“Η λάθος κίνηση του Ερντογάν με την οποία χάνει την παρτίδα στη Λιβύη”!

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ανατροπή στη Λιβύη

Το “Μνημόνιο” εμπόδιο για την ειρήνη σύμφωνα με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ. Ο Πούτιν πάει να δει τον Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι φίλος του στην περίπτωση της Λιβύης.

Δύο σημαντικές εξελίξεις που δείχνουν το μέγεθος της τουρκικής σπασμωδικής κίνησης, για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλο επίθετο, να υπογράψει το ανυπόστατο μνημόνιο με την αναγνωρισμένη αλλά εξαιρετικά αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ Σαράζ ελέγχει κι αυτό με τη στρατιωτική συνδρομή της Τουρκίας μόνον την Τρίπολη και την Μιζουράτα πόλη 200 χλμ μακριά προς τα ανατολικά. Όλη η υπόλοιπη Λιβύη βρίσκεται στα χέρια του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με τον Γκασάν Σαλάμε, τον αρμόδιο μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Λιβύη, με το μνημόνιο Ερντογάν-Σαράζ τίθεται ένα τεράστιο εμπόδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη και τον σχηματισμό νέας ενωτικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα σχέδια του μεσολαβητή του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου θα γινόταν μία πρώτη συνεδρίαση στο Βερολίνο κι εν συνεχεία εφόσον φανεί ότι υπάρχει έδαφος συνεννόησης θα προχωρήσει η βασική Διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο.

Όμως η κίνηση του Ερντογάν έχει εκνευρίσει γειτονικά κράτη, όπως ανέφερε ο Σαλάμε, κυρίως την Ελλάδα και την Αίγυπτο που θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός. Δηλαδή ο σχηματισμός μιας κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος. Η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η Αίγυπτος συμμετέχει. Όμως τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να συνηγορήσει σε μία συμφιλίωση μεταξύ Χάφταρ και Αδελφών Μουσουλμάνων.

Φυσικά και η Ελλάδα βάζει πλέον υποψηφιότητα μετά την πρόσκληση που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προς τον πρόεδρο του εκλεγμένου Κοινοβουλίου της Λιβύης που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ Αγκίλα Σάλαχ.

Βέβαια αυτά τα λέει ο Σαλάμε και διότι οι μάχες γύρω από την Τρίπολη έχουν ενταθεί μετά  την είσοδο στον πόλεμο στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ 1.500 Ρώσων μισθοφόρων. Οι Ρώσοι προέρχονται από εταιρεία ασφαλείας που έχει άμεση πρόσβαση στο Κρεμλίνο… Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι για το Κρεμλίνο, όπως και για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οργάνωση που έχει παρακλάδια σε πολλά σουνιτικά κράτη του αραβικού κόσμου και κατέχουν προς το παρόν την κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο Πούτιν μεταβαίνει στην Άγκυρα να συναντηθεί με τον Ερντογάν δεν σημαίνει ότι πάει να δει τον “φίλο του”. Μπορεί τα συμφέροντα Ρωσίας και Ερντογάν να ταυτίζονταν για κάποιο διάστημα στη Συρία, είναι όμως εντελώς αντίθετα στη Λιβύη. Στη Λιβύη η Ρωσία φαίνεται ότι οδεύει προς τον Χάφταρ.

Η παρτίδα σκάκι που παίζεται στη Λιβύη φτάνει προς το τέλος της. Και το τέλος θα είναι αντίθετο από αυτό που προβλέπουν με τους τεράστιους τίτλους τους οι τουρκικές εφημερίδες. Πράγματι το ρουά ματ είναι κοντά, αλλά μάλλον η ζυγαριά γέρνει προς το εκλεγμένο Κοινοβούλιο από το 2014 και τον πρόεδρο του Αγκίλα Σάλαχ που στηρίζει τον Χάφταρ. Και η νέα κυβέρνηση θα ρίξει στο καλάθι των αχρήστων τα ανυπόστατα μνημόνια.

Γιώργος Βλαβιανός

Πηγή: militaire.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged