Ερντογάν: Οικοδεσπότης και προστάτης τρομοκρατικής οργάνωσης της Αιγύπτου

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ, πριν την επίσημη εκπνοή της αναμφισβήτητα επεισοδιακής θητείας της, δεν περιορίστηκαν μόνο στις μαζικές απονομές χάριτος σε παλιούς φίλους και συνεργάτες του εκρηκτικού πρώην προέδρου, αλλά είχαμε και ορισμένες ενέργειες υψηλότατου συμβολισμού, που μας αφορούν άμεσα.

του Γιώργου Λυκοκάπη

Η πρώτη είναι η εξαίρεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από την επιβολή εμπορικών δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου, μία εξαίρεση που περιλάμβανε και άλλες χώρες, όχι όμως και την Τουρκία. Η δεύτερη και πολύ σοβαρότερη, είναι η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κατατάξει την οργάνωση “Arms of Egypt movement” στην λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγορώντας μάλιστα την Τουρκία ότι φιλοξενεί δύο ηγετικά της στελέχη.

Η οργάνωση, γνωστότερη με το αραβικό ακρωνύμιο “HAMS” (αποφασιστικότητα), έκανε την αιματηρή της εμφάνιση στην Αίγυπτο το καλοκαίρι του 2016, λαμβάνοντας την ευθύνη για την δολοφονία ενός αστυνομικού ανακριτή και καλώντας σε «τζιχάντ και αντίσταση».

Το έμβλημα της τρομοκρατικής οργάνωσης “Arms of Egypt movement”.

Όπως φαίνονταν από την ρητορική και το έμβλημα της, όπου στην θέση της γνώριμης μαύρης σημαίας των τζιχαντιστών υπάρχει ένα πολεμικό τυφέκιο, περισσότερο παραπέμπει σε ένα ένοπλο αντάρτικο κίνημα του Τρίτου Κόσμου, παρά σε τζιχαντιστική ομάδα. Θυμίζοντας λατινοαμερικανούς αντάρτες πόλεων, πεδίο δράσης των μαχητών τους είναι η αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όχι η έρημος του Σινά.

Στην αρχική τους δράση, οι μαχητές τους στοχοποιούσαν αξιωματούχους του στρατιωτικού καθεστώτος Σίσι, με τους οποίους άνοιξε μία αιματηρή “βεντέτα”, έπειτα από την συμπλοκή μελών της με την αιγυπτιακή αστυνομία, στο Κάιρο το 2017, από την οποία είχε σκοτωθεί ένα ιδρυτικό της στέλεχος. Η ένοπλη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, μεταξύ άλλων, για την δολοφονία ενός αξιωματικού των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, την απόπειρα δολοφονίας του πρώην μεγάλου μουφτή της Αιγύπτου και για μία ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία της Μιανμάρ στην Αίγυπτο.

Ένοπλος βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Παγίως το καθεστώς Σίσι χαρακτήριζε την οργάνωση ως τον «ένοπλο βραχίονα» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μέχρι πρότινος το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την αποκαλούσε «βίαιη ομάδα που διαθέτει δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα». Πλέον, ως διεθνή τρομοκρατική οργάνωση για τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαγορεύει κάθε συναλλαγή μαζί τους. Αν και ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν καταδικάσει την βίαιη δράση της, στην πραγματικότητα ελάχιστα γίνονται πιστευτοί, καθώς για την πλειονότητα των αραβικών καθεστώτων, η Αδελφότητα αποτελεί ένα πολιτικό προκάλυμμα των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πολύ πριν την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους οργανώσεις, όπως η “Αλ Τζιχάντ” και η “Τζαμάτ Αλ Ισλαμίγια”, που ήταν αποσχισθέντα παρακλάδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και εμπνέονταν από τις διδαχές του επιφανούς θεωρητικού της Σαγέντ Κουτμπ περί ένοπλου τζιχάντ για την δημιουργία ενός «πραγματικού κράτους των πιστών», είχαν ξεκινήσει ένα πολυετές κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, στοχοποιώντας ειδικότερα τους Χριστιανούς Κόπτες και τους ξένους τουρίστες.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι μαχητές της “Arms of Egypt movement” έχουν αρχίσει να επιλέγουν και “τυφλούς στόχους”, όπως ακριβώς και οι τζιχαντιστές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν έξω από το νοσοκομείο του Καίρου τον Αύγουστο του 2019, με τουλάχιστον 20 θύματα. Επισήμως η οργάνωση εξακολουθεί να ομνύει σε εθνικιστικά συνθήματα, του τύπου «το έθνος και η αντίσταση είναι ο σκοπός μας», χωρίς να διεκδικούν την επιβολή ενός ισλαμικού χαλιφάτου, όπως επισημαίνουν και τα ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης της Αιγύπτου.

Τρομοκράτες με τουρκικά διαβατήρια

Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Άγκυρα ότι έχει δώσει τουρκικά διαβατήρια στα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που φιλοξενεί, όπως ακριβώς κάνει με τους μαχητές της Χαμάς. Θυμίζουμε πως η συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με ηγετικά στελέχη της Χαμάς τον περασμένο Αύγουστο, είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρμεντ, που αναφέρθηκε σε «συνάντηση του Ερντογάν με παγκόσμιους τρομοκράτες». Επίσης, παλαιότερη πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ ήταν να εντάξει στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι που τελικώς δεν έπραξε.

Είδαμε πως αν και τελευταία ο Ερντογάν επιδιώκει διαύλους με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, “παζαρεύοντας” μέχρι και την ελληνική ΑΟΖ, αποφεύγει να μιλήσει για την “ταμπακέρα”: την τουρκική στήριξη στην Χαμάς και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ειδικά στην περίπτωση της δεύτερης αφορά και τον «ένοπλο βραχίονα» της, όπως υποστήριζε πάντα η αιγυπτιακή κυβέρνηση, πλέον και με την “βούλα” του ίδιου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μοιάζει να πετάει το “μπαλάκι” στον Τζο Μπάιντεν, από την εκλογή του οποίου η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμφανίστηκε να έχει πολλές προσδοκίες, ενθυμούμενη την αρχική στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στην ισλαμική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι, κυβέρνηση την οποία τερμάτισε το πραξικόπημα του στρατηγού Σίσι, όπως και την “ισλαμική μεταπολίτευση” στον αραβικό κόσμο που είχε στον νου του τότε ο Ερντογάν.

Ένα μήνυμα για να αποσαφηνίσουμε την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν έναντι του στρατιωτικού καθεστώτος της Αιγύπτου, το οποίο είναι κοινό μυστικό πως ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος δεν “θαυμάζει” σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ίσως είναι και το αν η κυβέρνηση Μπάιντεν εμείνει στον χαρακτηρισμό του “ένοπλου βραχίονα” της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως διεθνή τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που σίγουρα ουδόλως θα αρέσει στην Τουρκία που την φιλοξενεί.

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged