Ιράν: Το «κίνημα της μαντήλας» έγινε κανονική επανάσταση και τρομοκρατεί το καθεστώς των μουλάδων

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Διαδηλωτές με όπλα στο Ιράν απαντούν στους δολοφόνους των μουλάδων: Το «κίνημα της μαντήλας» έγινε κανονική επανάσταση

Το καθεστώς των μουλάδων στο Ιράν ανησυχεί ότι αρκετά πρόσφατα περιστατικά υποδηλώνουν αυξανόμενες πιθανότητες οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται αμείωτες εδώ και δυο μήνες να λαμβάνουν όλο και πιο βίαιο, αν όχι ένοπλο, χαρακτήρα.

Το “κίνημα της μαντήλας” όπως ονομάστηκε το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων που σταδιακά εξελίχθηκε σε αντικαθεστωτική εξέγερση, πυροδοτήθηκε από το θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί που συνέλαβαν οι ειδικές αστυνομικές αρχές του καθεστώτος γιατί δεν φόραγε σωστά τη μαντήλα της.

Από τη σκοπιά του αυταρχικού θεοκρατικού καθεστώτος , η βία είναι πρόβλημα όταν ξεχειλίζει και όταν οι διαδηλωτές μπορεί να έχουν στην διάθεσή τους όπλα.

Ένα άρθρο στα μέσα ενημέρωσης του ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης σήμερα Πέμπτη αναφέρει ότι το αφήγημα των ΜΜΕ,  που διαρρέεται από τα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης, θα επικεντρωθεί τώρα στις ένοπλες επιθέσεις από τους διαδηλωτές.

Το Ιράν αποκαλεί αυτές τις ομάδες «αποσχιστικές» , έναν όρο που χρησιμοποιεί γενικά για Κούρδους, Μπαλόχους, Άραβες και άλλες μειονοτικές ομάδες στο Ιράν.

Δυο επιθέσεις – 10 νεκροί σε μια μέρα

Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και δύο παιδιά όπως και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν δύο ξεχωριστές επιθέσεις με μοτοσικλέτα στις επαρχίες Χουζεστάν και Ισφαχάν  σήμερα.

Στην Ιζέχ, στην επαρχία Χουζεστάν, “ένοπλα τρομοκρατικά στοιχεία” που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ εναντίον αγοράς όπου ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 10, μετέδωσε το πρακτορείο Irna επικαλούμενο αξιωματούχο.

Δύο παραστρατιωτικοί και τρεις αστυνομικοί είναι μεταξύ των οκτώ τραυματιών, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας της επαρχίας στην κρατική τηλεόραση.

Εξάλλου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο δικαστικό αξιωματούχο της Χουζεστάν, τρεις δράστες έχουν συλληφθεί και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους.

Ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε ότι διαδηλώσεις και εκκλήσεις σε απεργία ξεκίνησαν χθες Τετάρτη, γύρω στις 17:00 τοπική ώρα. Οι διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους του κέντρου, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και επιτέθηκαν εναντίον τραπεζών και καταστημάτων προτού πυρπολήσουν θρησκευτικό σχολείο.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί έδωσε εντολή στις αρχές “να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους δράστες της επίθεσης και να τους παραδώσουν στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν”.

Τέσσερις ώρες αργότερα στην Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματο όπλο εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Σκότωσαν έναν αξιωματικό της αστυνομίας καθώς και δύο παραστρατιωτικούς. Επτά άλλα μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το καθεστώς αντιμέτωπο με αναταραχή στις μειονότητες

Οι μειονοτικές ομάδες στο Ιράν πιθανόν στην πραγματικότητα να υπερτερούν των Περσών, πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς πρέπει να εξισορροπήσει το γεγονός ότι έχει τις ρίζες του στις περσικές θεοκρατικές ελίτ, με το ότι χρειάζεται υποστήριξη από τις μειονότητες.

Οι μεγαλύτερες μειονοτικές ομάδες είναι γενικά συγκεντρωμένες σε διάφορες περιφέρειες του Ιράν. Όπως οι Κούρδοι στα βορειοδυτικά, οι Αζέροι στα βορειοδυτικά, οι Μπαλότσι στα νοτιοανατολικά καθώς και οι  Άραβες στα νοτιοδυτικά. Υπάρχουν επίσης πληθυσμοί Λουρ, Τουρκμένιοι και άλλες ομάδες.

Σύμφωνα με αναφορές, ένοπλοι επιτέθηκαν σε παζάρι στο νοτιοδυτικό Ιράν αυτή την εβδομάδα. Ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο Ζαχεντάν και σε περιοχές όπου είναι παρούσα η μειονότητα των Μπαλόχων.

Το Ιράν πραγματοποίησε επίσης επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κουρδικές ομάδες στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

Το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν πιστεύει ότι δεκάδες ή εκατοντάδες Κούρδοι ένοπλοι έχουν περάσει από το Ιράκ στο Ιράν και ότι αυτοί οι «αποσχιστές» συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αντιπολιτεύονται ανοιχτά πλέον  το καθεστώς.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεται η κουρδική κοινότητα να κινητοποιηθεί για να αντιταχθεί στο καθεστώς — ο μέσος άνθρωπος στο Ιράν είναι αυτός που σήμερα αντιτίθεται στο καθεστώς.

 Υπάρχει μια πληθώρα κουρδικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και μεταξύ των κουρδικών ιρανικών εξόριστων ομάδων. Αυτές περιλαμβάνουν το PDKI, το PAK, το Komala και το PJAK. Το καθεστώς του Ιράν έχει επιτεθεί εναντίον PDKI, PAK και Komala τους τελευταίους δύο μήνες.

  • Στόχος του Ιράν είναι να εξουδετερώσει αυτές τις ομάδες

Ένοπλες επιθέσεις κατά του καθεστώτος

Ωστόσο, η επίθεση με πυροβολισμούς στο νοτιοδυτικό Ιράν στην επαρχία Χουζεστάν δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις για το καθεστώς.

Δεν είναι η πρώτη ένοπλη επίθεση ή σύγκρουση από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από δύο μήνες, αλλά μπορεί να είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Το καθεστώς του Ιράν πιστεύει ότι εξτρεμιστικές ομάδες βρίσκονται πίσω από ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις, όπως το ISIS. Μια επίθεση του ISIS στα τέλη Οκτωβρίου σκότωσε 15 ανθρώπους στο Ιράν.

Από την σκοπιά του καθεστώτος, είναι ευκολότερο να κατηγορήσει κανείς το ISIS ή τους «αποσχιστές» παρά να παραδεχτεί ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Ιράν απεχθάνεται το καθεστώς.

Προς αυτόν τον σκοπό, το καθεστώς θέλει να “τμηματοποιήσει” τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας λιγότερο θανατηφόρα μέσα κατά ορισμένων διαδηλώσεων, ενώ επιδίδεται σε σκληρή καταστολή σε άλλους.

Περίπου 16.000 διαδηλωτές έχουν ήδη συλληφθεί και αρκετοί έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Την ίδια στιγμή, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ έκανε μια δήλωση σήμερα  προσπαθώντας να κατευνάσει τις μειονότητες.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει πιο σαφές εάν αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση με πυροβολισμούς στο νοτιοδυτικό Ιράν θα πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις ή αν αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αραβικές ομάδες του Αχουαζί μπόρεσαν να χτυπήσουν το καθεστώς. Μια στρατιωτική παρέλαση δέχθηκε επίθεση το 2018 και 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το Ιράν έχει αντεπιτεθεί εναντίον αυτών των ομάδων, στοχεύοντας Άραβες αντιφρονούντες Αχουαζί στο εξωτερικό, όπως στοχεύει και Κούρδους στο Ιράκ.

Προφανώς, ο στόχος του Ιράν είναι να προλάβει περισσότερες επιθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το καθεστώς ανησυχεί τόσο πολύ πιστεύοντας ότι η  «ένοπλη φάση» έχει ξεκινήσει.

Kαι φυσικά, υπάρχει ξένος δάκτυλος…

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι σημερινές κατηγορίες που εξαπέλυσε ο  Ιρανός υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι το Ισραήλ και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών  σχεδιάζουν να διχάσουν το Ιράν και να αρχίσουν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα αφού επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νοτιοδυτική ιρανική πόλη Ιζέχ σε «τρομοκρατική επίθεση», όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας, το Ισραήλ και μερικοί δυτικοί πολιτικοί, οι οποίοι έχουν κάνει σχέδια για εμφύλιο πόλεμο, καταστροφή και τη διάλυση του Ιράν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν είναι Λιβύη ούτε Σουδάν», έγραψε στο Twitter ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προσθέτοντας πως οι Ιρανοί θα εμποδίσουν τέτοια σχέδια.

Πηγή:  AFP/ Reuters/ The Jerusalem Post/ hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged