Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά: «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Αθήνα – Κίνδυνοι και Προοπτικές»

Χαϊδάρι
Μοιραστείτε το:

Συμπεράσματα της Εκδήλωσης  «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Αθήνα  – Κίνδυνοι και Προοπτικές» της 14/12/2020 και Διεκδικήσεις μας

Μετά την διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, με θέμα τη μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Αθήνα παρουσιάζουμε σήμερα δημόσια και υιοθετούμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανοιχτή και πολύ γόνιμη συζήτηση.

Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικροί και οι μεσαίοι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες της Δυτικής Αθήνας λόγω της πανδημίας και της εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως κεντρικοί Ομιλητές οι: Γιώργος Καββαθάς – Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ,  Bάλια Αρανίτου – Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ  & Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Ανδριανός Μιχάλαρος – Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Στέλιος Βασιλειάδης – Πρόεδρος ‘Ενωσης ΕΒΕ Αιγάλεω

Παρεμβάσεις έγιναν από τους: Χαρά Καφαντάρη – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καρχιμάκης – πρώην Υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝΑΛ, Βαγγέλης Λίγγος – Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Κώστας Καράμπελας – πρώην Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Πέτρος Χατζίρης – Πρόεδρος της Πανελλαδικής Επαγγελματικής Ένωσης Υπαίθριων και πλανόδιων μικροπωλητών και λιανεμπόρων, και Βασίλης Μουκουβίνας – Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και βασικό πυλώνα απασχόλησης στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους.

Απειλούνται σοβαρά από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις τελευταίες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης (νέος Πτωχευτικός Κώδικας, click away κλπ) που ευνοούν με προκλητικό τρόπο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό και βάζοντας θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης.

Παράλληλα, στην ΄Εκθεση Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας διατυπώνεται εμμονικά και εκ του πονηρού η στρεβλή αντίληψη πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και στη γκρίζα ζώνη της ελληνικής οικονομίας.

Η περαιτέρω συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα σημάνει την οικονομική κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης μεσαίας τάξης και θα προκαλέσει περαιτέρω διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Αυτά αποτελούν μεγάλες απειλές και για τη δική μας περιοχή, αφού στη Δυτική Αθήνα λειτουργούν 35.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 135.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 9.500 είναι εμπορικές επιχειρήσεις και απασχολούν περίπου 50.000 εργαζόμενους.

Η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη και για το σύνολο της οικονομίας.

Καλούμε την Κεντρική – Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με έμφαση στη Δυτική Αθήνα για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που συνοψίζονται στα εξής:

  • δίκαιη ανακατανομή των πόρων από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής υπέρ της Δυτικής Αθήνας με σκοπό την μείωση των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Με δεδομένο ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δυτική Αθήνα είναι 11.350 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο στην Αττική είναι 22.000 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο
  • δημιουργία τοπικών συμβουλίων επιχειρηματικότητας σε κάθε Δήμο με την συμμετοχή της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των εργαζομένων με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση των αντικειμενικών δυσκολιών για την ίδρυσή τους (πχ. γραφειοκρατία, ελλιπής ενημέρωση)
  • Εκστρατεία ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις από την πανδημία και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση
  • ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • περαιτέρω επιδότηση ενοικίου
  • ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και χρηματοδοτήσεων για την στήριξη του ψηφιακού τους μετασχηματισμού
  • μείωση προκαταβολών φόρου
  • ριζική αναμόρφωση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και απόσυρση των διατάξεων που αφήνουν απροστάτευτες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία
  • επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τουλάχιστον 3 μήνες με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
  • στοχευμένες δημόσιες πολιτικές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Μοιραστείτε το:
Tagged