Η Φραγκογιαννού και ο Ρασκόλνικοβ

Βιβλιογραφικά
Μοιραστείτε το:

ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ μπορεί να έχουν η Χαδούλα η Φραγκογιαννού η διαβόητη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που φέτος (ΔΕΝ) γιορτάσαμε επισήμως τον έναν αιώνα από τον θάνατό του, και ο Ροντιόν Ρασκόλνικοβ του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ο «Μεγαλέξανδρος», ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Γιώργος Θεοτοκάς και η λεγόμενη «Γενιά του ’30», οι Αρχαίοι Τραγικοί, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης; Μέγα λάθος θα διαπράξετε αν απαντήσετε: Απολύτως καμιά! Είναι η ζωή όλων αυτών, που δένει…

Η συνέχεια επί του βιβλίου!

Στο έργο του ο δημοσιογράφος Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης εντρυφεί στα εμβληματικά έργα των δυο πιο αγαπημένων του επιζωής συγγραφέων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: «Η φόνισσα»… εναντίον «Έγκλημα και τιμωρία». Μια σύντομη και προπαντός μεστή μελέτη για να μείνει -όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει- στην ελληνόφωνη γραμματεία το απόσταγμα της μέθεξης, της απόλαυσης, του άφατης ομορφιάς ταξιδιού στα ρόδινα ακρογιάλια, στις φουρτουνιασμένες θάλασσες της φαντασίας του Κυρ Αλέξανδρου, τα όνειρα στο κύμα του ταλέντου του με κορυφαία την συγκλονιστική Χαδούλα την Φραγκογιαννού. Και το καινούριο, ως τώρα ανείπωτο για αυτήν, που ούτε καν έχει περάσει από το μυαλό άλλου εραστή της: Όλοι στον κόσμο προσκυνούν το «Έγκλημα και τιμωρία» επειδή δεν έχουν εισέτι γνωρίσει την «Φόνισσα», που βρίσκεται μερικά σκαλιά πιο πάνω στον λογοτεχνικό Παρνασσό.

Η σύγκρισή τους είναι πρόσχημα και πρόκληση για όμορφο, προπαντός αιρετικό σεργιάνι σε καταστάσεις και ιδέες, που τηρουμένων των αναλογιών, συναντάμε πάντα μπροστά μας, μια και η ανθρωπότητα πεισματικά αρνείται να διδάσκεται από την ιστορία. Γιατί, όπως αναφέρει ο Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης:

«Όχι δεν κάνω μηχανιστικές μεταφορές, δεν συγχέω ανόμοιες με το σήμερα καταστάσεις. Αλλά, να…, όσο σκληρό κι αν είναι… Αν δεν καταστρέψεις και δεν καταστραφείς, δεν έχει αναγέννηση, μεταφορικώς, δυστυχώς και κυριολεκτικώς. Και αν συνεχίσει ο κόσμος να πηγαίνει ιλιγγιωδώς με την όπισθεν, πράγμα περί του οποίου ουδόλως αμφιβάλλω, είναι, φοβάμαι, πολύ κοντά ο καιρός, που θα χρειαστούν πάλι οι «Μεγαλέξανδροι», αλλά και οι «Φραγκογιαννούδες» (αυθόρμητες και συνειδητές), καθώς ο μπαμπάς όλων πόλεμος θα επελαύνει δριμύτερος. Για να αλλάξει ρότα το εξωνημένο παγκόσμιο σαπιοκάραβο και να ξαναπάρει ανανεωμένο πρόσω ολοταχώς πορεία. Να κάνει η ζωή έναν ακόμα σπειροειδή, θαρρώ ασύγκριτα τραγικότερο με το παρελθόν, κύκλο».

Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης:

  • «Η Φραγκογιαννού και ο Ρασκόλνικοβ. 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
  • Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο: Γιώργος Καφενταράκης
  • ΙSBN: 978-960-99366-4-4, σελ.48.
  • τιμή: 8 ευρώ (με ΦΠΑ)
  • Περιοδικό και Εκδόσεις
  • Λοχία Τριανταφύλλου 13, 173 41 Άγιος Δημήτριος, τηλ. & fax: 210 9703932

Πηγή: www.metronomos.gr, e-mail: [email protected]

Μοιραστείτε το:
Tagged