Η Κομματικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με «ρουσφέτια» Μπενίση (σύντροφος Δούρου) και Φλαμπουράρη

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:
Η Κομματικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με «ρουσφέτια» Μπενίση (σύντροφος Δούρου) και Φλαμπουράρη

Πως ξεκίνησε η αποδόμηση και η στελέχωση της ΕΥΔΑΠ

Ο Γιάννης Μπενίσης και η Ρένα Δούρου είναι ένα από τα πιο γνωστά ζευγάρια στον χώρο της Αριστεράς-γράφει ο «ένοπλος» σύντροφος Γιώργος Δημητρομανωλάκης στον ιστότοπο mononews.gr. Εκείνος πριν διοριστεί διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ήταν καθηγητής μαθηματικών, συνέταιρος σε καφετέριες και εστιατόρια ενώ υπήρξε και ιδιοκτήτης εταιρίας συμβούλων ενεργειακών θεμάτων. Πριν από 1,5 χρόνο διορίστηκε από την κυβέρνηση επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ μια εταιρία που είναι εισηγμένη στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Εκτός από το Ελληνικό δημόσιο που κατέχει πάνω από 51% των μετοχών έχει και μεγαλομέτοχο τον Αμερικανό διάσημο επενδυτή John Paulson.

Πολύ γρήγορα ο Γιάννης Μπενίσης κατάλαβε ότι οι δουλειές γίνονται με φίλους και γνωστούς. Έτσι λοιπόν έπρεπε να στελεχώσει την εταιρία με τους φίλους. Άσχετα εάν οι φιλίες φτάνουν έως τον υπουργό Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος ως γνωστόν είναι μέντορας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Έτσι το αφεντικό των νερών ευνόησε τους δικούς του ανθρώπους με μια περίεργη διαδικασία για την οποία δεν ενημερώθηκε ούτε καν η Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Πως ξεκίνησε η αποδόμηση και η στελέχωση της ΕΥΔΑΠ 

Όλα ξεκίνησαν όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΥΔ.Α.Π, στις 20 Ιουλίου 2016, ενέκρινε το νέο Οργανόγραμμα της Εταιρείας, στο οποίο προβλεπόταν η αύξηση του αριθμού των Γενικών Διευθύνσεων, από τρεις σε έξι.  Με ανακοίνωση προς το προσωπικό, στις 22 Ιουλίου 2016, γνωστοποίησε την προκήρυξη διαγωνισμό για τις έξι Γενικές Διευθύνσεις, οι οποίες ήταν:

  • Γενική Διεύθυνση Ύδρευσης
  • Γενική Διεύθυνση Αποχέτευσης
  • Γενική Διεύθυνση Συντονισμού και Υποστηρικτικών Λειτουργιών
  • Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Γενική Διεύθυνση Πελατών
  • Γενική Διεύθυνση Οικονομικού

Στην ανακοίνωση, αναγραφόταν πως όποιος εργαζόμενος της Ε.ΥΔ.Α.Π θεωρούσε πως πληροί τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποστείλει το βιογραφικό του, ενώ η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γινόταν από εξειδικευμένο εξωτερικό συμβούλιο με διεθνή εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα.  Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ προσέλαβε με μια σημαντική αμοιβή μια εξειδικευμένη εταιρία για να κάνει την βρόμικη δουλειά. Χρειαζόταν, όπως άλλωστε σε όλες τις  επαγγελματικές δουλειές, ο μανδύας μιας πολυεθνικής εταιρίας.

Είναι γελοίοι όσοι πιστεύουν ότι θα διορίσουμε τους ίδιους ανθρώπους 

Ρενα Δούρου. Περιφερειάρχης Αττικής

Ρενα Δούρου. Περιφερειάρχης Αττικής Tέσσερις μέρες μετά, δηλαδή στις 26 Ιουλίου 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.ΥΔ.Α.Π, με ανακοίνωσή του προς τους εργαζομένους αναφέρει πως το νέο οργανόγραμμα είναι πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό, σε σχέση με το προηγούμενο.

Αναφερόμενος στις φήμες που υπήρχαν εντός της εταιρίας σχετικά με «κάποιους που μοίραζαν θέσεις, πιστεύοντας πως οι ίδιοι έχουν καπαρώσει θέση Γενικού Διευθυντή», υποστήριξε πως η επιλογή των στελεχών θα είναι τελείως αντικειμενική και απαλλαγμένη από συμπάθειες και αντιπάθειες, Εξ ου και η πρόσληψη εξωτερικής εταιρείας, στην οποία δόθηκαν μεγάλα ποσά. Μάλιστα, ο κ. Μπενίσης στην ίδια ανακοίνωση προέτρεψε τους εργαζομένους να μη δίνουν σημασία σε τέτοιου είδους φήμες, καθώς αυτοί που τις διαδίδουν θα γελοιοποιηθούν και θα διαψευσθούν πλήρως. 

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 7 του μήνα, ο κ. Ι. Μπενίσης, πάλι με ανακοίνωσή του προς τους εργαζομένους, υπογράμμισε πως «το πόρισμα της εταιρείας αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια που θα απαρτίζουν τη βάση της εισήγησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο πριν την τελική απόφαση.»

Προσέξτε: ενώ από την αρχή ο κ. Μπενίσης έλεγε ότι η εταιρία έχει την ευθύνη να αξιολογήσει τους Γενικούς διευθυντές στην συνέχεια άλλαξε γνώμη και εξήγησε ότι το τελικό πόρισμα της εταιρίας θα είναι ένα από τα κριτήρια χωρίς φυσικά να αναφέρεται πουθενά ποια θα είναι τα υπόλοιπα.

Η κρίσιμη ημερομηνία και η γελοιοποίηση 

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε και λαμβάνοντας υπόψη του, την προφορική και όχι γραπτή εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Ιωάννη Μπενίση, αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους,:

  • Γεώργιο Καραγιάννη, από τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων
  • Κωνσταντίνο Βουγιουκλάκη, από τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων
  • Σπυρίδων Κυριάκη, από τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργανωτικών Λειτουργιών και Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Ελέγχου

Απολύθηκαν και προσελήφθησαν σε ένα λεπτό 

Προς μεγάλη έκπληξη, ο κ. Μπενίσης που οργάνωσε τον διαγωνισμό, πλήρωσε εξωτερική εταιρεία για να αξιολογήσει τους υποψηφίους των έξι Γενικών Διευθύνσεων προσέλαβε, σε διαφορετικές θέσεις τους τρεις παραπάνω κυρίους που είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά τους.  Οι θέσεις δόθηκαν την ίδια ημέρα στην ίδια  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Δηλαδή όλα ήταν υπόθεση ολίγων λεπτών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο κ. Γεώργιος Καραγιάννης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ύδρευσης
  • Ο κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Αποχέτευσης
  • Και ο κ. Σπυρίδων Κυριάκης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Οικονομικού Διευθυντή

Στις τρεις εναπομείναντες θέσεις τοποθετήθηκαν οι κ. Ευτυχία Νεστορίδου, ο κ. Χρήστος  Ηλιόπουλος και ο κ. Στυλιανή Πολιτάκη.  Η παρούσα απόφαση φέρει και την υπογραφή του κ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

Απλά σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι στις 26 Ιουλίου σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Μπενίση , ο ίδιος ο CEO της ΕΥΔΑΠ προέτρεψε τους εργαζομένους να μη δίνουν σημασία σε φήμες που ανάφεραν ότι θα διοριστούν οι ίδιοι άνθρωποι , καθώς αυτοί που τις διαδίδουν θα γελοιοποιηθούν και θα διαψευσθούν πλήρως.

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης ήταν συνέταιρος του Αλέκου Φλαμπουράρη

Αλέκος Φραμπουράρης. Υπουργός Επικρατείας

Όταν ο Γιάννης Μπενίσης διορίστηκε στην ΕΥΠΑΔ προ 18 μηνών αμέσως προχώρησε στην επαναπρόσληψη του Γιώργου Καραγιάννη, στη θέση του γενικού διευθυντή Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων. Ο κ. Καραγιάννης είχε απομακρυνθεί πριν από λίγα χρόνια από την εταιρεία εξαιτίας της εμπλοκής του σε κατασκευαστικά έργα με τον κ. Κοτταρίδη.  Ο κ. Κοταρρίδης ήταν συνέταιρος του σημερινού υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο υπουργός είχε συστήσει το 2003, την ομόρρυθμη εταιρεία «Ι. Κοτταρίδης – Αλ. Φλαμπουράρης». H ίδια αυτή ομόρρυθμη εταιρία επί Νέας Δημοκρατίας είχε προχώρησε στη σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή ενός έργου με τον κ. Καραγιάννη, ο οποίος είναι κουμπάρος του κ. Κοτταρίδη. Μια σημαντική διαφορά. Τότε που έγινε η δουλειά με τον νυν υπουργό ο κ. Καραγιαννης ήταν στην ΕΥΔΑΠ και οι κ. Φλαμπουραρης και Κοτταριδης έκαναν δουλειές με την ΕΥΔΑΠ.

Γιώργος Δημητρομανωλάκης

Με άλλα λόγια, ο τότε βοηθός γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ,  (και σημερινός Γενικός Διευθυντής) στα καθήκοντα του οποίου ήταν – μεταξύ άλλων – η εποπτεία των εργοληπτών της εταιρείας, συνεταιρίστηκε με δύο σταθερούς εργολάβους της ΕΥΔΑΠ , κατά παράβαση κάθε έννοιας εταιρικού δικαίου. Η κοινοπραξία, στην οποία η ομόρρυθμη εταιρεία συμμετείχε με 66,6% και ο κ. Καραγιάννης με 33%, είχε ως ιδρυτικό σκοπό και αντικείμενο την κατασκευή πολυκατοικίας στη Ραφήνα.

Όταν αυτή η σύγκρουση συμφερόντων έγινε γνωστή στον τότε πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνο Κωστούλα – και στον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά -,διατάχθηκε εσωτερικός έλεγχος και ο κ. Καραγιάννης «καρατομήθηκε» και απομακρύνθηκε από τη θέση του. Το 2013 επέστρεψε και αναβαθμίστηκε σε θέση γενικού διευθυντή.

Οι κ. Φραμπουράρης και Κοτταρίδης είχαν επίσης και την εταιρία Διάτμηση που από το 2004 ως το 2011 έλαβε από την ΕΥΔΑΠ οκτώ εργολαβίες για εργασίες στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της εταιρείας, αθροιστικής αξίας 18,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε αρκετές εξ αυτών η εταιρεία προσέφερε υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις ακόμη και στο ύψος του 69%. Χρειαζόταν, όπως άλλωστε σε όλες τις  επαγγελματικές δουλειές, ο μανδύας μιας πολυεθνικής εταιρίας.

Γιώργος Δημητρομανωλάκης

Πηγή: mononews.g

Μοιραστείτε το:
Tagged