Κορωνοϊός: Η Κινέζα ιολόγος «Bat Woman» και οι «εξαφανισμένοι» Κινέζοι που αποκάλυψαν αλήθειες για τον κορονοϊό

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Οταν το Πεκίνο «κράτησε κλειστό» το στόμα της Κινέζας «Bat Woman» -Τι είχε ανακαλύψει η επιστήμονας

Η Κίνα, το επίκεντρο της θανατηφόρας παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που μάχεται τις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την προέλευση και την εξάπλωση του ιού, κατηγορείται ότι «φίμωσε» μια ιολόγο στην Ουχάν, τη Σι Ζενγκλί (Shi Zhengli), λίγο αφότου ανακάλυψε τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους.

Γνωστή ως «Γυναίκα Νυχτερίδα» (Bat Woman), η ιολόγος θεωρείται μία από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο για τον κορωνοϊό και έχει βρει με επιτυχία δεκάδες θανάσιμους ιούς τύπου SARS σε σπηλιές. Η έγκαιρη ανακάλυψη του νέου στελέχους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίσης έγκαιρη ανάπτυξη των διαγνωστικών εξετάσεων και των εμβολίων για τη νόσο που σχετίζεται με τον ιό.

Έχοντας εμπειρία 16 ετών στο να κυνηγά ιούς σε σπηλιές, η Σι, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), διαπίστωσε ότι ο ιός SARS προέρχεται από νυχτερίδες. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Σι και την ομάδα της, επανήλθαν στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας με έδρα την Ουχάν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η ομάδα της Σι, εντόπισε ότι ο «κορωνοϊός ήταν ένας άμεσος απόγονος ενός άγριου στελέχους που συνέλεξαν από τα περιττώματα ενός είδους νυχτερίδας (fruit bat) στην επαρχία Γιουνάν. Το νέο στέλεχος είχε το 96% των γονιδίων».

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Σι κλήθηκε πίσω στο εργαστήριό της στην Ουχάν μετά το ξεσπάσματα του νέου κορωνοϊού, στα τέλη του περασμένου έτους, και κατάφερε να ολοκληρώσει την αλληλουχία των γονιδίων του νέου στελέχους μέσα σε τρεις ημέρες. Βρέθηκε ότι το νέο στέλεχος συνδέθηκε με το είδος των νυχτερίδων horseshoe, που βρέθηκαν στο Γιουνάν. Τα ευρήματα της Σι, αποκάλυψαν ότι ο κορωνοϊός ήταν παρόμοιος με το SARS, μια αναπνευστική ασθένεια που προήλθε από την Κίνα, και έπληξε χιλιάδες ανθρώπους το 2002.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Scientific American, η Σι παραδέχεται ότι όταν κλήθηκε πίσω στο εργαστήριο από μια διάσκεψη για να ερευνήσει τη νέα ασθένεια, αναρωτήθηκε αρχικά αν ένας κορωνοϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της. Στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών από ιούς που φέρουν οι νυχτερίδες. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια, δεν περίμενε ένα τέτοιο ξέσπασμα να σημειωθεί στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας, δεδομένου ότι οι μελέτες της υποδείκνυαν υψηλότερο κίνδυνο σε υποτροπικές περιοχές στα νότια της χώρας.

Το WIV βρίσκεται μόλις δέκα μίλια από την αγορά με τα άγρια ζώων, που πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού. Η Σι είπε ότι αισθάνθηκε τελικά ανακουφισμένη, αφού καμία από τις ακολουθίες δεν ταιριάζει με εκείνες των ιών που η ομάδα της είχε πάρει δείγματα από τις σπηλιές των νυχτερίδων. «Αυτό πήρε πραγματικά ένα φορτίο από το μυαλό μου, δεν είχα κλείσει μάτι για μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Οι αρχές έκλεισαν το στόμα της Σι και της ομάδας της μετά τα ευρήματά τους»

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Κινέζος δημοσιογράφος Gao Yu, δήλωσε ότι μίλησε με την ιολόγο, η οποία αποκάλυψε ότι της κρατούσαν το στόμα κλειστό οι κινεζικές αρχές. «Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε την αλληλουχία γονιδίων και τα συναφή τεστ, ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει», αποκάλυψε ο δημοσιογράφος. Οι πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία των γονιδίων δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι μια εβδομάδα αργότερα.

Την ημέρα που χαρτογραφήθηκε η γενετική πληροφορία, λέγεται ότι η Yanyi Wang, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, διέταξε το προσωπικό να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με την ασθένεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια έστειλε ένα μήνυμα στους υπαλλήλους, διατάσσοντάς τους να μην αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη νόσο. Επίσης, όπως αναφέρεται, η Wang με το ηλεκτρονικό μήνυμα της προειδοποίησε ότι «ακατάλληλες και ανακριβείς πληροφορίες προκαλούσαν “γενικό πανικό”».

«Η Εθνική Επιτροπή Υγείας απαιτεί κατηγορηματικά ότι οι δοκιμές, τα κλινικά δεδομένα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα συμπεράσματα σχετικά με την επιδημία δεν θα δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ούτε θα αποκαλύπτονται σε οποιαδήποτε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων κυβερνητικών μέσων, ούτε θα αποκαλύπτονται στα συνεργαζόμενα ιδρύματα-εταίρους», έγραφε η Wang.

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα, μια ομάδα στη Σαγκάη δημοσίευσε μια ακολουθία σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης αφού μελέτησε δείγματα από μολυσμένο ασθενή. Το εργαστήριο τους έκλεισε για «διόρθωση» δύο ημέρες αργότερα.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι νυχτερίδες έχουν συνδεθεί με επτά μεγάλες επιδημίες, σημειώνει το δημοσίευμα της Daily Mail. Οπως εξηγεί, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, με έδρα 16 χλμ από την υπαίθρια αγορά άγριων ζώων που θεωρείται από πολλούς πηγή προέλευσης της Covid-19, ανέπτυξε ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών μετά την εκδήλωση του SARS, με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Ήταν το πρώτο εργαστήριο στην Κίνα με στάτους P4 – που δηλώνει τα παγκόσμια επίπεδα βιοασφάλειας – και περιέχει τη μεγαλύτερη «τράπεζα» ιών στην Ασία. Αυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος με το προσωνύμιο «The Cannon» αγνοείται από τα μέσα Μαρτίου, πληρώνοντας την αθυροστομία του

Πέρα από το φόβο και τα όποια μέτρα πρόληψης, ένα από αυτά που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός είναι οι διάφορες θεωρίας συνωμοσίας και η βεβαιότητα κοινής γνώμης και επιστημόνων για αλήθειες που δεν ειπώθηκαν.

Πολλές είναι οι ανώνυμες μαρτυρίες πολιτών της Γουχάν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον «πειραγμένο» αριθμό θανάτων στην πόλη. Ακόμα και μετά την αναθεώρηση του απολογισμού που έκαναν οι τοπικές αρχές προσθέτοντας 1200 νεκρούς την 17η Απριλίου, πολλοί θεωρούν ότι το νούμερο των 3.869 θυμάτων έως εκείνη την ημέρα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Το Associated Press, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα που έχει την κατοχή του, έχει υποστηρίξει ότι το διάστημα από την 5η έως την 17η Ιανουαρίου δεν κατεγράφη κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού από τους αξιωματούχους της Γουχάν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας. Κι όμως, έχει αποδειχθτεί ότι εκείνες τις ημέρες εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία, τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλα μέρη της χώρας. Γενικώς από τα δυτικά Μ.Μ.Ε. έχει γίνει πολύς λόγος για την απροθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει έγκαιρα τον κίνδυνο της επιδημίας και για την προσπάθεια συγκάληψης των πραγματικών διάστασεών της, μέσω της φίμωσης επιστημόνων και δημοσιογράφων που προσπάθησαν να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων που επικαλούνται πηγές από την Κίνα, από τον Γενάρη μέχρι σήμερα συνελήφθησαν περισσότερα από 5.100 άτομα με την κατηγορία κοινής χρήσης και μετάδοσης ψευδών ειδήσεων για τον Sars-Cov-2.

Η ιστορία του γιατρού Li Wenliang, που πρώτος μίλησε για την έξαρση του φονικού ιού, αλλά περιθωριοποιήθηκε, λοιδωρήθηκε και τελικά πέθανε από κορωνοϊό, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και δεν έχει διαψευστεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Ακόμα πιο περίεργη είναι η υπόθεση του διάσημου στη χώρα μεγιστάνα Ρεν Ζικιάνγκ, ο οποίος φέρεται να έχει εξαφανιστεί από τα μέσα Μαρτίου. Προερχόμενος από την κυρίαρχη ελίτ του κομμουνιστικού κόμματος, ο 69χρονος μεγιστάνας ακινήτων είχε στενούς δεσμούς με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο συνήθιζε να εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κα τον πρόεδρο Ξι Γίνπινγκ και αυτή η – πέραν του επιτρεπτού για το καθεστώς – αθυροστομία του είχε ως αποτέλεσμα να του αποδοθεί το προσωνύμιο «The Cannon» (Το Κανόνι) στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το CNN η εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου Ζικιάνγκ ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ενός πύρινου άρθρου που έγραψε στις αρχές Μαρτίου, επικρίνοντας τους χειρισμούς του Ξι στο ζήτημα της επιδημίας.

Ο Ρεν Ζικιάνγκ, Κινέζος μεγιστάνας που εξαφανίστηκε αφότου απασφάλισε για τον κορωνοϊό

Έκανε λόγο για προσπάθεια καταστολής της ελευθερίας του Τύπου και για την «μισαλλοδοξία της άρνησης», ενώ χωρίς να τον κατονομάζει, παρομοίαζε τον ηγέτη της χώρας με διψασμένο για δύναμη «κλόουν». «Δεν είδα έναν αυτοκράτορα να επιδεικνύει τα νέα ρούχα του, αλλά έναν κλόουν που έβγαλε τα ρούχα του και συνεχίζει να παριστάνει τον αυτοκράτορα. Χωρίς μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ανθρώπων δημοσιεύοντας τα πραγματικά γεγονότα, οι ζωές των ανθρώπων καταστρέφονται τόσο από τον ιό όσο και από τη μεγάλη ασθένεια του συστήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.

Ο Ζικιάνγκ είχε υπερβεί τα όρια ανοχής του ΚΚ της Κίνας και το 2016, όταν επέκρινε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Weibo (η αντίστοιχη του twitter πλατφόρμα της Κίνας) την εκπεφρασμένη αξίωση του προέδρου για «απόλυτη αφοσίωση των Μ.Μ.Ε. στο κομμουνιστικό κόμμα». Τότε οι αρχές έκλεισαν τον εξαιρετικά δημοφιλή λογαριασμό του στο Weibo, ενώ ο ίδιος τέθηκε υπό δοκιμή ενός έτους για τη συμμετοχή του στο κόμμα.

Τη Μεγάλη Τρίτη (14/04) οι αρχές του Πεκίνου ανέφεραν σε σύντομη δήλωση ότι ο Ρεν Ζικιάνγκ τέθηκε υπό έρευνα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του νόμου και των κανονισμών του Κομμουνιστικού Κόμματος». Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι ο μεγιστάνας κρατείται από τις αρχές και λογικά η ανακοίνωση σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης του.

Αν όμως για τον δημοφιλή μεγιστάνα υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο, για την ώρα τουλάχιστον, με δύο δημοσιογράφους, που αγνοούνται από το Φεβρουάριο. Ο Τσεν Τσιούσι, που είχε αποκαλύψει θανάτους από κορωνοϊό με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και ο Λι Ζέουα, που εργάζονταν για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και απολύθηκε μετά από αναφορές που έκανε για την κατάσταση στη Γουχάν, έχουν χαθεί από προσώπου γης. Η οικογένειά του πρώτου ενημερώθηκε κάποια στιγμή ότι βρισκόταν σε ιατρική καραντίνα σε άγνωστη τοποθεσία, αλλά δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο περιβάλλον του.

Πηγή: iefimerida.gr / menshouse.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged