Κορονοϊός: Οι επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Υγεία
Μοιραστείτε το:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.629.489 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 48.262 δείγματα.

Κλείνει για τέσσερις μέρες το πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» λόγω κρουσμάτων

Κλειστό θα παραμείνει το πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου για να γίνει γενική απολύμανση των χώρων ενώ παράλληλα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα υποβάλλουν σε προληπτικά τεστ όλο το προσωπικό.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί και απομακρύνθηκαν άμεσα μαζί με τις στενές επαφές τους.

Τονίζεται ακόμα ότι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, καλύπτοντας ο ίδιος το κόστος, έχει διενεργήσει μέχρι τώρα περισσότερα από 500 μοριακά τεστ και 300 rapid τεστ στους εργαζόμενους σε όλες τις εγκαταστάσεις της, ενώ έλαβε αυστηρά μέτρα προστασίας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Φυλακές, γηροκομεία, νοσοκομεία, βιομηχανικές μονάδες συγκαταλέγονται στις πιο επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, όπως προκύπτει από έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αφού σε αυτές τις δομές ο ιός μπορεί να πλήξει σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλους πληθυσμούς.

Σε αυτές τις δομές εντοπίζονται προβλήματα υπερμετάδοσης και στην Ελλάδα, με την πιθανότητα ενός «συμβάντος» υπερμετάδοσης να αυξάνει καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας ξεπερνούν πλέον τα 800.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ένα από τα πρόσφατα συμβάντα υπερμετάδοσης καταγράφηκε σε εργοστάσιο τροφίμων στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας, με 114 καταγεγραμμένα κρούσματα. Όμως με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σε πλήρη εξέλιξη και τα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα να έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες από τις δομές όπου συναντώνται τα συχνότερα συμβάντα υπερμετάδοσης, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην έρευνα της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, να παρουσιάσουν προβλήματα και στη χώρα μας.

Από τα τέλη Αυγούστου έχουν καταγραφεί σε ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα -τη Νο1 ευαίσθητη δομή, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών- αρκετά κρούσματα: Στις 4 Οκτωβρίου έγινε γνωστή μόλυνση εργαζόμενου των Φυλακών Τρικάλων από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, μία εβδομάδα πριν σε σωφρονιστικό υπάλληλο του καταστήματος κράτησης στα Γρεβενά, μία ημέρα πριν σε άλλον υπάλληλο στις Φυλακές Πάτρας. Άλλο κρούσμα είχε γίνει γνωστό στα τέλη Αυγούστου, στις Φυλακές Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, όλα τα παραπάνω καταστήματα κράτησης, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου και μετά, είναι υπεράριθμα.

Ακόμα περισσότερα περιστατικά μολύνσεων του κορωνοϊού εντοπίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στις ευαίσθητες δομές των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Από το γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο με τα τρία κρούσματα έως τα Ιωάννινα με τις 16 μολύνσεις και τη μονάδα στη Γλυφάδα με τα 14 κρούσματα, μόνο μέσα στον Οκτώβριο υπολογίζεται ότι έχουν «πληγεί» από τον ιό τουλάχιστον έξι γηροκομεία.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία: τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναφορές για μολύνσεις στο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Σάββα στην Αθήνα, ενώ είχαν προηγηθεί το ΑΧΕΠΑ, το Νοσοκομείο Λαμίας, της Πτολεμαΐδας, το Θριάσιο, ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, το Νοσοκομείο Λάρισας, το «Σωτηρία». Όλα αυτά, εντός του Οκτωβρίου.

Τι δείχνουν τα ευρήματα της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου για τη μετάδοση του κορονοϊού

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, το πλέον έντονο συμβάν υπερμετάδοσης κορονοϊού ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 2020 ποδοσφαιρικός αγώνας στο Μιλάνο, με συνολικό τίμημα 7.000 κρούσματα. Μόλις μία εβδομάδα πριν, καταγράφεται άλλο τέτοιο συμβάν σε θρησκευτική συγκέντρωση στην επαρχία Daegu της Νότιας Κορέας, με 5.016 κρούσματα.

Τον Μάρτιο του 2020 άλλη θρησκευτική συγκέντρωση λειτούργησε ως «υπερμεταδότης» του ιού στο Δελχί, στην Ινδία, όπου φέρεται να μολύνθηκαν τουλάχιστον 4.000 άτομα. Στην ίδια χώρα τον Απρίλιο σε υπαίθρια αγορά της επαρχίας Τσενάι στις 22 Απριλίου 2020 υπήρξε συμβάν υπερμετάδοσης με 2.760 κρούσματα.

Όσον αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα, στο Οχάιο των ΗΠΑ τον Μάρτιο υπήρξε στη φυλακή του Μάριον συμβάν με 2.439 μολύνσεις και στη φυλακή Pickaway με 1791 κρούσματα. Στην Πολιτεία του Τενεσί, στη φυλακή Trousdale τον ίδιο μήνα, συμβάν με 1.315 μολύνσεις. Στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο στις φυλακές Lompoc περιστατικό υπερμετάδοσης με 1.114 κρούσματα και σε αυτές του Σαν Κουέντιν με 1.105 κρούσματα.

Στην κορυφή της λίστας των ερευνητών βρίσκονται και συμβάντα που έλαβαν χώρα σε μονάδες παραγωγής τροφίμων, με πρώτο το εργοστάσιο κρεάτων στο Γκούτερσλοχ της Γερμανίας, όπου καταγράφηκαν 1.400 μολύνσεις. Ακολουθεί άλλη μονάδα επεξεργασίας κρέατος στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ με 1.098 κρούσματα τον Μάρτιο, και στην Αϊόβα, και πάλι σε εργοστάσιο κρεάτων τον ίδιο μήνα, με 1.031 μολύνσεις.

Από την ανάλυση περισσότερων από 1.500 συμβάντων, οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου βρήκαν ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 τα σωφρονιστικά ιδρύματα ως εστίες υπερμετάδοσης κατέγραφαν τις περισσότερες μολύνσεις -196 τέτοια συμβάντα, κυρίως στις ΗΠΑ, σχετίζονταν με πάνω από 48.000 κρούσματα. Ως εστία υπερμετάδοσης Νο2 αναφέρονται οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με 340 περιπτώσεις και σχεδόν 30.000 μολύνσεις, και ακολουθούσαν υγειονομικές δομές και εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged