Εύα Καϊλή: «Εντός ή εκτός… σοσιαλιστικής γραμμής» Κρατείται από τις Βελγικές Αρχές για χρηματισμό και διαφθορά…

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Η Ε. Καϊλή ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες για ξέπλυμα χρήματος

Τέσσερα άτομα κρατούνται από τις βελγικές αρχές για την υπόθεση διαφθοράς που συνταράσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Την Παρασκευή προσήχθησαν συνολικά έξι άτομα. Τέσσερις προσαγωγές μετατράπηκαν, ενώ δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα. Οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ανάμεσα στους τέσσερις που εξακολουθούν να κρατούνται είναι και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Ενώ και η L’ Echo γράφει ότι «συνελήφθη η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα».

Η ανακοίνωση της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων Τύπου».

Ποιοι εμπλέκονται

Η υπόθεση δωροδοκίας με μετρητά και ακριβά δώρα σε αξιωματούχους και άτομα με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση ενόψει του Μουντιάλ προκαλεί αναταραχή στις Βρυξέλλες. Η έρευνα διεξαγόταν κρυφά από τα μέσα Ιουλίου και μεταξύ των όσων προσήχθησαν την Παρασκευή ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, συνεργάτης του επίσης προσαχθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ Fight Impunity και δύο ακόμη Ιταλοί, ο Λούκα Βισεντίνι και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.

Ενορχηστρωτής του “Qatar Gate” φέρεται να είναι ο Παντσέρι, η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο πρώτος για “πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή” αναφέρει η  Corriere della Sera, επικαλούμενη την L’Echo.

Στο πλαίσιο της έρευνας σφραγίστηκε και το γραφείο της ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, λόγω εμπλοκής μιας από τις βοηθούς της στην ΜΚΟ του Παντσέρι.

Σε πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις για τα ιδιαίτερα θερμά λόγια που επεφύλαξε για τους διοργανωτές του Μουντιάλ, παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες για την κακομεταχείριση των εργατών στα γήπεδα και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά τις αποκαλύψεις οι Ευρωσοσιαλιστές ανέστειλαν τη συμμετοχή της στην ομάδα τους. Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή της και επείγουσα συζήτηση για θέματα διαφθοράς.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, αναφέρουν τα μέσα που αποκάλυψαν πρώτα τις λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις.

H πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέστειλε όλες τις αρμοδιότητες της Ε. Καϊλή

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, που κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου, λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς.

Επίσης, με ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, ζήτησε την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η Ε. Καϊλή.

Η Πέρεθ επισήμανε πως όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Ε. Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Εύα Καϊλή: Δεύτερη νύχτα υπό κράτηση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την έρευνα των βελγικών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται και το όνομα της Εύας Καϊλή. Φως στην υπόθεση που προκαλεί πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα, στο επίκεντρο της οποίας φαίνεται να βρίσκεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αναμένεται να πέσει το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς οι δικαστικές αρχές του Βελγίου θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για την απαγγελία κατηγοριών.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε ότι θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν υπό κράτηση οι προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

To «Qatargate», τα σενάρια για τη σύλληψη και η αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου

Σημειώνεται ότι η κ. Καϊλή παραμένει υπό κράτηση για δεύτερη συνεχή ημέρα. Σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες, αυτές εκτιμάται ότι αφορούν σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η κ. Καϊλή δεν έχει κάνει καμία επίσημη τοποθέτηση, ενώ το Σάββατο «κατέβηκε» και η προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι  κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Την ίδια ώρα, υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων για υπόθεση από τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.

Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Έρευνες σε σπίτια από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς

Η προσαγωγή της κ. Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Soir».

L’Echo: Η Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, στο σπίτι της βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L’Echo, η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία.

Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

—————–

Το παρασκήνιο πίσω από τη σύλληψή της. Η επιστολή που την «κάρφωσε»

Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση για τη σύλληψη για διαφθορά της Εύας Καϊλή. Η ευρωβουλευτής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές του Βελγίου, με την κατηγορία για διαφθορά που σχετίζεται με το Κατάρ. Το ίδιο και ο σύζυγός της, όπως και ο πατέρας της! Η ίδια μάλιστα διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια πριν λίγες ημέρες, καθώς σε επιστολή της προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, μιλούσε με τα… καλύτερα λόγια για το Κατάρ και έκανε λόγο για… «ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», καθώς κατήργησε το βάρβαρο σύστημα «kafala». Η τοποθέτηση Καϊλή ήταν εκτός “γραμμής” ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη, με τον τελευταίο να παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις.

Εκείνη χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα, με αφορμή το μουντιάλ του 2022, με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης».

Αλλά η «διαφωνία» τους δεν έφτασε στα άκρα καθώς ο δυο τους υπήρξαν συνοδοιπόροι για το ΚΙΝΑΛ αρκετά χρόνια στη ευρωβουλή και ήταν και η στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε ανάγκη να κρατηθούν εσωκομματικές ισορροπίες.

Ωστόσο, Εύα Καϊλή, είχε προλάβει να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.

https://twitter.com/CristianTudorEU/status/1587556753142579201?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1587556753142579201%7Ctwgr%5Ec1b33cb51259cec9debf2d0021de07f54c65a6f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftodioikisi.gr%2Fpolitiki%2Fquot-vomva-quot-synelifthi-i-eya-kaili-gia-diafthora-diegrafi-apo-to-pasok%2F

Τι συμβαίνει όμως στο Κατάρ;

Έρευνες και ακτιβιστές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλούν για περισσότερους από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες – Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα – που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από τις αρχές του 2011, χρονιά που η χώρα ανέλαβε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2020.

Η Εύα Καϊλή, με αφορμή αυτές τις έρευνες, «τα γύρισε».

Δείτε τι ανέφερε στην επιστολή της στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Εγώ μόνη είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Ελληνίδα και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να έχουμε τη φτηνή προσοχή των ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τους σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων.

Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι ειρηνικοί διαπραγματευτές. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της – Συνελήφθη και ο πατέρα της. Οι έρευνες συνεχίζονται…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, από το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, που θεωρούνται ύποπτα, συνελήφθησαν για ανάκριση από ερευνητές με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri, καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή, η οποία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, όπως έμαθαν η Le Soir και η Knack.

Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε για ανάκριση. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η  είδηση  έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, με πρώτο το  Politico  να  αναφέρει σε δημοσίευμα του  υπό τον τίτλο: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο»:«Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» και στόχευαν κυρίως κοινοβουλευτικούς βοηθούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Η Καϊλή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό».

Τη σύλληψη Καϊλή  επιβεβαιώνει και Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ενώ αναδεικνύεται σε βασικό θέμα σε διεθνή ΜΜΕ (Guardian, Daily Mail κ.α.)

Το βράδυ της Παρασκευής, εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στην οποία αναφέρεται:  «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Παράλληλα και η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύλληψη Εύας Καϊλή: Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για ανάμειξη της Εύας Καϊλή στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

Η ευρωβουλευτής κσι ο σύντροφός της συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές του Βελγίου, με την κατηγορία για διαφθορά.

Το Κατάρ έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ επιχειρούσε να πετύχει την κατάργηση της βίζας και επισκέψεις των πολιτών του στην Ευρώπη υπό το καθεστώς Σένγκεν, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών χωρών, όπως της Γαλλίας. Ερωτήματα προκαλεί και ο τρόπος που αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Μουντιάλ στη χώρα.

Τι ισχύει όμως για τη βουλευτική ασυλία;

Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του· και

εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη. (Άρθρο 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7)

  • Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.

Σεμινάριο σχετικά με την κοινοβουλευτική ασυλία © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο   

Σεμινάριο σχετικά με την κοινοβουλευτική ασυλία © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πώς πραγματοποιείται η άρση ή η υπεράσπιση της ασυλίας;

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

  • Διατηρούν την έδρα τους οι ευρωβουλευτές, ακόμη και αν αρθεί η ασυλία τους;

Ναι. Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά»

 «Στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» τονίζει ότι τηρεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει τις «εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», μετά τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

 «Είμαστε θορυβημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παίρνουμε στάση μηδενικής ανοχής για τη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», τονίζει η Ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ανακοίνωση προσθέτει, επίσης, ότι:

«Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Τι προηγήθηκε…

Συνελήφθη η Εύα Καϊλή για διαφθορά – Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τα βελγικά  μέσα, στο κύκλωμα που δρούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, εμπλέκεται και το όνομα της  Εύα Καϊλή, όπου έχει συλληφθεί από τις αρχές του Βελγίου. Μάλιστα, η κ. Καϊλή, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, διεγράφη ήδη από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir γράφει συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F. G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».

https://twitter.com/CristianTudorEU/status/1587556753142579201?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1587556753142579201%7Ctwgr%5Ec1b33cb51259cec9debf2d0021de07f54c65a6f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftodioikisi.gr%2Fpolitiki%2Fquot-vomva-quot-synelifthi-i-eya-kaili-gia-diafthora-diegrafi-apo-to-pasok%2F

Ποιος είναι ο άντρας της Καϊλή που συνελήφθη μαζί της

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή μαζί με τον σύντροφό της φέρεται να εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, Μάλιστα ο άντρας της είναι ένας έκ των τεσσάρων συλληφθέντων.

Ο λόγος για τον Francesco Giorgi. Η ευρωβουλετής και ο Ιταλός, Francesco Giorgi (που εργάζεται για παραπάνω από μία 10ετια στο ευρωκοινοβούλιο) γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες. Έκεί έχτισαν τις γερές βάσεις του έρωτα και της σχέσης που θαυμάζουμε σήμερα.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην υπόθεση. Μόλις έγινε γνωστή αυτή η είδηση, η Ευρωβουλευτής διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.

Παρόλο, λοιπόν, που η Εύα Καϊλή και ο Francesco Giorgi μετρούν αρκετά χρόνια σχέσης, οι δημόσιες εμφανίσεις τους, καθώς και οι κοινές φωτογραφίες στα social media, σπανίζουν. Οι 2 τους προτιμούσαν να ζουν μία ήρεμη ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Μοιραστείτε το:
Tagged