Η Δημοκρατία Εάλω

Αττική Γνώμες
Μοιραστείτε το:

Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορία με τάνκς, από την στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

ΟΥΜΠΕΡΤΟ  ΕΚΟ

Πραγματικά είναι τόσο επίκαιρο και διαχρονικά εύστοχο το παραπάνω ρητό σε σημείο που να αναρωτιέσαι τελικά αν η πραγματική του εφαρμογή ακολουθεί την ζωή ή απλώς βρίσκει τόσο πιστή εφαρμογή στα θέλω των εκάστοτε πολιτικών και κυβερνήσεων. Βιώνουμε σήμερα μια κατάσταση που ως άξονα της έχει την υγειονομική κρίση και ορθώς ως ύψιστη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

του Γιάννη Κυριακόπουλου

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πέρα όμως από την παραπάνω κρίση γινόμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση με την συνεχόμενη κατρακύλα και ξεπεσμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την αμετροέπεια και την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού από μεγάλη μερίδα κυβερνώντων και πολιτικών ταγών προς το σύνολο της κοινωνίας, καθώς την υποκριτική συμπεριφορά θεσμών και φορέων με κύριο χαρακτηριστικό την περιχαράκωση των συντεχνιακών τους συμφερόντων. Βέβαια στην περίπτωση της «αμερόληπτης και αντικειμενικής ενημέρωσης» είναι προφανής ο εναγκαλισμός και η σχέση οικονομικής εξάρτησης με την  εξουσία και ως άλλο ένα δείγμα σάπιας δομής και λειτουργίας αυτών , στην περίπτωση όμως της κυβέρνησης και τον τρόπο που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει την υγειονομική κρίση αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον ότι κεντρικός στόχος της είναι η δημοκρατία και ο τρόπος λειτουργίας της.

Η σημερινή κυβέρνηση επένδυσε στην τεχνική του φόβου αλλά στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα στην ουσία της πολιτικής της, είναι αστείο να ανακαλύπτει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ήρωες γιατρούς ξεχνώντας τεχνηέντως το σφιχτό της εναγκαλισμό με τα ιδιωτικά συμφέροντα και την εξυπηρέτηση αυτών , προσπαθεί με την υπεροπλία της στα ΜΜΕ να αφοπλίσει κάθε αντίθετη γνώμη και άποψη , με ισχυρό σύμμαχο κάθε φορά το κρατικό ταμείο και τις δωρεές απέναντι σε αυτά. Με την κοινωνία στην εντατική και την πρωτόγνωρη ωριμότητα του συνόλου της κοινωνίας απέναντι στα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί , η κυβέρνηση τυχοδιωκτικά αρθρώνει σκέψεις για πρόωρες εκλογές και την διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης της που έχει οικοδομήσει με άρτιο επικοινωνιακό τρόπο, αναθέτει στα αγαπημένα της κανάλια δημοσκοπήσεις αυτοαποθέωσης και αυτοκρατορικών ποσοστών δημοφιλίας, αρέσκεται πλέον να κυβερνάει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με την λογοκρισία και την εκφορά αντίθετης άποψης και θέσης να είναι ισχυρό όπλο της στην φαρέτρα της.

Δυστυχώς όμως είναι πασιφανές ότι κύριος στόχος είναι η ίδια η δημοκρατία και η λειτουργία αυτής κάτω από κανόνες συνταγματικού δικαίου , η δεξιά στην χώρα μας διαχρονικά αρέσκεται σε υποβολή δοκιμασιών των δημοκρατικών θεσμών και πάντοτε της άρεσε να κυβερνάει με τον αστυφύλακα και τον χωροφύλακα. Γινόμαστε καθημερινά θεατές και ακροατές επαναλαμβανόμενων κατάφωρων παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, παράλληλα ακούμε κυνικές κριτικές και τοποθετήσεις αρμόδιων υπουργών και αρμοδίων που το λιγότερο εξοργίζουν και ποδοπατούν το δημοκρατικό αισθητήριο των πολιτών.

Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο, σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει , δημοκρατία σημαίνει πως ύψιστο αγαθό της κοινωνίας μας είναι η απόλυτη ελευθερία θέσεων και απόψεων, καθώς και ο σεβασμός όλων αυτών. Η κατάκτηση όλων αυτών των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που δια μέσω της δημοκρατίας είναι ο θεμέλιος λίθος των κοινωνιών διαχρονικά και η  υπεράσπιση αυτών, δεν είναι δυνατόν να χαριστούν έτσι ευτελώς σε κάθε πολιτική όρεξη κυβερνήσεων και πολιτικών γόνων με αντίτιμο την ικανοποίηση ποταπών και φθηνών φιλοδοξιών. Η διαρκής απαξίωση ανάγνωσης και εμπέδωσης της Ιστορίας είναι ένα δείγμα πολιτικού αμοραλισμού που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και κυβερνώντες, η απαξίωση τους απέναντι στις ιστορικές κατακτήσεις των λαών και των ανθρώπων είναι σκόπιμη και αποσκοπεί πρωτίστως στην πρόσκαιρη τους πολιτική επιβίωση. Όμως είναι  βέβαιο πως σύντομα και για άλλη μια φορά θα γίνουμε θεατές μιας πρωτόγνωρης κοινωνικής  έκρηξης που σίγουρα θα συμπαρασύρει στο διάβα της κάθε μορφή πολιτικής σπέκουλας και εκμετάλλευσης, κάθε μορφή αντιδημοκρατικής λειτουργίας και σκόπιμης παραβίασης των δημοκρατικών διαδικασιών και κανόνων, είναι αλάνθαστο το κοινωνικό αισθητήριο και η αίσθηση δικαίου της κοινωνίας και ελπίζω και προσδοκώ στην πνευματική και κοινωνική τους εξέγερση.

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Μοιραστείτε το:
Tagged