Καλά τα λες κε Τάκη μας, αλλά κοίτα πρώτα τις δικές σου πράξεις και τα του οίκου σου…

Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

«Να μπει τέλος στην αντίληψη πως η διαφθορά είναι ίδιον του κράτους». Αυτή την πολύ βαρύγδουπη και βαρυσήμαντη έκανε ο ΥΠΕΣ κος Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ημερίδα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ, που διεξήχθη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Μέχρι εδώ, όλα καλά, άλλωστε ποιος δεν το θέλει  αυτό σε ένα κράτος που όλοι οι πολίτες του με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν βιώσει στις συναλλαγές τους με αυτό την ενδημούσα πλέον διαφθορά.

Ίσως, λέμε ίσως, αν πράγματι έχει την θέληση να στραφί δημιουργικά προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει ο κος Υπουργός να εντριφύσει στο ευαγγελικό «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω». Κι αυτό οι μέχρι τώρα πράξεις του στον σύντομο ομολογουμένως υπουργικό βίο του, άλλα πρεσβεύουν. Όντας αρμόδιος για την μεγαλύτερη «φωλιά» διαφθοράς και διαπλοκής, τους Δήμους της χώρας, με τα πρόσφατα νομοσχέδιά του, άντε και τροπολογίες σε πολυνομοσχέδια, το μόνο που έχει πετύχει είναι να καταστήσει τους δημάρχους και τις υπηρεσίες τους ανεξέλεγκτους, πέραν και πάνω από κάθε διάταξη νόμων, ενώ είναι γνωστή και  η φωτογραφική διάταξη που έφερε στην Βουλή για την απαλλαγή από κακουργηματικές πράξεις Δημάρχου Δήμου της Νότιας Αθήνας προσκείμενου στην Νέα Δημοκρατία, που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι ήδη πίσω από τα σίδερα κάποιου σωφρονιστικού καταστήματος.

Έτσι είναι αγαπητέ κύριε Υπουργέ και αν έχετε αντιρρήσεις σ’ αυτά, εδώ είμαστε για να σας παραθέσουμε τα στοιχεία. Προς το παρόν αυτό που βιώνουν οι γνωρίζοντες είναι ότι «Δήμοι και ΥΠΕΣ» βαδίζουν πλάι πλάι και αγκαζέ με την «διαφθορά και την διαπλοκή».

Γιαυτό είναι πλέον η  ανάγκη να μπει τέλος «σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες, και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού», όπως ευφυώς και πολύ σωστά αναφέρατε.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… και όπως ανέφεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά πάντοτε επίκαιροι «Αρχή ανδρός,,, άνδρα δείκνυε»…

«Δημ-άρχης»

———————-

Διαβάστε στην συνέχεια τις δηλώσεις του κου Θεοδωρικάκου

Θεοδωρικάκος: «Να μπει τέλος στην αντίληψη πως η διαφθορά είναι ίδιον του κράτους»

Την ανάγκη να μπει τέλος «σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες, και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε ομιλία του στην ημερίδα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ, που διεξήχθη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε, πάντως, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και να λάμψει επιτέλους η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Το σύνθημα «διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα», πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Και χρειάζονται βεβαίως ορθολογικές και καινοτόμες πολιτικές και δράσεις», προσέθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη στήριξη γαλλικής τεχνικής βοήθειας, βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτική φάση της λειτουργίας μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την υποστήριξη 16 φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (15 δήμων και μιας περιφέρειας), όπως προβλέπει ο νόμος 4622/2019.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, επισήμανε, πρέπει να ξεκινήσει «από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ίδιο το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση. «Στο πλαίσιο αυτό η ανοχή σε δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που παραβαίνουν το καθήκον τους με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υποχρεωτικό να τελειώσει», τόνισε.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged