Ζώδια: Τι θέλουν να μας πουν; και Μία παροιμία για κάθε ένα!

LifeStyle
Μοιραστείτε το:

Ζωδιακά σύμβολα. Τι θέλουν να μας πουν;

Το σύμβολο του ζωδίου σου μπορεί να το αναγνωρίζεις αμέσως. Ίσως να το έχεις σε μπρελόκ ή να το φοράς σαν κόσμημα. Να είναι σχέδιο στο αγαπημένο σου τι-σερτ. Πιθανόν ακόμα και να έχεις προχωρήσει περισσότερο, κάνοντάς το τατουάζ… Ξέρεις όμως γιατί είναι έτσι όπως είναι και τι ακριβώς εννοεί το σχήμα του; Η ερμηνεία του αστρολογικού σου συμβόλου θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το ζώδιό σου. Κι επιπλέον, αν κάνεις δώρο σε κάποιον ένα αντικείμενο με το δικό του ζωδιακό σύμβολο, μπορείς να τον εντυπωσιάσεις δίνοντάς του παράλληλα και την εξήγηση του τι παριστάνει!

Η λαϊκή σοφία –γνωρίζουμε όλοι- αποτυπώνει σε περιεκτικές φράσεις μεγάλες αλήθειες για τη ζωή μας. Αν σκεφτούμε τώρα –είτε το πιστεύουμε απόλυτα είτε όχι- ότι καθένα από τα 12 ζώδια έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία –κατ’ επέκταση- διαμορφώνουν μέχρι ένα σημείο τη συμπεριφορά του ατόμου που έχει γεννηθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στο έτος, ε τότε μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν μερικά αντιπροσωπευτικά γνωμικά της λαϊκής σοφίας για κάθε εκπρόσωπο του ζωδιακού κύκλου. Και αυτός ο συνδυασμός παροιμίας-ζωδίου έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον…

ΚΡΙΟΣ

Το γοργόν και χάριν έχει

 Ο Κριός σκέφτεται και ενεργεί σε fast forward και όποιος δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει, ας μείνει πίσω να… τρώει τη σκόνη του! Πολλές φορές, όμως, λόγω βιασύνης χάνει τις κατευθύνσεις του και θυμίζει ένα… σκυλάκι που γυρίζει μανιωδώς γύρω από τον εαυτό του, κυνηγώντας την ουρά του!

Το σύμβολο του Κριού έχει φανερή ομοιότητα με το κεφάλι και τα κέρατα ενός κριαριού. Θυμίζει επίσης την αφαιρετική απεικόνιση ενός ανθρώπινου προσώπου, με τη μύτη και τα φρύδια, χαρακτηριστικά που είναι τονισμένα στους Κριούς. Το ζώδιο του Κριού κυβερνά το κεφάλι στο ανθρώπινο σώμα, και επίσης οι εκπρόσωποί του φημίζονται επειδή είναι… ξεροκέφαλοι ! Εναλλακτικά, το σύμβολο μοιάζει και με ένα χορταράκι που ξεφυτρώνει από τη γη την άνοιξη, σηματοδοτώντας την καινούργια εποχή της βλάστησης, αλλά και την αρχή του ζωδιακού κύκλου.

ΤΑΥΡΟΣ

Αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι

 Μπορεί, για παράδειγμα, να περιμένει αδιαμαρτύρητα να ψηθεί το φαγητό πέντε ώρες στη γάστρα (γιατί έτσι θα γίνει νόστιμο), έστω κι αν πεθαίνει της πείνας! Οι αντοχές του στην αναμονή είναι τεράστιες, μέχρι να προκύψει εκείνο που επιθυμεί.

Το σύμβολο του Ταύρου απεικονίζει το κεφάλι του ομώνυμου ζώου, με το ρωμαλέο κρανίο και τα στρογγυλεμένα κέρατα. Ο συμβολισμός του ταύρου-βασιλιά εμφανίζεται σε πολλές αρχαίες μυθολογίες, όπως των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων και των Ελλήνων. Σε σύγκριση με το σύμβολο του Κριού, έχει μια πιο στρογγυλεμένη και συμπαγή φόρμα, δείχνοντας τον «ταυρίσιο» χαρακτήρα, που έχει αντιστοιχίες και με τον χαρακτήρα των εκπροσώπων του ζωδίου, με τη δύναμη και τη σταθερότητά του. Το σύμβολο αυτό όμως μπορεί επίσης να εκληφθεί σαν ένα μισοφέγγαρο που ακουμπά στον ήλιο.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι

 Δεν υπάρχει ζώδιο που να κινείται με τόση ευκολία στους λαβυρίνθους της καθημερινής ζωής όπως ο Δίδυμος. Είναι λες και έχει στα γονίδιά του… ενσωματωμένο GPS, που τον βοηθά να βρίσκει τις άκρες, ενώ σπάνια θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Κι αν συμβεί αυτό, θα είναι απολύτως προσωρινό.

