Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου – Από τις φετινές πανελλαδικές η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη

————–

Κεραμέως στο MEGA: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου – Από τις φετινές πανελλαδικές η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Μπορεί σε λίγες ημέρες να σταματούν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις σχολικές μονάδες.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη.

«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και δευτερευόντως την ύλη.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στις πανελλαδικές

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας  είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην πρόταση του υπουργείου για θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις Ανθρωπιστικές σπουδές, τονίζοντας πως  ο μέσος όρος είναι 12 και τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν για παράδειγμα το 80% ή το 100% του 12».

Ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών. «Οι όποιες αλλαγές επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Η πρόθεση μας είναι να ισχύσει από φέτος η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής».

Τι αλλάζει με το μηχανογραφικό

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην δεύτερη αλλαγή που δρομολογείται και αφορά το μηχανογραφικό δελτίο.

Στόχος, είπε η κ. Κεραμέως, είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιλογών που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο μηχανογραφικό.

Θα υπάρχει, όπως αποκάλυψε, ένα όριο επιλογών – ίσως να είναι 15 αλλά είναι κάτι που εξετάζεται ως προς τον αριθμό – σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές».

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged