Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας – Τέλη Απριλίου η κορύφωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Συναγερμός με τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό: Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Στην πρώτη θέση η Κίνα

Η Ελλάδα – με 117 κρούσματα – βρίσκεται στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV 2, που προκαλεί τον κορωνοϊό.

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (11.364), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ (1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).

Στην κατάταξη με βάση τους θανάτους από τη νόσο, στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα (3.177) κι ακολουθούν Ιταλία (1.016), Ιράν (514), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41).

Σε αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (6,7%) κι ακολουθούν Ιράν (4,25%) και Κίνα (3,93%), ενώ η Ν. Κορέα έχει μόνο 0,8%.

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.

Συναγερμός με τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό: Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας

 Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.

Παγκόσμιος εφιάλτης: Πλησιάζουν τις 5.000 οι νεκροί, σχεδόν 135.000 τα κρούσματα

Η Ευρώπη στην «καρδιά» της κρίσης, πάνω από 1.000 θύματα στην Ιταλία

Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες είναι η Ιταλία, με 189, το Ιράν με 75 και η Ισπανία με 37

Σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή η πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από 135.000. Στην «καρδιά» της κρίσης βρίσκεται η Ευρώπη και κυρίως η Ιταλία, η οποία μαστίζεται από τον ιό με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει τα 1.000, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση εξάπλωσης του ιού.

ECDC για Ευρώπη: Ανέφικτος πια ο τοπικός περιορισμός

Έκκληση προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να λάβουν αμέσως αυστηρά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του, «είναι ανέφικτο» πλέον να περιοριστεί ο κορονοϊός Covid-19 σε τοπικές επιδημίες.

Στις πιο ζοφερές έως σήμερα εκτιμήσεις του, το ECDC προειδοποιεί ότι είναι ορατός πια ο κίνδυνος να εκδηλωθούν και σε άλλα κράτη επιδημίες όπως αυτές στην Κίνα και την Ιταλία. Και αυτό δεν είναι ένας κίνδυνος για το απώτερο μέλλον. Μπορεί κάλλιστα να συμβεί «τις επόμενες λίγες εβδομάδες ή και ημέρες».

 Δραματική η κατάσταση στην Ιταλία – Ακόμη 189 θάνατοι

Στους 189 ανήλθαν οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ιταλία σε μία ημέρα, την ώρα που τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.651.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι συνολικά 15.113. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.016, ενώ ο προχθεσινός απολογισμός ήταν 827 νεκροί. Στην Λομβαρδια συνολικά υπάρχουν 8.725 κρούσματα και 744 νεκροί. Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1947 και οι νεκροί, συνολικά, 146. Στο δε Βενετο σημειώθηκαν 1384 μεταδόσεις και υπάρχουν 32 νεκροί.

Μάλιστα, η επιδημία οδηγεί στο κλείσιμο όλων των ρωμαιοκαθολικών εκκλησιών στη χώρα.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς μέχρι τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο φονικός κορονοϊός.

Στους 61 οι νεκροί στη Γαλλία

Στους 61 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό, με τον προηγούμενο απολογισμό να κάνει λόγο για 48 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την χειρότερη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες των γαλλικών νοσοκομείων προκειμένου να διαχειριστούν την επιδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον, ο Μακρόν προέτρεψε τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να παραμείνουν στα σπίτια τους για όσο χρειαστεί.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλέπεται για αυτήν την Κυριακή, θα διεξαχθεί κανονικά, σημείωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ενώ όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τους παιδικούς σταθμούς έως τα πανεπιστήμια, γνωστοποίησε ότι θα παραμείνουν κλειστά από την προσεχή Δευτέρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε, επίσης, ότι θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που, όπως ανακοίνωσε, το κράτος θα αναλάβει τη μισθοδοσία εκείνων που θα πρέπει να εργαστούν από το σπίτι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις των Γάλλων για τον μήνα Μάρτιο αναβάλλονται.

Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει “με σθένος και σύντομα” για την οικονομική “ανάκαμψη”, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που έκρινε ως ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα σύνορα, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα, όμως σε συντονισμό με την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι ανταποκριτές στην Ιταλία, κάνουν έκκληση τόσο στον Εμανουέλ Μακρόν όσο και στους πολίτες της Γαλλίας, να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα του κορονοϊού να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να μην αφήσουν να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ζοφερές εκτιμήσεις για τη Βρετανία

Ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, δήλωσε χθες ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή καταμετράμε περίπου 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εάν υπολογίσετε τι σημαίνει πραγματικά αυτό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μεταξύ 5000-10.000 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο αξιωματούχος, ενώ η Βρετανία επιδιώκει να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης.

«Βρισκόμαστε σε μια πορεία που μας δείχνει ότι είμαστε τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε.