Το σύμβολο των Διδύμων αποτελείται από δυο κάθετες γραμμές που συνδέονται στην κορυφή και στη βάση τους, θυμίζοντας τη λατινική γραφή του αριθμού 2. Φανερώνει τη δυαδικότητα, την παράλληλη ύπαρξη των αντιθέτων ιδιοτήτων, με τις δυο στήλες που απεικονίζουν τη διπλή προσωπικότητα των εκπροσώπων του ζωδίου. Οι Δίδυμοι μπορούν να περνούν από την ομιλητικότητα στη σιωπή και από την ακατάβλητη κινητικότητα στην αδράνεια. Το σύμβολο αυτό, που μοιάζει και με μια στενή πύλη, θα μπορούσε να υπενθυμίζει τη δυσκολία να καταλάβει κανείς αυτές τις τόσο πολύπλοκες προσωπικότητες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι

Ο Καρκίνος είναι μια βασανισμένη ψυχή, που γνώρισε την ανθρώπινη αναισθησία και την προδοσία από παιδάκι (αχ, εκείνη η Καιτούλα στο νηπιαγωγείο!). Έτσι, έχοντας κατά τη γνώμη του «καεί», φυσάει οτιδήποτε του προσφέρεις, ακόμη κι αν είναι… παγωτό!

Το σύμβολο του Καρκίνου αποτελείται από δυο κύκλους με καμπυλωτές ουρίτσες, θυμίζοντας μια αφαιρετική εκδοχή του ανατολίτικου συμβόλου του γιν και του γιανγκ. Είναι στρογγυλεμένο, στραμμένο προς τα μέσα, δίνοντας την αίσθηση της προστασίας. Μπορεί να το δει κανείς σαν απεικόνιση των βασικών οργάνων της μητρότητας, των μαστών και των ωοθηκών. Μοιάζει επίσης και με την αφηρημένη απεικόνιση μιας μορφής που σκύβει προστατευτικά πάνω από μια άλλη, δηλαδή μια μητέρα που έχει στην αγκαλιά της ένα μωρό, αντανακλώντας την τρυφερότητα, τη στοργή και τη γαλούχηση που είναι χαρακτηριστικές ιδιότητες του ζωδίου.

ΛΕΩΝ

Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει

Οι εκπρόσωποι αυτού του ζωδίου έρχονται στον κόσμο «πορφυρογέννητοι» αλλά σπάνια θα εκμεταλλευτούν τους άλλους για να λάμψουν. Θα το κάνουν με τις δικές τους δυνάμεις, με το τουπέ και με την αυτοπεποίθησή τους. Και το σημαντικότερο; Δεν χρειάζεται καν να προσποιηθούν την ανωτερότητα, γιατί απλώς την έχουν μέσα τους.

Το σύμβολο του Λέοντα είναι μια καμπύλη σαν πέταλο, που μοιάζει με τη χαίτη που στεφανώνει το κεφάλι του λιονταριού. Επίσης θυμίζει το σχήμα που δημιουργούν τα λαμπερά άστρα του αντίστοιχου αστερισμού στον ουρανό. Η καμπύλη έχει μια κλίση προς τα δεξιά, που φανερώνει όλη την ορμητικότητα και τις… επεκτατικές τάσεις των εκπροσώπων του ζωδίου. Είναι ανοιχτή, υποδηλώνοντας την εξωστρέφεια των Λεόντων, που βλέπουν τον κόσμο σαν το προσωπικό τους βασίλειο ή σαν ένα μέρος που πολύ σύντομα θα το κατακτήσουν.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι

 Ο Παρθένος σπάνια παρασύρεται από τα μεγάλα λόγια, και στην επαγγελματική και στην προσωπική του ζωή. Α-πο-κλεί-ε-ται να μην έχει κάποιο λάκκο η φάβα! Κινείται διατηρώντας χαμηλές προσδοκίες και περιμένει πότε όλοι οι υπόλοιποι που μαζεύονται γύρω από… τις κερασιές θα την πατήσουν. Το μικρό του καλαθάκι, όμως, αποδεικνύεται ανεπαρκές, ενώ οι άλλοι θα γεμίζουν κοφίνια ολόκληρα με λαχταριστά κεράσια!

Το σύμβολο της Παρθένου είναι σχεδόν ίδιο με του Σκορπιού. Μοιάζει με το πεζό γράμμα m, που είναι και αρχικό της λατινικής λέξης «ιατρική». Άλλωστε, η Παρθένος έχει άμεση σχέση με τη θεραπευτική και την ίαση. Η ουρίτσα στο τέλος του, που γυρίζει προς τα μέσα, το κάνει να μοιάζει και με απεικόνιση του εντέρου, του οργάνου του σώματος που κυβερνάται από αυτό το ζώδιο. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά με το σύμβολο του Σκορπιού, το οποίο καταλήγει σε ένα κεντρί στραμμένο προς τα έξω.

ΖΥΓΟΣ

Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες

Ο Ζυγός είναι… η Ελβετία του ζωδιακού. Αυστηρή ουδετερότητα! Αν μπορεί να παίξει το διαμεσολαβητή, να φέρει κόσμο σε επαφή, να συμφιλιώσει κάποιους που τσακώθηκαν, την καταβρίσκει. Αλίμονο όμως αν χρειαστεί να πάρει θέση ή να του θέσουν διλήμματα του είδους «ή εμένα ή αυτόν». Δεν έχει χειρότερο. Θα προτιμήσει να βγάλει την ουρίτσα του απ’ έξω και να την κάνει από την «εμπόλεμη ζώνη» με ελαφρά πηδηματάκια…

Ο Ζυγός προστέθηκε αργότερα στους αστερισμούς, παίρνοντας τις «δαγκάνες» από τον αστερισμό του Σκορπιού στο ουράνιο στερέωμα για να δημιουργηθούν τα δυο «πιάτα» της ζυγαριάς. Η συμβολική απεικόνισή του θυμίζει φυσικά τη ζυγαριά, αλλά επίσης μοιάζει με τον ζυγό που χρησιμοποιούσαν στις αγροτικές περιοχές για να κρεμούν στα πλαϊνά του και να μεταφέρουν δοχεία. Αν το βάρος δεν μοιραζόταν εξίσου στις δυο πλευρές, δεν γινόταν να μεταφερθεί. Αυτό παραπέμπει στην ανάγκη των εκπροσώπων του ζωδίου να βρίσκουν την ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά

Για το Σκορπιό φωτιά υπάρχει πάντα, με ή χωρίς καπνό! Γιατί απλώς δεν χρειάζεται καμιά έξωθεν μαρτυρία για να σιγουρευτεί. Αν του μπει στο μυαλό μια υποψία, τίποτα δεν θα τη βγάλει από εκεί. Αν, πάλι, τα γεγονότα τον διαψεύσουν αμείλικτα, θα παραιτηθεί των προσπαθειών αλλά αφήνοντας αμέτρητες υπόνοιες του τύπου: «Έχε χάρη που δεν θέλω να επιμείνω, γιατί θα κλείσουν σπίτια…».

Τα σύμβολο του Σκορπιού μοιάζει με το λατινικό γράμμα m και καταλήγει σε μια «ουρά», που απεικονίζει εμφανέστατα ένα σηκωμένο κεντρί, έτοιμο για επίθεση. Είναι παρόμοιο με το σύμβολο της Παρθένου, καθώς το γράμμα m παραπέμπει στο αρχικό της λατινικής λέξης «ιατρική». Και τα δυο ζώδια συνδέονται με τη θεραπευτική και την ίαση. Όμως, η ίαση για τον Σκορπιό είναι περισσότερο πνευματική και έρχεται μέσα από την εσωτερική αναγέννηση. Επίσης, τα δυο σύμβολα δείχνουν τον αρσενικό και τον θηλυκό χαρακτήρα του Σκορπιού και της Παρθένου αντίστοιχα.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Καλομελέτα κι έρχεται

Ο Τοξότης έχει φυσικό ταλέντο στην αισιοδοξία και βρίσκει παράλογο το να ανησυχήσει για υποθετικές μελλοντικές καταστροφές. Εφόσον κάτι αρνητικό συμβεί, θα το αντιμετωπίσει. Έτσι βρίσκεται διπλά κερδισμένος. Αν επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες του, δεν έχει ξοδευτεί σε περιττές ανησυχίες. Αν πάλι δεν επιβεβαιωθούν, τουλάχιστον θα έχει γλιτώσει το άγχος του «πριν».

Το σύμβολο του Τοξότη παραπέμπει στην αστρολογική απεικόνιση του Κενταύρου, που κρατά το τεντωμένο τόξο. Απεικονίζει ένα βέλος που είναι στραμμένο προς τα πάνω, δείχνοντας την τάση των εκπροσώπων του ζωδίου να κοιτάζουν προς τον ανοιχτό ορίζοντα και να στοχεύουν πάντα ψηλά και μακριά, με δυναμισμό και αισιοδοξία . Η κάθετη γραμμή που κόβει το βέλος συμβολίζει τη διαχωρισμένη φύση του Κενταύρου, που είναι μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Το ένα μέρος του έχει πνευματικές αναζητήσεις και το άλλο αποζητά τη ζωή σε επαφή με τη φύση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει

Αν ακούσεις κάποιον να παραπονιέται ότι περιστοιχίζεται από ανίκανους και πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του, αυτός είναι Αιγόκερως, κατά πάσα πιθανότητα. Η φράση «ομαδική δουλειά» είναι άγνωστη γι’ αυτόν, αφού κανείς δεν τα καταφέρει καλύτερα από εκείνον! Κρίμα που δεν μπορεί να κλωνοποιήσει τον τόσο ικανό εαυτό του!

Ο Αιγόκερως απεικονίζεται σαν ένα μυθικό πλάσμα, που το μπροστινό μέρος του σώματός του είναι κατσίκα και το πίσω ψάρι. Το αστρολογικό σύμβολό του αποτελείται από ένα V που καταλήγει σε μια κατσαρή γραμμή. Το V παραπέμπει στο κατσικίσιο κεφάλι και η γραμμούλα στην ψαρίσια ουρά. Αυτό το πλάσμα ανήκει στις μυθολογικές θεότητες, που κυβερνούν τα μυστηριώδη ωκεάνια βασίλεια του ασυνείδητου. Όταν βγαίνει στη στεριά, φέρνει την πνευματική σοφία στα γήινα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Έτσι ο Αιγόκερως συνδυάζει την πνευματικότητα με την πρακτικότητα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε στο βουνό

Ο Υδροχόος είναι ο υπέρμαχος της συλλογικότητας. Πιστεύει στη συνεργασία, στην αλληλοβοήθεια, στην αλληλοϋποστήριξη και θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να δίνουν οι άνθρωποι ένα χεράκι ο ένας στον άλλον. Έτσι είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει αρκεί να μη διαπιστώσει ότι τον εκμεταλλεύεσαι. Μότο του είναι: «μακριά από τους εαυτούληδες»!

Ο Υδροχόος απεικονίζεται σαν ένας άντρας που αδειάζει νερό από ένα δοχείο. Το αστρολογικό του σύμβολο αποτελείται από δυο οριζόντιες κυματιστές γραμμές, παράλληλες μεταξύ τους, που θυμίζουν κύματα. Είναι αντίστοιχο με το αρχαίο αιγυπτιακό ιερογλυφικό που σήμαινε το νερό. Το σύμβολο αυτό μπορεί να απεικονίζει κύματα της θάλασσας, αλλά και του αέρα, όπως τα ραδιοκύματα, που μεταδίδουν σήματα επικοινωνίας. Άλλωστε ο Υδροχόος είναι ζώδιο του Αέρα. Το νερό που χύνεται από το δοχείο δείχνει την ανεξάντλητη ροή της διανοητικής ενέργειας και των πρωτότυπων ιδεών, χαρακτηριστική του ζωδίου.

ΙΧΘΕΙΣ

Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο

 Κάποιοι λένε ότι η αγάπη εκδηλώνεται με πράξεις, και όχι με λόγια, αλλά ο Ιχθύς δεν είναι αυτής της άποψης. Τύλιξέ τον στα γλυκόλογα, στις υποσχέσεις, στα κομπλιμέντα και τον έχεις … του χεριού σου. Συχνά βαθιά μέσα του ξέρει ότι εκμεταλλεύονται την καλοσύνη του, αλλά του αρέσει τόσο αυτό το αγαπησιάρικο σκηνικό, που δεν θέλει να το χαλάσει προβάλλοντας πεζές απαιτήσεις.

Το σύμβολο των Ιχθύων μοιάζει με δυο παρενθέσεις, στραμμένες σε αντίθετες κατευθύνσεις, που συνδέονται με μια οριζόντια γραμμή. Στην ουσία, αναπαριστά δυο ψάρια ή δελφίνια δεμένα μαζί, που όμως κολυμπούν προς διαφορετικές διευθύνσεις. Αυτό δείχνει την εσωτερική αντίφαση που χαρακτηρίζει το ζώδιο των Ιχθύων, που είναι «διπλό» όπως και οι Δίδυμοι. Το ένα ψάρι κολυμπά στους ωκεανούς της ψυχής, πρόθυμο να δείξει αλτρουισμό και αυτοθυσία, ξεχνώντας τις προσωπικές του ανάγκες. Το άλλο ψάρι κολυμπά προς την προσωπική του ολοκλήρωση και την επίτευξη των στόχων του.

Πηγή: myastro.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged