Η ΕΛ.ΑΣ. και το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων – 2 αρχηγοί, 39 επίορκοι αστυνομικοί, 195 άτομα στη δικογραφία! (εικόνες)

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Δύο ηγετικά στελέχη, 39 επίορκοι αστυνομικοί και συνολικά 195 άτομα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ

Έπειτα από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, την Τρίτη (30/11), συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, 9 αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε ιδιώτες ως μέλη, καθώς και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.ά..

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:

  • ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή
  • στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή
  • στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή
  • τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν – κατά περίπτωση – πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:

  • την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,
  • την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,
  • την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),
  • την έκδοση αδειών οδήγησης,
  • την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και
  • τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.

Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
  • κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
  • 15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήμης,
  • συσκευές gps tracker,
  • 025 ευρώ,
  • 37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
  • ψηφιακή κάμερα,
  • μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
  • 4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
  • ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
  • έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς προς διενέργεια κύριας ανάκρισης.

———————

5 εκατομμύρια ευρώ «έβγαλε» κέρδος η σπείρα των επίορκων αστυνομικών – Το «ζευγάρι» και οι πελάτες

Μεταξύ των μελών του κυκλώματος ελληνοποιήσεων που συνελήφθησαν, είναι και ένα ζευγάρι αστυνομικών που υπηρετούσαν σε τμήμα ασφαλείας της Δυτικής Αττικής – Ένας από τους συλληφθέντες, είναι ο διοικητής του τμήματος, ενώ κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η σύζυγός του

Ένα καλοστημένο δίκτυο παράνομων ελληνοποιήσεων κακοποιών, έναντι χιλιάδων ευρώ για μια ταυτότητα ή ένα διαβατήριο, είχαν στήσει τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή 34 αστυνομικών, 8 πολιτών, ενός δικηγόρου και ενός πολιτικού υπαλλήλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η δράση του είχε ξεκινήσει το 2013 και μεταξύ του πελατολογίου του, ήταν ο 35χρονος άνδρας Αλβανικής υπηκοότητας που είχε εκτελεστεί έξω από βενζινάδικο στη Νίκαια, ένας άλλος ομοεθνής του που ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονία, αλλά και 8 ακόμη ποινικοί που είχαν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ για σοβαρές υποθέσεις, άλλαξαν στοιχεία ταυτότητας και κυκλοφορούσαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ενώ έβγαζαν… ΑΜΚΑ και ΑΦΜ λαμβάνοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάνοντας ενάρξεις καταστημάτων, ενώ μπορούσαν να ταξιδέψουν και σε χώρες της Ευρώπης!

Το κύκλωμα είχε φροντίσει να εκδώσει νέα ταυτότητα στον 35χρονο που δολοφονήθηκε στη στο πρατήριο υγρών καυσίμων στη Νίκαια στις 16 Νοεμβρίου. Απέκτησε το όνομα «Στέργιος Μαζνεβίδης», ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριους Ντιαμάντι.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι «Αδιάφθοροι» εντόπισαν εκτός από το χρηματοκιβώτιο με τις 320.000 ευρώ μέσα στο γραφείο του διοικητή ασφαλείας στη Δυτική Αττική, που αποκάλυψε το L&O, εντόπισαν ακόμη 300.000 ευρώ στα σπίτια των υπόλοιπων μελών του κυκλώματος.

Στην έρευνα των «Αδιάφθορων», συμμετείχαν 120 αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων, με φυσικές παρακολουθήσεις και καταγραφή συνομιλιών των μελών της οργάνωσης που είχε ως αποτέλεσμα να συνταχθεί δικογραφία που αγγίζει τις 8.000 σελίδες, με 200 περιπτώσεις παράνομων ελληνοποιήσεων.

Χειροπέδες σε ζευγάρι αστυνομικών

Μεταξύ των μελών του κυκλώματος ελληνοποιήσεων που συνελήφθησαν, είναι και ένα ζευγάρι αστυνομικών που υπηρετούσαν σε τμήμα ασφαλείας της Δυτικής Αττικής. Ένας από τους συλληφθέντες, είναι ο διοικητής του τμήματος, ενώ κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η σύζυγός του, η οποία υπηρετούσε στο τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ξανθιά αστυνομικός είχε απασχολήσει μερίδα μέσων ενημέρωσης το 2016 κατά την διάρκεια συγκέντρωσης ενστόλων στην παλαιά Βουλή, στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της εντυπωσιακής της παρουσίας και είχε ακολουθήσει σειρά δημοσιευμάτων τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με την ιδιότητα της, αλλά επικεντρώνονταν στην παρουσία της και τις… φωτογραφίες από διάφορες στιγμές των διακοπών της.

Σε βάρος των μελών του κυκλώματος, ο εισαγγελέας άσκησε μεταξύ άλλων διώξεις για εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία υπαλλήλου ψευδής βεβαίωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους και διακίνηση ναρκωτικών.

————-

Η ταυτότητα που «ξεσκέπασε» το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων την τελευταία οκταετία είχε εκδώσει 200 ταυτότητες κυρίως σε κακοποιούς και η ταρίφα κυμαίνονταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ

Η ταυτότητα της φωτογραφίας που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει την υπογραφή του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, αποτέλεσε την αρχή για την εξιχνίαση της δράσης της συμμορίας των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό τις 26 Ιανουαρίου 2021, προσήχθη στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου αλλοδαπός άνδρας ο οποίος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία Τ.Α, το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου.

Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας γεννηθέντα στις 26 Μαρτίου του 1980 στην Αλβανία. Ο αλλοδαπός συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση.

Η γνήσια ταυτότητα που είχε στην κατοχή του, είχε εκδοθεί από το Τ. Α Ασπροπύργου, και φέρει την υπογραφή του Διοικητή που έχει συλληφθεί και της συζύγου του που είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση.

Από εκείνη την στιγμή και σε συνδυασμό με ανώνυμες καταγγελίες που είχαν φτάσει στις Εσωτερικές Υποθέσεις ενημερώθηκε ο εποπτεύων Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή – καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από τους (πλήρη στοιχεία) οι οποίοι μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο και τον Ιούλιο στους «Αδιάφθορους» έφτασαν νέες ανώνυμες επιστολές όπου ο αποστολέας περιέγραφε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, ονόματα αστυνομικών, τηλέφωνα και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας το κύκλωμα την τελευταία οκταετία είχε εκδώσει 200 ταυτότητες κυρίως σε κακοποιούς και η ταρίφα κυμαίνονταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ. Η δικογραφία των 8.000 και πλέον σελίδων με τους 215 κατηγορούμενους βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών. Το κέρδος της οργάνωσης σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας φτάνει τα 5.000.000 ευρώ.

Η ταυτότητα που «ξεσκέπασε» το κύκλωμα

Έβγαζαν ταυτότητες σε αλλοδαπούς με βαρύ ποινικό μητρώο – Πάνω από 5 εκατ. ευρώ η λεία τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση εμπλοκής αστυνομικών σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται, πως από τα ξημερώματα της Τετάρτης, συνολικά 34 αστυνομικοί εμπλέκονται στο κύκλωμα, κυρίως ατόμων με βεβαρυμμένο πονικό παρελθόν, μέσω πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων, που δρούσε στο εσωτερικό της Αστυνομίας και εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκτός από τις συλλήψεις που έχουν γίνει, βρέθηκαν 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο διοικητή τμήματος Ασφαλείας στην Δυτική Αττική, ο οποίος θεωρείται από τα βασικά στελέχη του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν χθες στο γραφείο του τον πίεσαν να τους το δείξει και το άνοιξαν με τροχό, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τον συνδυασμό, ενώ για το ποσό ισχυρίστηκε ότι ήταν συγγενικού προσώπου του και το είχε εκεί για ασφάλεια. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφθηκε το πρωί τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 30 είναι αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα, εκ των οποίων 10 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν ως επί το πλείστον σε τμήματα ασφαλείας ή γραφεία διαβατηρίων κυρίως της Δυτικής Αττικής, αλλά έχουν γίνει έφοδοι και σε άλλα τμήματα της Αττικής. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ένας δικηγόρος, δύο υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλοι ιδιώτες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας έχουν συλληφθεί 20 άτομα μεταξύ των οποίων 9 εν ενεργεία αστυνομικοί (ένας αξιωματικός), ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες.

Όλη η δράση του κυκλώματος

Όπως τονίζεται, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από τις 26 Απριλίου του 2013 και είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Για την έκδοση κάθε εγγράφου, το αντίτιμο ανερχόταν σε τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Παράλληλα, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών, που απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τυχόν έρευνες των Αστυνομικών Αρχών που θα αποσκοπούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων εξ’ αυτών (με βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν) και επιπλέον διευκολύνοντας την έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες Χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των «πλαστών» εγγράφων συνελήφθησαν.

Ο τρόπος δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας (Διευθύνοντα – εγκέφαλο της οργάνωσης), μη δυνάμενο να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του, καθιστώντας κοινωνούς και τα λοιπά μέλη και επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των ανωτέρω επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη Χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη Χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Διοικητή και τα στελέχη της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων τη συνέχιση των ερευνών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με σκοπό οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

———————

Θεοδωρικάκος: Είμαστε με τον αστυνομικό του καθήκοντος, όχι με τους επίορκους

«Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του… Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την εξιχνίαση της μεγάλης υπόθεσης παράνομων ελληνοποιήσεων, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε αυτή η θέση ζήτησε διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι «οι πολίτες ζητούν ασφάλεια, θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί», ενώ στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έθεσε επιτακτικά το αίτημα η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου είναι η εξής:

«Ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με ενημέρωσε για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή δυστυχώς επίορκων αστυνομικών.

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε αυτό το κρίσιμο υπουργείο ζήτησα διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί.

Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας. Και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών.

Είμαστε απέναντι σε αστυνομικούς, που αποδεικνύονται επίορκοι. Ζήτησα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μόνο έτσι, θα νιώσουν οι πολίτες ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ενάντια στο έγκλημα όπου και αν βρίσκεται αυτό, για το καλό των πολιτών και της Δημοκρατίας μας».

“Ξέπλυμα” ποινικών έκανε το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων

 «Ξέπλυμα» κακοποιών έκανε κατά κύριο λόγο το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, με εμπλεκόμενους δεκάδες αστυνομικούς, που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ’ την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο. Γι’ αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το αίτημά του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη.

Μαφιόζικη εκτέλεση στην Νίκαια: Πλαστή ταυτότητα από το κύκλωμα αστυνομικών είχε το θύμα

Νέα διάσταση αποκτά η υπόθεση του κυκλώματος των πλαστών ταυτοτήτων, καθώς ο 37χρονος αλβανικής καταγωγής άνδρας, που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση σε βενζινάδικο επί της Θηβών, στην Νίκαια, στις 16 Νοεμβρίου, είχε εκδώσει πλαστά έγγραφα (ταυτότητα) από τους επίορκους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, ενώ ο εν λόγω Αλβανός ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πήρε χαρτιά από το κύκλωμα, που τον εμφάνιζαν ως «Στέργιος» (αντί για Μάριους) με καταγωγή από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έχοντας στην διάθεση του αυτά τα στοιχεία, αγόρασε το βενζινάδικο.

Η εκτέλεση του είχε γίνει με πυροβολισμό στο κεφάλι. Από την επίθεση στη Νίκαια είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας άνδρας, ξάδελφος του θύματος.

Πίσω από τη δολοφονία, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβεται η αλβανική μαφία και η εκτέλεση αφορούσε σε διακίνηση κοκαΐνης σε Αθήνα και Μύκονο.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορούμενων

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου ενός από τους κατηγορούμενους, Μιχάλη Νταλαμπίρα, στην Καθημερινή, μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 200 περιπτώσεις.

Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα πως η δικογραφία φτάνει τις 8.000 σελίδες και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε έξω από το γραφείο της Ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς. Θα πάρουμε προθεσμία να απολογηθούμε μάλλον την Παρασκευή. Η έρευνα ξεκινάει την Άνοιξη του 2021».

Αφορμή για να ανοίξει η υπόθεση αποτέλεσε ανώνυμη γραπτή καταγγελία στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

 «Ξέπλυμα» ποινικών με βαρύ παρελθόν

«Ξέπλυμα» κακοποιών έκανε κατά κύριο λόγο το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, με εμπλεκόμενους δεκάδες αστυνομικούς, που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και ταυτόχρονα την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν, όπου και ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία.

Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι απ’ την έρευνα που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.

Γι’ αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το αίτημά του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη.

Πηγή: liberal.gr, kathimerini.gr, lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged