Ερντογάν: Λίγο πριν το τέλος… επιχειρεί τα αδύνατα… Θα τα καταφέρει ή … θα τεθεί στο χρονοντούλαπο…

Οικονομικά Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ο Ερντογάν κατέφυγε στο θανάσιμο εχθρό του: Αναζητεί σωτηρία για τη τουρκική οικονομία στα πετροδόλαρα τoυ Εμίρη.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρίγκηπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, στην Άγκυρα, αναζητώντας κεφάλαια και στήριξη για να παραμείνει στην εξουσία.

του Νίκου Μελέτη

Ο δραματικός κατήφορος της τουρκικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και η συνειδητοποίηση ότι το άνοιγμα μετώπων όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και τις ΗΠΑ αλλά με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, καταλήγει σε αδιέξοδο, οδηγούν την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν σε μια σημαντική στροφή και υπαναχωρήσεις.

Στόχος, να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα που είναι ζωτικό για την οικονομία του, άλλα και «ανακωχή» σε αντιπαραθέσεις από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κέρας της Αφρικής και της Λιβύης.

Η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρίγκιπα Μοχαμεντ μπιν Ζαγέντ στην Άγκυρα και η συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη μετά από δέκα χρόνια συνάντηση ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δυο χωρών, χαιρετίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ως μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών και προαναγγέλλεται ότι τα ΗΑΕ πρόκειται να ανακοινώσουν επένδυση 10 δισ δολαρίων στην Τουρκία.

Μια τέτοια κίνηση από τα Εμιράτα θα είναι σωτήρια για το καθεστώς Ερντογάν που αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, καθώς όπως όλα δείχνουν οι χρηματοδοτικές ενέσεις που είχε εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια από το Κατάρ έχουν περιορισθεί.

Βεβαίως, κάθε ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας αυτή την δύσκολη στιγμή, από τον μέχρι τώρα «θανάσιμο αντίπαλο» του Ερντογάν, θα καταστήσει τον Τούρκο πρόεδρο «όμηρο» των Εμιράτων καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να τραβήξουν το χαλί στην τουρκική οικονομία και στον ίδιο.

Έτσι μπορεί ο κ. Ερντογαν να έχει κερδίσει πόντους στην περιφερειακή αναμέτρηση με τα ΗΑΕ στη Λιβύη, στο Κερας της Αφρικής ή στη Συρία, αλλά τελικά βρίσκεται στη δυσμενή θέση να εναποθέτει τις ελπίδες ακόμη και της πολιτικής επιβίωσης του στα χέρια του MBZ.

Ενημερωμένες πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία δήλωναν στο liberal, ότι έχει υπάρξει ενημέρωση από τα Εμιράτα για τις επαφές με την Τουρκία και «τίποτα δεν αλλάζει στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν εχθρικές σχέσεις από όταν στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης η Τουρκία ενισχύοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους υποδαύλισε τις κινήσεις εναντίον της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ και έκτοτε υπήρξε διαρκής αναμέτρηση των δυο χωρών για την προώθηση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Επίσης, το 2016 το καθεστώς Ερντογάν κατηγόρησε τα Εμιράτα και προσωπικά τον ΜΒΖ ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας.

Η προσπάθεια αποκατάστασης δίαυλων επικοινωνίας ξεκίνησε πριν τρεις μήνες όταν ο αδελφός του πρίγκηπα διαδόχου του θρόνου, Ταχνουν μπίν Ζαγιέντ συναντήθηκε με τον Ερντογάν με την ιδιότητα του ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΑΕ.

Πριν λίγες εβδομάδες τα Εμιράτα προσέφεραν 10 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ζημίων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τουρκία.

Η Τουρκία παρά τις κινήσεις που έχει κάνει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σ. Αραβίας με κάποια μέτρα εναντίον ακραίων Αδελφών Μουσουλμάνων, βρίσκεται μακριά από την πλήρη απομόνωση και αποδοκιμασία του κινήματος αυτού, που για τις αραβικές Μοναρχίες και την Αίγυπτο θεωρείται θανάσιμος αντίπαλος.

Εξάλλου αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα πια για τον ίδιο τον Ερντογάν η στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων καθώς ο ίδιος προβάλλεται ως ο προστάτης των απανταχού καταπιεσμένων μουσουλμάνων. Και η εγκατάλειψη των Αδελφών Μουσουλμάνων προκειμένου να εξασφαλίσει τα 10 δισ. δολάρια εμιρατιανών επενδύσεων, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στο προφίλ που καλλιεργεί.

Τα ΗΑΕ σε μια ακόμη επίδειξη ισχύος στις 9 Νοεμβρίου έστειλαν τον ΥΠΕΞ Αμπνταλα μπιν Ζαγιέντ στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Ασαντ στέλνοντας το μήνυμα και στην Άγκυρα ότι δεν είναι διατεθειμένα να εγκαταλείψουν την Συρία και να αφήσουν ανοικτό το πεδίο για επέκταση της επιρροής της Τουρκίας και του Ιράν.

Όσον αφορά την Λιβύη, μετά την ισχυρή στήριξη που τα ΗΑΕ έχουν προσφέρει στις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης και στον στρατηγό Χαφταρ πολύ δύσκολα μπορούν να βρουν «κοινό πάτημα» με την Τουρκία η οποία επιδιώκει να ελέγξει μια σημαντική αραβική χώρα, όπως η Λιβύη. Συγχρόνως η αντιπαράθεση των δυο χωρών στο Κέρας της Αφρικής παραμένει ζωντανή.

Όμως η σπουδή και της Τουρκίας να τα βρει με τα Εμιράτα δεν είναι άσχετη και με την πίεση που ασκήθηκε προς την Άγκυρα από την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας των ΗΑΕ με την Ελλάδα, την στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των Τριμερών και Τετραμερών συνεργασιών, της συμμαχίας με την Αίγυπτο και την συνεργασία με την Γαλλία.

Δύσκολα πάντως η επίσκεψη του ΜΒΖ στην Άγκυρα και οι δύσκολες συνομιλίες του με τον Ερντογαν θα μπορέσουν να ανατρέψουν γεωπολιτικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τώρα. Πολύ περισσότερο όταν ο Τούρκος ηγέτης βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας…

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν 10 δισ. δολάρια στον Ερντογάν

Τονωτική «ένεση» στην τουρκική οικονομία μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Ανάσα για την οικονομία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται να βρίσκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα, με την οποία δεν διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι πρότινος, θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία, μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει φέρει χάος και μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας κατά του Τούρκου προέδρου με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους στους δρόμους.

Ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό και διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ο οποίος υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των οικονομικών και του εμπορίου κατά την επίσκεψη του σεΐχη στην Άγκυρα την Τετάρτη (24/11), ενώ μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν και οι δύο κεντρικές τράπεζές τους.

Φόβοι ακόμη και για επιβολή capital controls

Την ίδια στιγμή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη χώρα καθώς οι πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τη συνεχή απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας την βουτιάς της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μεγάλη είναι ήδη η αύξηση στο ψωμί, το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, αφθονία στα υπόλοιπα αναγκαία υπάρχει, αλλά επειδή ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει υπάρχει περιορισμός, δηλαδή η ζάχαρη και ο καφές πωλούνται με το δελτίο.

Παράλληλα, το εμπόριο γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, καθώς η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς αξία. Μόλις την Τετάρτη (24/11) η βενζίνη είχε 15% αύξηση και σχηματίστηκαν ουρές ΙΧ στα βενζινάδικα.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα κάνουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.

Πηγή: hellasjournal.com / newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged