Κορωνοϊός: 52 νέα κρούσματα, τα 7 «εισαγόμενα» – Υποχρεωτική η μάσκα σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Κορονοϊός: 52 νέα κρούσματα, τα 7 στις στις πύλες εισόδου, 14 στην Αττική και 9 στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη 28/7/2020: 52 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 14 στην Αττική και 9 στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος, με το συνολικό απολογισμό των θυμάτων της νόσου να ανέρχεται στα 203. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 63 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και έχασε σήμερα τη μάχη με τον ιό. Ο 63χρονος φέρεται ότι αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 4.279, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1.195 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2. 139 (50.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών (οι 2 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες), ενώ το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, από τους 203 θανάτους οι 66 (32.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υποχρεωτική από αύριο η μάσκα σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Υποχρεωτική από αύριο η μάσκα σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας από αύριο σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

Αναλυτικά, μετά από εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση αποφασίζει η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία
  • Καταστήματα λιανικής
  • Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υποχρεωτική είναι επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση
  • Ισχυρή σύσταση απευθύνεται για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι έως τώρα είναι υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας που αφορούσε αποκλειστικά τους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ.

Τι ισχύει για εκκλησίες

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και ξεκαθάρισε πως αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα» καθώς στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες και διαβεβαίωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες διότι σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΒΑ από την 1η έως τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν 171.138 έλεγχοι στις πύλες εισόδου, εκ των οποίων μόνο τα 344 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα 70 ενεργά, τα 61 μη ενεργά και τα υπόλοιπα προέρχονταν από τουρίστες οι οποίοι έφυγαν για τις χώρες τους.

Συμπλήρωσε δε ότι τις πρώτες θέσεις στην επιδημιολογική λίστα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Η κατανομή κρουσμάτων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

«Όσον αφορά στην αύξηση εγχωρίων κρουσμάτων η κατάσταση δεν πρέπει ναι μεν να δημιουργεί πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στον δείκτης rt, μια παράμετρος που όπως είπε παρακολουθείται στενά από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατήσεις των εγχωρίων κρουσμάτων και τις σχετιζόμενες με κορονοϊό νοσηλείες και νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 0,4 όπως εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ.

Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην πρωτεύουσα. Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Το γεγονός πως ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός δεν οδηγεί σε εφησυχασμό», τόνισε και υπογράμμισε πως η αύξηση κρουσμάτων σε αστικά κέντρα όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. «Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός», σημείωσε και διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Προανήγγειλε νέους ελέγχους τις επόμενες μέρες και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος ανακοίνωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή όχι απαγόρευσης των πανηγυριών και τον Αύγουστο.

Δευτέρα 27/7/2020: 35 νέα κρούσματα – 17 στην Αττική, 9 «εισαγόμενα»

35 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων εννέα είναι εισαγόμενα, ενώ 17 καταγράφηκαν στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 4.227.

Αναλυτικά, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, κατανέμονται ως εξής:

  • 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 17 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 54.6% αφορά άνδρες. 1184 (28.0%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

Κυριακή 26/7/2020: 27 νέα κρούσματα – 8 «εισαγόμενα», 7 στην Αττική

Ένας άντρας 57 ετών κατέληξε σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου από κορονοϊό. Ο άντρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο.

Επιπλέον 27 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 4 σε ελέγχους στις πύλες εισόδου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αναφέρει ο ΕΠΔΥ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα είκοσι επτά επιπλέον κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

  • 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις  πύλες εισόδου της χώρας,
  • 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα  στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας. 

193 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα

Μπορεί η κατάσταση να δείχνει ελεγχόμενη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει εφησυχασμούς από τους ειδικούς μα περισσότερο από τους πολίτες. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι με την παρουσία και τουριστών σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα είχαμε συνολικά 193 κρούσματα.

Αναλυτικά:

  • Σάββατο 25 Ιουλίου: 31
  • Παρασκευή 24 Ιουλίου: 26
  • Πέμπτη 23 Ιουλίου: 33
  • Τετάρτη 22 Ιουλίου: 32
  • Τρίτη 21 Ιουλίου: 36
  • Δευτέρα 20 Ιουλίου: 11
  • Κυριακή 19 Ιουλίου: 24

Οι αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παραμένει στους 201. Οι 66 (32.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 31 κρούσματα στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης για την χθεσινή ημέρα:

  • οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα  Ημαθίας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου

Σύψας: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας χθες στο Mega.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 9 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 4 στη Θεσσαλονίκη.

Για τα φαινόμενα συνωστισμού, τόνισε ότι ενώ ο ιός μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε δυο ή σε τρία, όταν μαζευόμαστε σε έναν κλειστό χώρο έχουμε το φαινόμενο της υπερμετάδοσης όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters ο οποίος δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Συγκεκριμένα ο ρυθμός εξάπλωσης της covid-19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.

Νέο υγειονομικό μπλόκο στα σύνορα – Μόνο με αρνητικό τεστ ταξιδιώτες από Βουλγαρία, Ρουμανία

Μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για κορονοϊό θα έρχονται στην Ελλάδα οι επιβάτες αεροπορικών συνδέσεων από Βουλγαρία και Ρουμανία από την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εμβολιαστικών δράσεων σε παιδικό πληθυσμό προσφύγων στη Μόρια

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση διενέργειας μαζικού εμβολιασμoύ από το κλιμάκιο των Επαγγελματιών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθώς και τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ στον παιδικό πληθυσμό προσφύγων/μεταναστών καθώς και ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν σε Δομές φιλοξενίας και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 23 Ιουλίου εμβολιάστηκαν περισσότερα από 2.000 παιδιά με πρώτες και δεύτερες δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας Λέσβου, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών και του εμβολιαστικού σχεδιασμού του ΕΟΔΥ και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ακολουθούν, αντίστοιχοι εμβολιασμοί στα Κέντρα Ταυτοποίησης στις νήσους Σάμο και Λέρο το πρώτο πενθήμερο του Αυγούστου, με προγραμματισμένο εμβολιασμό τουλάχιστον 1.500 παιδιών.

Ξεκινούν μαζικοί εμβολιασμοί σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 27/7 ξεκινούν μαζικού χαρακτήρα εμβολιασμοί στα Κέντρα Φιλοξενίας της Ηπειρωτικής χώρας (Αττική και Βόρεια Ελλάδα) με προτεραιότητα σε Δομές όπου υπάρχουν παιδιά που χρήζουν πρώτες δόσεις του εν λόγω εμβολίου το οποίο επιπροσθέτως είναι απαραίτητο εν όψει της καινούργιας σχολικής χρονιάς.

Τονίζεται ότι όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ, στόχος του Οργανισμού και του Υπουργείου Υγείας είναι η «καθολική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού προσφύγων/μεταναστών σε όλες τις Δομές Φιλοξενίας και τα Κέντρα Ταυτοποίησης, βάσει των οριζόμενων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

Πηγή: liberal.gr / iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged