«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνες σε όλες τις δομές της… «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της οργάνωσης – Τι έχει βρεθεί…

Γεγονότα Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Έρευνες και στις δομές σε Χίο και Καλαμάτα, όπου εντοπίστηκε και ένα περίστροφο σε συρτάρι. «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της οργάνωσης.  Τι έχει βρεθεί, πού στρέφονται οι έρευνες…

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι «διπλές» έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς πέραν των δικαστικών ερευνών για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές – οι οποίες πλέον έχουν λάβει τη μορφή «χιονοστιβάδας», οι αρχές περνούν από κόσκινο και τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Τιμολόγια σε κάδο απορριμμάτων, περίστροφο σε συρτάρι

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα στη δομή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» στην Καλαμάτα πραγματοποίησε χθες η αστυνομία σε συνέχεια των εφόδων που έγιναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στα γραφεία της οργάνωσης σε Κολωνό και Χίο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή 32χρονη υπάλληλος της «Κιβωτού» καθώς κλειδωμένο σε συρτάρι βρέθηκε ένα περίστροφο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όπλο υπέδειξε στους αστυνομικούς η ίδια η υπάλληλος λέγοντάς τους ότι βρισκόταν καιρό κλειδωμένο στο συρτάρι, καθώς και ότι για την ύπαρξή του είχε ενημερώσει τη διοίκηση της οργάνωσης.

Στην Καλαμάτα, στο μεταξύ, βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων αποδείξεις και τιμολόγια της «Κιβωτού» για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ αποδείξεις είχαν εντοπιστεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα και σε κάδο απορριμμάτων στη Χίο.

Οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας ύστερα από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας. Στόχος να συγκεντρωθούν τιμολόγια και παραστατικά που θα βοηθήσουν να πέσει φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού» σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Η έρευνα εστιάζεται στα γραφεία της οργάνωσης στον Κολωνό, απ’ όπου γινόταν η διαχείριση των 5 έως 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληγαν ετησίως στα ταμεία της ΜΚΟ από ιδιωτικές δωρεές.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης παρέλαβαν την Τρίτη όλα τα λογιστικά βιβλία και τα έγγραφα που υπήρχαν και αναμένεται να φωτίσουν τη διαδρομή των περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας κατέληξαν στα ταμεία της «Κιβωτού».

Αστυνομικές πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα η ΜΚΟ ως νομική οντότητα και τα μέλη του πρώην –πλέον– διοικητικού συμβουλίου διατηρούσαν λογαριασμούς.

Ακολούθως θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς αυτούς τους λογαριασμούς, για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που η ΜΚΟ εμφανίζεται να εισπράττει σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, έρευνα θα γίνει και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά στοιχεία και ειδικότερα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός» αλλά και τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. Και αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες ότι πολλά ακίνητα που δωρίστηκαν στην οργάνωση για την υποστήριξη του έργου της μεταγράφηκαν στο όνομα των μέχρι πρότινος υπευθύνων της.

«Πόθεν έσχες»

Παράλληλα, πραγματοποιείται έρευνα και από την Αρχή για το Ξέπλυμα «Μαύρου» Χρήματος στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιος, η μητέρα του και η πρεσβυτέρα που εμφανίζονταν ως μέτοχοι της ΜΚΟ, επτά μέλη του πρώην Δ.Σ. και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες. Για «κακή κατασκευή σεναρίων» κάνει λόγο ο πατέρας Αντώνιος

Συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι στις δομές. Ολοένα και περισσότερες γίνονται οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για κακοποιητικές συμπεριφορές κατά παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, με τον πατέρα Αντώνιο να συνεχίζει να τις διαψεύδει.

«Kακή κατασκευή σεναρίων»

Σε νέα τοποθέτηση προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος, υποστηρίζοντας στο περιβάλλον του ότι όλα είναι ψέμματα, κάνοντας λόγο για «κακή κατασκευή σεναρίων».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, προτού ακόμη καταπέσει ένα σενάριο, υπάρχει ένα καινούριο που θα καταρριφθεί την επόμενη ημέρα. Ίσως αυτό, δε, να σχετίζεται και με τις «εκπλήξεις» για τις οποίες έχει προϊδεάσει ο πατέρας Αντώνιος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, όλα είναι ψέματα. «Ο χρόνος θα δείξει και ο κόσμος θα καταλάβει. Θα δουν όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτα» αφήνουν να διαρρεύσει.

Ουσιαστικά, ο ιερέας επιμένει στη θέση του ότι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και οικονομικές ατασθαλίες θα πέσουν στο κενό καθώς πρόκειται για κατασκευασμένη ιστορία.

«Είναι όλα ψέματα. Δεν έχω κάνει κάτι. Ο,τι έκανα στη ζωή μου καλύτερα είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι όλο το έργο μου στην Εκκλησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες από τον Αύγουστο

Σύμφωνα με το MEGA, οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Εισαγγελία Αθηνών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την Αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα διότι η Αστυνομία εκείνη την περίοδο είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση των Σεπολίων.

Η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό «κατεπείγοντως». Επομένως, η  ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις της Κιβωτού του Κόσμου.

Όταν δόθηκε πριν από 10 ημέρες η καταλυτική κατάθεση του 19χρονου αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης με ένα γενικόλογο δελτίο Τύπου και με διαρροή καταθέσεων κεντρικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, η διαρροή αυτή αποδίδεται σε σημαντικά στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και εκτιμάται πως ήταν κίνηση για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα. Η διαρροή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα.

Θεολόγος κατηγορείται για ξυλοδαρμούς παιδιών

Ακόμη ένα πρόσωπο που είχε κομβικό ρόλο στην Κιβωτό του Κόσμου εμπλέκεται στις καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Το συγκεκριμένο άτομο ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» και ήταν πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο, όταν ξεκίνησε την οργάνωση.

Μάλιστα, όταν το πρόσωπο αυτό ενηλικιώθηκε σπούδασε Θεολογία και, στη συνέχεια, προσελήφθη στην «Κιβωτό του Κόσμου», όπου είχε τον ρόλο του παιδαγωγού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του από το 2015 και αφορούν ξυλοδαρμό στη δομή των Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση ξυλοδαρμού στη δομή του Βόλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Κιβωτό του Κόσμου εργάζεται και η σύζυγός του, για την οποία υπάρχει καταγγελία, επίσης, για υπόθεση ξυλοδαρμού.

«Τι ήταν το παιδί μου, το δουλάκι του;»

«Ξύπναγα το παιδί μου για να του πάει (το πατέρα Αντωνίου) πρωινό στις 7 το πρωί.  Τι ήταν το παιδί μου το δουλάκι του; Το σίγουρο είναι ότι το παιδί τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα, θα δείτε θα αποδειχθεί» λέει η μητέρα του 19χρονου, του πρώτου παιδιού που ζούσε σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου και προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η μητέρα του 19χρονου, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ, ανέφερε πως από την αρχή ήθελε να τηλεφωνήσει στο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταγγέλλουν, αλλά ο γιος της δεν την άφηνε. Πάντως, αναμένεται να καταθέσει και αυτή στην εισαγγελία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο εισαγγελείς ανηλίκων λαμβάνουν καταθέσεις υπό άκρα μυστικότητα, ενώ μέχρι στιγμής στον φάκελο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από την κατάθεση του 19χρονου βρίσκονται και άλλες καταθέσεις από πρόσωπα κλειδιά, οι οποίες μιλούν για τρεις ακόμα περιπτώσεις ανηλίκων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.  Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να μιλήσουν, ενώ οι Εισαγγελείς πριν συντάξουν οποιοδήποτε κατηγορητήριο, αναμένουν αν θα προκύψει άλλη επίσημη κατάθεση θύματος.

Συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι

Στις δομές της ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα εστιάζουν οι Αρχές την έρευνά τους και συγκεκριμένα σε ό,τι έγγραφα εντοπίζουν που έχουν να κάνουν με τα λογιστικά της οργάνωσης, αλλά και τις υιοθεσίες παιδιών που διέμεναν εντός των δομών.

Στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν μεγάλο όγκο υλικού, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών της οικονομικής αστυνομίας βρίσκονται 15 στελέχη της «Κιβωτού». Νωρίτερα την Παρασκευή, συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής της Καλαμάτας αφού, σε ένα συρτάρι στα γραφεία της δομής, βρέθηκε μη- δηλωμένο όπλο. Η υπεύθυνη της δομής κοινωνική λειτουργός αφέθηκε, μερικές ώρες αργότερα, ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα.

Τρίτη έρευνα διέταξε νωρίτερα η Εισαγγελία του Βόλου με αφορμή τις καταγγελίες για την εκεί δομή.  Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις.

Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς, απομονώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr, newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged