωμάτων.

Έχουμε ταυτόχρονα επιθέσεις στη νεολαία, απέναντι στις γυναίκες όλο αυτό το διάστημα και τώρα με το αντιδραστικό συνέδριο της “γονιμότητας”. Συνεπώς ένα φεστιβάλ σαν τον Μαρξισμό είναι πολύ επίκαιρο, το χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε τις μάχες και τα επόμενα βήματα της πάλης μας. Γιατί όλα τα θέματά του είναι τροφή για δράση.

Οι εργαζόμενοι αναζητούν λύσεις, στη νεολαία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, όλος ο κόσμος συνειδητοποιεί τι σημαίνει κυβέρνηση της ΝΔ και ένα σύστημα σε κρίση. Οι μαρξιστικές ιδέες είναι πολύτιμες για να δούμε τους υπαίτιους των επιθέσεων, αλλά και το ποιος μπορεί να δώσει διέξοδο. Ο Μαρξισμός είναι σημείο συνάντησης για όλους. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξεκινήσει την οργάνωσή του με εξορμήσεις, περιοδείες, αφισοκολλήσεις, επικοινωνίες με όλο τον κόσμο των κινημάτων και της Αριστεράς που γνωρίζουμε. Το συνδέουμε με τα μέτωπα που παλεύουμε. Ήδη έχουμε αρκετές συμμετοχές και συνεχίζουμε για ένα μεγάλο καραβάνι από τη Θεσσαλονίκη.

Νίκος Κοκκίνης, εκπαιδευτικός, ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης

Ο φετινός Μαρξισμός θα είναι ένα διήμερο φεστιβάλ-σεισμός επαναστατικών ιδεών. Η χρονιά που διανύουμε απαριθμεί τεράστιες νίκες του εργατικού κινήματος που πρέπει να γίνουν οδηγός μας για την συνέχεια.

Η καταδίκη των χρυσαυγιτών, η αστυνομία που δεν θα μπει ποτέ στις σχολές και η πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη είναι μόνο η αφετηρία του οργισμένου πλήθους που ένωσε και ξεσήκωσε ο Χατζηδάκης και συνολικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το φεστιβάλ Μαρξισμού απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, κάθε φύλου και ηλικίας, απαντά σε πολλά ερωτήματα και βάζει την συνέχεια στις μάχες μας ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την εκμετάλλευση και φτάνει ως την πλήρη ανατροπή του συστήματος που είναι στα χέρια μας να έρθει. Οι επαναστατικές ιδέες της μαρξιστικής παράδοσης είναι ο δρόμος που βαδίζουμε προς την πτώση όχι μονο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του καπιταλισμού.

Τζίμης Κυριαζόπουλος, μαθητής 22ο Λύκειο Αθηνών

Ο καπιταλισμός περνά μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει μεγαλώσει περισσότερο λόγω πανδημίας. Κάθε φορά που η άρχουσα τάξη και οι κεφαλαιοκράτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα «χτυπάνε» την εργατική τάξη. Τα νομοσχέδια όμως τσακίζονται στους δρόμους, όπως τσακίσαμε και τους μπράβους της άρχουσας ταξης, τους Χρυσαυγίτες και στείλαμε την εγκληματική οργάνωση εκεί που ανήκει, στη φυλακή. Τα συνδικάτα, οι φοιτητικές οργανώσεις, οι μαθητές και φυσικά το εργατικό κίνημα οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με απεργίες, καταλήψεις, κινητοποιήσεις και οργανωμένη ταξική πάλη.

Φέρνοντας τις παραδοσιακές αξίες του Μαρξισμού στο σήμερα διαπιστώνουμε ότι είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Η σπέκουλα των αστών ότι ζούμε σε ένα εκσυχρονισμένο περιβάλλον με την τεχνολογική εξέλιξη να τρέχει με ραγδαίους ρυθμούς, αρά δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους πολλών χρόνων πίσω, πέφτει στο κένο, αν σκεφτεί κανείς πως οι Μπολσεβίκοι δούλευαν λίγοτερες ώρες και είχαν περισσότερο ελεύθερο, ποιοτικό χρόνο. Στα χρόνια της ρωσικής επανάστασης και του λενινισμού επιτρεπόντουσαν γάμοι ομοφυλόφιλων και οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονταν ως υπηρέτριες σε τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, ούτε ως εργαλεία αναπαραγωγής.

Συνδέσεις

Το διήμερο φεστιβάλ του Μαρξισμού στις 10-11 Ιούνη έρχεται να συνδέσει όλες τις μάχες του σήμερα με τις ιστορικές και παραδοσιακές άρχες του Μαρξισμού. Με πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπου μπορούν να τοποθετηθούν όλες και όλοι. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για πολιτική συζήτηση, για να γνωριστούμε καλύτερα και να οργανώσουμε τις μάχες που έχουμε να δώσουμε με τους αστούς, τους καπιταλιστές και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, εντός και εκτός των συνόρων.

Στο φεστιβάλ του Μαρξισμού θα συζητήσουμε πως μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και τα αντιεργατικά, σεξιστικά και ρατσιστικά νομοσχέδιά της, που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Οι καπιταλιστές έχουν οργάνωση και πολλά «όπλα» μα δεν έχουν το πιο βασικό πολεμοφόδιο. Την οργή του κόσμου, το αίσθημα της αδικίας που μας πνίγει και μας ξεσηκώνει καθημερινά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε. Για αυτό θα συμμετέχω με χαρά και υπερηφάνια στο μαρξιστικό φεστιβάλ στις 10 και 11 Ιούλη και ανυπομονώ να έρθει  το διήμερο αυτό. Για να γνωρίσω περισσότερο κόσμο, να οργανωθούμε μαζί. Γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντιθέτως αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα. Τα λέμε στη Γεωπονική…

Μιχάλης Οικονομάκος, δημοσιογράφος

Μοιραστείτε το:
Tagged