 Πορτογαλία: «Λουκέτο» σε σχολεία και νυχτερινά κέντρα

Η πορτογαλική κυβέρνηση διέταξε χθες αργά το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας από τη Δευτέρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι νέας αξιολόγησης του μέτρου στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας.

Κλειστά επίσης θα είναι νυχτερινά κέντρα, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί χωρητικότητας στην είσοδο σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

Βέλγιο: Κλείνουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα

Η κυβέρνηση του Βελγίου διέταξε να κλείσουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα λόγω του κορωνοϊού, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν όλες εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Απριλίου, παρόλο που τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν για πέντε εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμε.

Διευκρίνισε ότι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι άλλα καταστήματα θα απαιτούνται να κλείσουν μόνο τα σαββατοκύριακα. “Θέλουμε να αποφύγουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και να αποφύγουμε τους αποκλεισμούς”.

Τουρκία: Ανακοίνωσε το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού

Ένας δεύτερος ασθενής διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κορωνοϊό στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Ο κ. Κοτζάνα αναφέρει ότι το νέο κρούσμα ανήκει στο στενό περιβάλλον το πρώτου ατόμου το οποίο όπως ανακοινώθηκε χθες ήταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία.

«Το τέστ που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, επιβεβαίωσε μια λυπηρή πρόγνωση. Έχουμε άλλον ένα ασθενή. Προέρχεται από το περιβάλλον του πρώτου ασθενή μας. Έχουμε λάβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε την πιθανή διασπορά του ιού. Θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός.

7 νέοι θάνατοι στην Κίνα

Μονοψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό — οκτώ περιπτώσεις — κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμό μειωμένο από τα 15 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη.

Στην πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν όλοι οι νέοι θάνατοι. Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.

110 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανέρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν σήμερα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου.

Ωστόσο αξιωματούχοι στην τέταρτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία καλούν να συνεχιστεί η επαγρύπνηση, καθώς αποκαλύπτονται νέες εστίες μόλυνσης, όπως ένα call centre σε πολυσύχναστη περιοχή της Σεούλ και μια κυβερνητική υπηρεσία στη Σετζόνγκ.

Ως χθες Πέμπτη, οι θάνατοι στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονταν σε 67.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει νέες εξουσίες καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 95 στην πόλη.

«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πολύ, πολύ λυπηρές», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Κυριολεκτικά χθες το πρωί ήταν όπως πολύ καιρό πριν». Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο δεν εξέδωσε αμέσως νέους κανονισμούς, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει ανακοίνωση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, ‘Αντριου Κουόμο, νωρίτερα σήμερα με την οποία απαγορεύονται συναθροίσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων στην πολιτεία.

Από την πλευρά της, η Walt Disney κλείνει τα θεματικά πάρκα της Disneyland και της California Adventure στην Άναχαϊμ στην Καλιφόρνια, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, και το μέτρο θα ισχύσει από το ερχόμενο Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του Covid-19 στα θεματικά πάρκα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Πρώτα δύο κρούσματα στη Γκάνα

Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία, βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση» , έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο».

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους, κατά την ίδια πηγή.

Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2.

Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ο γκανέζος πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης».

Απαγορεύθηκε σε όλους τους γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Πρώτο κρούσμα στην Γκαμπόν

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Γκαμπόν: πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από το Μπορντό (Γαλλία).

«Πρόκειται για συμπατριώτη μας ηλικίας 27 ετών», ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από μια «διαμονή στην Μπορντό», εξήγησε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της.

«Με την επιστροφή του στη Λιμπρβίλ, θερμομετρήθηκε» και «δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα», αναφέρει το δελτίο Τύπου. «Την επομένη», όμως, με «βήχα, πόνο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή» εισήχθη σε νοσοκομείο, συνεχίζει το κείμενο.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, τονισε η κυβέρνηση. «Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά», ενώ «ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει η ανακοίνωση των αρχών της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Με αυτή την ανακοίνωση, στην Αφρική πλέον καταμετρώνται 134 κρούσματα και τρεις θάνατοι, κατά έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις των αρχών των κρατών της ηπείρου ως την Πέμπτη στις 19:00 [ώρα Ελλάδας].

Τέλη Απριλίου η κορύφωση του κορωνοϊού

Τέλη Απριλίου η κορύφωση του κορωνοϊού – «Μένουμε σπίτι» για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας – Ελλείψεις ακόμη και σε αναπνευστήρες – Ο Ιερώνυμος δεν βάζει «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς.

Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό

Αυστηρά μέτρα με στόχο να ανακοπεί η ταχεία μετάδοση του κορωνοϊού και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το εθνικό σύστημα υγείας που είναι ο μεγαλύτερος ασθενής, παίρνει συνεχώς η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, αναμένεται η κορύφωση της μετάδοσης προς τα τέλη Απριλίου. Η καμπάνια «μένουμε σπίτι» είναι πολύ κρίσιμη. Εάν ένα σημαντικό μέρος των πολιτών δεν ανταποκριθεί και αντιμετωπίσει τα μέτρα και την αποχή από την εργασία ως έκτακτες διακοπές συνεχίζοντας τις εξόδους, τότε δεν θα μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος. Το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία υης κυβέρνησης. Και θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί το ελληνικό είναι ήδη προβληματικό αλλά γιατί ακόμη και χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας δεν μπορούν να «σηκώσουν» μια πανδημία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε πρωί στις 9.30 καθιέρωσε σύσκεψη προκειμένου να ενημερώνεται με κάθε λεπτομέρεια για όλες τις εξελίξεις, τον σχεδιασμό και τις ελλείψεις. Θέλει να είναι «πάνω από όλα» όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Περισσότερες προσλήψεις

Ηδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πρόσληψη περισσότερων από τους 2.000 γιατρούς και νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν. Ο επιπλέον αριθμός θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Γίνεται μαραθώνιος για τις ελλείψεις που παρατηρούνται αναφορικά με ιατρικά αναλώσιμα. Μία μετά την άλλες κλείνουν οι αγορές από τις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε εισαγωγές. Η Γερμανία απαγορεύει πλέον τις εξαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε αναπνευστήρες. Μάχη δίνεται στα φαρμακεία για αντισηπτικά, μάσκες και άλλα είδη προστασίας που συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι.

Διασπορά στην κοινότητα

Η διασπορά στην κοινότητα την οποία δείχνουν τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα του κορωνοιού σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης έξω από τα συνήθη χαρακτηριστικά, να ταξίδεψε κάποιος από χώρα με κρούσματα κλπ. Επομένως είναι θέμα χρόνου η ταχύτερη μετάδοση.

«Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας» δήλωσε ο κ.Τσιόδρας.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

Παρέμβαση έκανε σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του NEWPOST. Ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των πιστών που πηγαίνουν στην εκκλησία, είναι μεγάλος. Η πρόληψη εντάσσεται στην ανάγκη να αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Πολύ περισσότερο που είναι μέρες Πάσχα, είναι οι Χαιρετισμοί, η Μεγάλη Εβδομάδα, η Ανάσταση.

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται» δήλωσε. «Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς» τόνισε στο ΑΠΕ.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει.

Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης. Και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.

Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.»

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται με το σάλιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μήνυμα του απευθύνθηκε και στην Εκκλησία.

«Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε. «Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο» συνέχισε.

«Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.»

«Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου» τόνισε. «Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ανακοίνωσή του ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι «η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι’ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών».

Είχε προηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος παρότρυνε τους πιστούς να μην φιλούν ούτε τις εικόνες και τα χέρια των κληρικών αλλά να τους δείχνουν τον σεβασμό από μακριά.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Την ίδια ώρα τα κρούσματα και οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλές χώρες παίρνουν δραστικά μέτρα για την αντιπετώπιση της πανδημίας.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Θερίζει» και το Ιράν ο κορωνοϊός: 85 νεκροί σε μία ημέρα

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα 85 νέους θανάτους που οφείλονται στον νέο κορωνοϊό, στον πιο βαρύ απολογισμό που καταγράφει σε μια μέρα από τότε που ξέσπασε η εμφάνισή του στη χώρα, μια από τις χειρότερα πληγείσες στον κόσμο.

«Δυστυχώς 85 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες», ανεβάζοντας σε 514 τον απολογισμό των νεκρών από τη νόσο αυτή στο Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Τζαχανπούρ πρόσθεσε ότι «σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.289 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 11.364».

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας θα αδειάσουν τους δρόμους των πόλεων της χώρας τις επόμενες 24 ώρες σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι ιρανικές αρχές αγωνίζονται κατά της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στον κόσμο από την ιογενή αυτή πνευμονία μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Πολλοί βουλευτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ή πρώην αξιωματούχοι έχουν προσβληθεί και κάποιοι έχουν πεθάνει.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο βασικός σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τέθηκε σε καραντίνα, αφού εμφάνισε «ελαφριά συμπτώματα» του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές.

Βρετανία: Αύξηση κατά 35% των κρουσμάτων σε μία ημέρα

Τα κρούσματα της επιδημίας στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 35% σε 798 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, 32.771 άνθρωποι έχουν περάσει από ιατρική εξέταση για τον νέο ιό στην χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Απαγορεύονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία από 1.000 προηγουμένως, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού» και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο F1.

«Εκατό άνθρωποι, αυτό σημαίνει προφανώς σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους». παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.

Κλείνει τα σύνορα η Τσεχία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

117 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της ΕΕ, αλλά κανένας θάνατος. «Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών.

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε εξάλλου πως η διάδοση του νέου κορωνοϊού θα θεωρείται αδίκημα.

Χθες, Πέμπτη, η Πράγα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συντίθεται από επίσημες πηγές η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική Κίνα.

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged