Ιταλία: Κλειστά γήπεδα, μουσεία, αίθουσες εκδηλώσεων, σχολεία και πανεπιστήμια λόγω κορωνοϊού

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Η Ιταλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να περιορίσει την μετάδοση του κορωνοϊού. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα τρεις χιλιάδες και οι νεκροί είναι πλέον 148. Ενδεικτικό της φονικής εξάπλωσης του κοτωνοϊού είναι οι 41 νεκροί μέσα σε μια ημέρα.

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών οι ασθενείς του κορωνοϊού άγγιξαν τους 3.296. Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 148.

Το 10,7% των ασθενών είναι πλέον αρνητικό στον ιό, ενώ φαίνεται πως έχει αναρρώσει, την ώρα που το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό έχασε τη ζωή του.

Παράλληλα, οι ασθενείς που έχουν ιασθεί και είναι πλέον αρνητικοί στον ιό, φτάνουν τους 414.

Italien Turin | Klassenraum wird desinfiziert (Reuters/M. Pinca)

Το 10,7% των ασθενών είναι πλέον αρνητικό στον ιό, ενώ φαίνεται πως έχει αναρρώσει, την ώρα που το 3,8% όσων μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό έχασε τη ζωή του.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι χρειάζεται αίσθημα ευθύνης αλλά όχι αδικαιολόγητο άγχος για τον κορωνοϊό. «Είμαστε μια μεγάλη, σύγχρονη χώρα, με ένα άριστο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ματαρέλα κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τις συμβουλές των επιστημόνων για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, ώστε να ξεπεραστεί και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Χρειάζεται ομόνοια και ομοψυχία για να ηττηθεί ο ιός. Χωρίς απροσεξίες, αλλά και χωρίς υπερβολική ανησυχία, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρόεδρος.

Πανεπιστήμια και σχολεία σε όλη την χώρα κλείνουν για 10 ημέρες, αν και οι επιστήμονες διχάζονται σε σχέση με την χρησιμότητα του μέτρου.

Όλα τα ποδοσφαιρικά ματς τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα παιχτούν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ απαγορεύονται μεγάλες συναθροίσεις, οι οποίες  μπορεί να ευνοήσουν την διάδοση του κορωνοϊού. Υπάρχουν κρούσματα σε όλες τις περιφέρειες της  χώρας. Και στην μικρή περιοχή Βάλλε Ντ΄Αόστα στα σύνορα με την Γαλλία χθες βράδυ διαγνώσθηκαν δυο ασθενείς θετικοί στον Covid 19.

Kεκλεισμένων των θυρών οι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες

«Θα ζητήσουμε από την Ευρώπη όλη την αναγκαία ευελιξία, πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Η χώρα θα τα καταφέρει», τόνισε σε μήνυμά του στο Facebook o ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα εξήγγειλε νέο πρόγραμμα δημοσίων έργων, για την δημιουργία χρήσιμων υποδομών και φυσικά την στήριξη της οικονομίας.

Ο δε ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ζήτησε από όλους να κατεβάσουν τους τόνους, ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό.

Τις ώρες αυτές καταβάλλονται αδιάκοπες προσπάθειες να αυξηθούν κατά 50% οι κλίνες των νοσοκομείων, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αυτό είναι το αδύνατο σημείο του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων πάντως η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε νέο μέτρο που  θα επιτρέπει σε έναν από τους δυο γονείς των παιδιών  να πάρει άδεια από την δουλειά του μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα θα εγκριθούν ειδικά κονδύλια  για να μπορούν όλες οι ιταλικές οικογένειες, να πληρώσουν μπέιμπι σίτερ για τα μικρότερα παιδιά τους.

Το προφίλ των θυμάτων στην Ιταλία -Οι περισσότεροι πάνω από 80, είχαν και άλλα νοσήματα

Ο αριθμός των θυμάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία αυξάνει διαρκώς και οι ειδικοί, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν το κοινό, δίνουν στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ποιους χτυπάει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ιταλικών Αρχών, μέσα σε ένα 24ωρο πέθαναν άλλα 41 άτομα από κορωνοϊό, φτάνοντας συνολικά τους 148, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει πλέον τους 3.296.

Συγκεκριμένα, το Istituto Superiore di Sanita δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία μελετώντας τους 105 από τους 148 θανάτους λόγω κορωνοϊού: 73 άτομα έχασαν την ζωή τους στην Λομβαρδία, 21 στην Εμίλια Ρομάνια, 7 στο Βένετο και 3 στο Μάρκε. Μέσα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να κατανοήσει κανείς ποιοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να κολλήσουν κορωνοϊό.

Ο μέσος όρος ηλικίας

Όπως αναφέρει το ISS, η μέση ηλικία των νεκρών ασθενών είναι τα 81 έτη και πως υπάρχει μια διαφορά 20 χρόνων ανάμεσα στην ηλικία των νεκρών και εκείνων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Οι περισσότεροι από τους θανάτους – το 42,2%, εμφανίστηκαν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 80 και 89 ετών, ενώ το 32,4% των θανάτων ήταν μεταξύ 70 και 79 ετών. Επίσης, όσον αφορά στις ηλικίες 60 με 69, το ποσοστό πέφτει σημαντικά στο 8,4% και μεταξύ 50 και 59 ετών, φτάνει μόλις το 2,8%. Τέλος το 14,1% είναι άτομα άνω των 90 ετών. Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες που πέθαναν από κορωνοϊό είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία για τις γυναίκες είναι τα 83,4 έτη ενώ η μέση ηλικία για τους άνδρες είναι τα 79,9.

Άδεια πλατεία και καφέ στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού

Το φύλο και οι προϋπάρχουσες παθολογίες

Η πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν από κορωνοϊό είναι άνδρες. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα 2/3 των περιπτώσεων, οι ασθενείς που απεβίωσαν είχαν τρεις ή και περισσότερες προϋπάρχουσες παθολογίες. Πιο συγκεκριμένα: το 15,5% του δείγματος δεν είχε παθολογίες ή είχε μόνο μία. Το 18,3% είχε 2 ενώ το 67,2% είχε 3 ή και περισσότερες. Η υπέρταση ήταν παρούσα στο 74,65 του δείγματος, ακολουθούμενη από ισχαιμική καρδιοπάθεια (70,4%) και σακχαρώδη διαβήτη (33,8%).

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ο κορωνοϊός παρενέβη σε οργανισμούς που δεν ήταν αρκετά ισχυροί για να αντιδράσουν επαρκώς και ήταν πιθανότατα μια συμβάλλουσα αιτία θανάτου. Με άλλα λόγια: συνέβαλε, προκαλώντας μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα στην αποδυνάμωση ενός ήδη ιδιαίτερα εύθραυστου οργανισμού λόγω μιας υπάρχουσας ασθένεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιολογικές παθήσεις ή ο διαβήτης.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο, εξήγησε ότι τα στοιχεία αυτά «επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως σχετικά με το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: iefimerida.gr, dw.com

Μοιραστείτε το:
Tagged