Θα καταλήξει σε συνδιαχείριση του Αιγαίου η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα;

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Σε συνδιαχείριση του Αιγαίου οδηγεί η επίσκεψη Α.Τσίπρα στην Αγκυρα και η συμφωνία για ανεξέλεγκτες τουρκικές πτήσεις

Ο πρωθυπουργός Α Τσίπρας και η συνοδεία του μεταβαίνουν στην Άγκυρα χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση, καθιστώντας δι’ αυτού του τρόπου τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.T. Ερντογάν έναν «ατζέντη του Αιγαίου».

Και τούτο διότι η τουρκική πλευρά έχει -με πολλαπλές επίσημες δηλώσεις της και κυρίως με μόνιμες και συστηματικές στρατιωτικές ενέργειες σε βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε όλο το μήκος και πλάτος του Αν. Αιγαίου- θέσει την πλήρη ατζέντα της προκειμένου «να διατηρηθεί η ειρήνη στο Αιγαίο».

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με 272 διπλωματικές και αντίστοιχες στρατιωτικές ενέργειες η Άγκυρα έχει κάνει πλήρη κατάληψη του συνόλου του Αν. Αιγαίου από τον 25o Mεσημβρινό και ανατολικά, μετατρέποντας το Αιγαίο σε «μπετόν αρμέ» τουρκικής επικράτειας, προσαρτώντας το στην Τουρκία χωρίς καμιά ελληνική αντίδραση του συνόλου του πολιτικού συστήματος.

Αυτήν ακριβώς την στιγμή, που ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Άγκυρα, η Τουρκία έχει ανακοινώσει διεθνώς και υλοποιεί συστηματικά το «ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων» της στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, με μόνιμες παραβιάσεις και παρανομίες σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, (αφού σε τρείς μόνιμες περιοχές τουρκικών ασκήσεων παραβιάζονται ακόμα και τα 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Επιπροσθέτως, η Άγκυρα έχει σπεύσει να καταργήσει ελληνικές ασκήσεις σε 10 περιοχές, (συμπεριλαμβανομένης και της βραχονησίδας Ζουράφα στο Β Αιγαίο, την οποία οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ αναφέρουν ως «τουρκική κυριαρχία», ενώ καταλαμβάνει παράνομα  περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο, μέχρι τα 6 ν.μ. από τον Αη Στράτη, επιμένοντας ότι και η περιοχή αυτή είναι τουρκικής κυριαρχίας.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Άγκυρα με όλα αυτά τα βαρίδια στην πλάτη του, χωρίς ποτέ να έχει αντιδράσει αποτελεσματικά σε διπλωματικό επίπεδο, πλην ορισμένων βαρύγδουπων λεκτικών αντιδράσεων της στιγμής.

Με αποτέλεσμα, η Άγκυρα όχι μόνον να νομιμοποιεί τις παρανομίες της ως τετελεσμένα, αλλά και να δημιουργεί τη βάση για αναγκαστική παραπομπή όλων των επεκτατικών τουρκικών διεκδικήσεων στην Χάγη, όπως επισημαίνει και το Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ.

Παρά ταύτα, πρόθεση της Αθήνας, πολλαπλώς και αορίστως  εκπεφρασμένη, είναι να συμφωνηθούν Μέτρα στο Αιγαίο, που θα μειώνουν την ένταση.

Θεωρείται ήδη δεδομένο ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν θα παρουσιάσει στον κ Τσίπρα το πονηρό σχέδιο DFS, Πρόγραμμα Ημερήσιων Πτήσεων, τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Το σχέδιο αυτό το έχει ήδη προαναγγείλει στις 10 Νοεμβρίου στη Βουλή ο τότε υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί αντίθεση εισήγηση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ και σημερινού υπουργού Ε. Αποστολάκη.

Σύμφωνα με το DFS, που είναι πάγιο αίτημα της Αγκύρας από το 2000, οι πτήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, θα γίνονται χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης, δηλαδή τελείως ανεξέλεγκτα.

Η Άγκυρα επιμένει ότι μια τέτοια συμφωνία βοηθά την ισορροπία στο Αιγαίο και την αποφυγή εντάσεων και σπατάλης χρημάτων, λόγω της αναχαιτίσεων, αλλά και αποφυγής απώλειας ζωής σε πιθανό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα όμως η τουρκική πρόταση, για ανεξέλεγκτες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσεων (σημείο εισόδου και εξόδου από το FIR Αθηνών και διαδρομή του αεροσκάφους) ισοδυναμεί με παραχώρηση κυριαρχίας και συνδιαχείριση του συνόλου του Αν. Αιγαίου και ταυτίζεται και εξυπηρετεί τις επιθετικές διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Με αυτήν την πονηρή πρόταση η Άγκυρα θέτει τη νομική βάση για να αποσπάσει μεγάλη κομμάτι ελληνική κυριαρχίας μέσω της Χάγης.

Σημειώνεται ότι το 2000 η τότε κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Γ Παπανδρέου είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν στην τουρκική πρόταση DFS, η οποία τελικώς δεν υλοποιήθηκε λόγω  απόρριψης και μη εφαρμογής της από τον τότε αρχηγό ΓΕΑ ως εξόχως επικίνδυνη για το Αιγαίο.

Κύρα Αδάμ: πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.

Πηγή: pronews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged