Η ανασφάλεια των χρηστών στα social media αυξάνει τις τάσεις για την εγκατάλειψή τους

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

4 στους 10 χρήστες θα εγκατέλειπαν τα social media προς χάρην της ιδιωτικότητας

Η στενή σχέση των χρηστών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, τη μορφή εξάρτησης από τις δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ένας σεβαστός αριθμός χρηστών απαντά ότι θα αποσύρονταν από τα social media, αν αυτό θα βοηθούσε στην ανάκτηση της ψηφιακής τους ιδιωτικότητας μια για πάντα. Για την ακρίβεια, τέσσερις στους δέκα (38%) καταναλωτές θα διέγραφαν τους λογαριασμούς τους, αν αυτό τους διασφάλιζε ότι τα δεδομένα τους θα παραμείνουν ιδιωτικά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ποσοστό 19% των χρηστών δηλώνει έτοιμο να αποχαιρετήσει εντελώς το κινητό του για να εξασφαλίσει πως τα δεδομένα του παραμένουν ιδιωτικάΣύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, οι φόβοι που σχετίζονται με την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας έχουν προκαλέσει στους χρήστες περισσότερο άγχος σε σχέση με τη χρήση και τη διανομή των προσωπικών τους πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Ένα παράδοξο που εντοπίζει η έρευνα, είναι ότι, σε μία εποχή, που ο αριθμός των χρηστών κινητής αυξάνεται κατά 2% ετησίως, ένας στους πέντε (19%) δηλώνει έτοιμος να αποχαιρετήσει εντελώς το ακουστικό του για να εξασφαλίσει πως τα δεδομένα του παραμένουν ιδιωτικά για το υπόλοιπο της ζωής του.

Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram ή το Twitter, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς το 82% των ανθρώπων τις χρησιμοποιούν. “Ως αντάλλαγμα για μερικά δεδομένα των χρηστών τους, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν τους εαυτούς τους, να επικοινωνήσουν με τους φίλους και τις οικογένειες τους, όπως επίσης και να ανακαλύψουν ειδήσεις, ιδέες και τάσεις χωρίς καν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους”, τονίζουν οι αναλυτές. 

Προσωπικές πληροφορίες

“Αρκετά χρόνια πριν, οι άνθρωποι μοιράζονταν τις προσωπικές τους πληροφορίες με υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης ως αντάλλαγμα για διάφορα οφέλη, χωρίς καν να σκέφτονται τις πιθανές απειλές και τις συνέπειες τους”, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας. Όπως εξηγούν, ωστόσο, με τις διαρροές δεδομένων να αυξάνονται διαρκώς, δημιουργείται μία νέα τάση μεταξύ των καταναλωτών, καθώς πολλοί επιλέγουν να μην αποκαλύπτουν δημόσια συγκεκριμένα γεγονότα και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις πληροφορίες, που μοιράζονται σε online υπηρεσίες.

Ωστόσο, η πλειονότητα ακόμη δεν γνωρίζει πως να προστατεύσει την ψηφιακή ιδιωτικότητά της και θα εγκατέλειπε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να εξασφαλίσει πως οι πληροφορίες τους παραμένουν προστατευμένες. “Δυστυχώς, ακόμη και η θυσία ολόκληρης της παρουσίας σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν αρκετή για να προστατέψει την ψηφιακή ιδιωτικότητα. Είναι μία διαδικασία και όχι μία συμφωνία που μπορείτε να διαπραγματευτείτε άπαξ”, τονίζει η έκθεση. 

Περί κωδικών

Προκειμένου να διατηρήσετε την ψηφιακή σας ιδιωτικότητα ασφαλή, η Kaspersky συνιστά τα ακόλουθα βήματα:

  • Προσπαθείτε να ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις ασφάλειας και επιλέξτε δύσκολους κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς.
  • Μην ανοίγετε ή αποθηκεύετε άγνωστα αρχεία, καθώς μπορεί να είναι κακόβουλα.
  • Μην ξεγελιέστε από ύποπτους ανθρώπους που υπόσχονται τιμαλφή ως αντάλλαγμα για τα προσωπικά σας δεδομένα και μην μοιράζεστε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για περισσότερα από ένα website ή υπηρεσία.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών που ελαχιστοποιούν το ρίσκο της ιδιωτικής παραβίασης”.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged