Επιστροφή στην κανονικότητα – μέρα 6η: Τα μέτρα που ξεχνάμε και όσα πρέπει να ξέρουμε

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Μια νέα περίοδος με σημαντικά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων αλλά και τήρηση των ατομικών μέτρων προφύλαξης αρχίζει από σήμερα.

Αναλυτικά, από Παρασκευή 14 Μαΐου:

  • Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
  • Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
  • Ανοίγουν τα μουσεία.
  • Ανοίγει ο τουρισμός.
  • Ανοίγουν τα καζίνο.
  • Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.
  • Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις – αυτό που στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Τετάρτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ονόμασε, ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα».

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Λιανεμπόριο από… τα παλιά

Δεδομένης της κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλαγές επέρχονται σήμερα και στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Αντιθέτως, μουσική δεν θα ακουσθεί στα καταστήματα εστίασης για όλο το μήνα Μάιο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Τουρισμός και Covid free νησιά

Ο τουρισμός ανοίγει κατ’ ουσίαν σε δύο φάσεις: από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. «Κλειδί» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ασφάλεια στον τουρισμό, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.

Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα. Κατά συνέπεια, «εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας», σημείωνε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Τέλος οι περιορισμοί μετά από 6 μήνες lockdown – «Έφυγαν» τα SMS, ελεύθερες οι μετακινήσεις και τα ταξίδια

Με σύμμαχο τον εμβολιασμό και τα self test, η Ελλάδα, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αποχαιρέτησε τα απομεινάρια των περιορισμών

Τέλος οι περιορισμοί μετά από 6 μήνες lockdown – Φεύγουν τα SMS, ελεύθερες οι μετακινήσεις και τα ταξίδια | tanea.gr

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι την έξοδο από το δεύτερο lockdown, που άρχισε στις 7 Νοεμβρίου και κράτησε τελικα έξι μήνες.

Με σύμμαχο τον εμβολιασμό και τα self test, η Ελλάδα, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αποχαιρετά τα απομεινάρια των περιορισμών και εισέρχεται σε μέρες που θα θυμίζουν μια προ lockdown πραγματικότητα.

Κοροναϊός: Ο δεκάλογος του υγειονομικού πράσινου πιστοποιητικού

Το γραπτό μήνυμα για την κυκλοφορία, όπως και το ραντεβού για τις αγορές, θα αποτελεί παρελθόν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00:30, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Η επόμενη εβδομάδα, εξάλλου φέρνει το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων καθώς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει διάπλατα η χώρα, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο τουρισμός.

Παρά την δύσκολη ακόμη επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην κανονικότητα, σταθμίζοντας σειρά παραγόντων.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα, μπορεί το ιικό φορτίο της χώρας να μην έχει περιορισθεί ακόμη, όμως πλέον οι εμβολιασμοί αυξάνονται όπως και η ανοσία του πληθυσμού, ενώ και τα τεστ πλέον είναι χιλιάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από το πρωί της Παρασκευής ισχύσει:

  • καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.
  • απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
  • Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 00:30. Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο

  • Καταργούνται επίσης το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας:

Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος:

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Με Green pass η μετακίνηση σε νησιά

Στα σημαντικά των απαγορεύσεων που αίρονται είναι και αυτή των μετακινήσεων εκτός νομού. Ο περιορισμός αυτός καταργείται από την Παρασκευή, με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά, για τα οποία θα εφαρμοστεί η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού».

Το Green Pass, μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.

Όσοι, θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση
  • Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών
  • Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.
  • Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω να έχουν κάτι από τα παραπάνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.

Πάντως όσοι επιλέξουν νησιά, όπως η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και η Εύβοια δεν θα χρειαστούν καμία από τις βεβαιώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα.

Ευκολότερες οι χερσαίες μετακινήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι οι χερσαίες μετακινήσεις, καθώς αυτές θα γίνονται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Εκκλήσεις για σύνεση και προσοχή

Τα όποια ανοίγματα γίνονται με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην κοινότητα, ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

Οι ειδικοί σημείωνουν ότι δεν πρέπει να παρεξηγήσουμε το μήνυμα και να θεωρήσουμε ότι τελείωσε η πανδημία επειδή ανοίγουν δραστηριότητες. Σημειώνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Τα επόμενα βήματα

  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι
  • Στις 28 Μαΐου ξεκινούν τα ανοικτά πολιτιστικά θεάματα και ακροάματα
  • Για το άνοιγμα του τουρισμού θα ισχύσει το Green Pass+ και το σύστημα δειγματοληψίας από την 1η Ιουνίου.
  • Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
  • Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Θωράκιση των νησιών

Ταυτόχρονα με την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα του τουρισμού, εφαρμόζεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι  ώστε οι νησιώτες να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι με ασφάλεια.

Η «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας – με εξαίρεση την Κρήτη – στα οποία ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.

Θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά ενώ σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Άρση lockdown: Τι αλλάζει από 14 Μαΐου 2021  – Πότε (δεν) επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών έρχονται από 14 Μαΐου 2021 στις 6 το πρωί.

Πρώτες απ’ όλες η κατάργηση των sms στο 13032 και στο 13033 και η επέκταση του ωραρίου από τις 11 το βράδυ στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα  αλλά και το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Παράλληλα σήμερα θα ανοίξουν και τα μουσεία, ενώ η εστίαση θα συνεχίσει χωρίς μουσική και το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click-away και click-inside.

Σήμερα (Παρασκευή 14/5) επίσης ανοίγουν:

  • Τα Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • Τα Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test

 Τι θα απαιτείται για τα νησιά

Ωστόσο για τα νησιά πλην της Εύβοιας, της Σαλαμίνας και της Λευκάδας θα απαιτείται:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • PCR test72 ωρών ή Rapidtest 24 ωρών ή Self-test 24 ωρών
  • Βεβαίωση Νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών και εβδομάδων:

17 Μαΐου

  • Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

21 Μαΐου

  • Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι

24 Μαΐου

  • ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

28 Μαΐου

  • Ανοιχτό θέαμα ακρόαμα (συναυλίες)

31 Μαΐου

  • Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τ.μ. – 2 self tests / εργαζόμενους
  • Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής
  • Catering, χώροι δεξιώσεων κ.λπ. / Σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

7 Ιουνίου

  • Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020
  • Όταν το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο:
  • Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας
  • Λούνα παρκ-εμποροπανηγύρεις κ.λπ. / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

Παιδότοποι / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

1η Σεπτεμβρίου

  • Εμπορικές Εκθέσεις / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • Επίσης κατά το Μάιο:

Προσοχή: «Απελευθέρωση» από Παρασκευή 14/5 αλλά… το 300άρι παραμένει

Απελευθέρωση των μετακινήσεων από Παρασκευή 14/5, αλλά με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας σε πλήρη εφαρμογή.

Έτσι, από σήμερα μπορούν όλοι να ταξιδέψουν ελεύθερα, από νομό σε νομό, χωρίς άδειες και περιορισμούς, από τις 05.00 μέχρι και τις 00:30.

Όμως αυτό μπορεί να γίνει τηρώντας τα μέτρα προστασία εντός του οχήματος, ενώ ισχύει κανονικά το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας.

Έτσι λοιπόν, για την μετακίνηση με οχήματα, μπορούν να επιβαίνουν σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό.

Και αυτό φορώντας όλοι μάσκα. Ειδάλλως το πρόστιμο είναι 300€ στον κάθε επιβάτη.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

  • α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διπλοκάμπινα και τύπου VAN

Επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού, με χρήση μάσκας από όλους. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι στα 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

  • Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
  • Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια,  γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια
  • Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες.

Μητσοτάκης: Οι λίγοι αλλά απαραίτητοι περιορισμοί πρέπει να τηρηθούν μέχρι να υπάρξει ανοσία

Το μήνυμα να τηρηθούν τα λίγα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ από σήμερα έως ότου αποκτηθεί οριστικά το τείχος ανοσίας στον κοροναϊό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο μέγαρο Μαξίμου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το μήνυμα να τηρηθούν τα λίγα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ από σήμερα έως ότου αποκτηθεί οριστικά το τείχος ανοσίας στον κοροναϊό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο μέγαρο Μαξίμου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην άρση των περιορισμών που έχουν ανακοινωθεί τόνισε ότι «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων -πλην όμως απαραίτητων- μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας. Και αυτό, βέβαια, ισχύει για όλη την Ελλάδα, ισχύει προφανώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση και στην εστίαση αλλά και στο άνοιγμα του τουρισμού».

Κοροναϊός: Ο δεκάλογος του υγειονομικού πράσινου πιστοποιητικού

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα περσινά λάθη στις πύλες εισόδου της χώρας κατά το άνοιγμα του τουρισμού.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχαν τον παρακάτω διάλογο:

Κ. Μητσοτάκης: Πολύ χαίρομαι που σε υποδέχομαι Δήμαρχέ μου. Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για τη Θεσσαλονίκη καθώς με το καλό η πανδημία τελειώνει πια και θα πρέπει με ταχύτητα να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα. Εξάλλου, το ενδιαφέρον μου για την πόλη είναι γνωστό και νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί πολλαπλώς με την εξαγγελία αλλά και την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων για τη Θεσσαλονίκη. Τα οποία προφανώς χρειάζονται τη στήριξη και την κατεύθυνση της κεντρικής κυβέρνησης. Αλλά, επειδή, τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μεγάλη χαρά σε υποδέχομαι σήμερα εδώ, για να μου μιλήσεις για τα δικά σου σχέδια για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης.

Κ. Ζέρβας: Και για μένα είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Βγαίνουμε -πιστεύω- από ένα τούνελ όπου ταλαιπωρήθηκε η χώρα μας, ταλαιπωρήθηκε η πόλη μας, δώσαμε νικηφόρα αυτή τη μάχη αλλά όλο αυτό το διάστημα και εσύ και η κυβέρνηση και εμείς δουλέψαμε ούτως ώστε να δρέψουμε κάποιους καρπούς. Δεν ήταν ένα χαμένο διάστημα, ήταν ένα διάστημα δουλειάς, προετοιμασίας, αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία που έχεις και εσύ και για την πόλη, για να γίνουν κάποια πράγματα, ακριβώς αυτό ήρθα να ανοίξουμε:  τα σχέδια, να δούμε τι συμβαίνει, τι πρέπει να συμβεί, πού μπορούμε να τρέξουμε, ούτως ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση, οι φορείς της πόλης, να νιώσουν ακριβώς τα αποτελέσματα αυτής της συλλογικής προσπάθειας και η πόλη μας να φτάσει σε αυτό το επίπεδο που όλοι θέλουμε. ‘Ολοι το ευχόμαστε και σιγά-σιγά πρέπει να το βλέπουμε να υλοποιείται.

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ να προσθέσω, μόνο, ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για τη χώρα καθώς πια μετά από πολλούς μήνες είμαστε στην ευχάριστη θέση να μειώσουμε σημαντικά τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναπάρουν πίσω τον έλεγχο των ζωών τους, να κινηθεί η οικονομική και η κοινωνική ζωή. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει με την απαραίτητη προσοχή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικότητα όπου τα κρούσματα μειώνονται σημαντικά, οι εμβολιασμοί προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζοντας πια ότι είναι φορείς της νόσου μπορούν να αυτοπεριορίζονται. Και να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη διασπορά του COVID-19 με αυτόν τον τρόπο, αλλά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων -πλην όμως απαραίτητων- μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας. Και αυτό, βέβαια, ισχύει για όλη την Ελλάδα, ισχύει προφανώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία δίνει μεγάλη έμφαση και στην εστίαση αλλά και στο άνοιγμα του τουρισμού. Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ την Πρωθυπουργό της Σερβίας. Θα έχω συναντήσεις με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες. Είναι σημαντικοί μας πελάτες ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και έχουμε διευκολύνει τις βαλκανικές χώρες ώστε να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να υποστούν τη διαδικασία της καραντίνας από τη στιγμή που θα προσκομίσουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου. Oπότε περιμένουμε μία σημαντική κίνηση προς τη Βόρεια Ελλάδα και προς τη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κ. Ζέρβας: Σε μεγάλο βαθμό ο τουρισμός της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας είναι οδικός τουρισμός. Είναι από την ενδοχώρα των Βαλκανίων, άρα και με γνώση κάποιων λαθών που κάναμε πέρυσι, φέτος να κοιτάξουμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Και βέβαια να μην παραλείψουμε το κομμάτι των εμβολιασμών που, νομίζω, ότι κάθε ένας που έχει την ευλογία να εμβολιάζεται, αντιλαμβάνεται την οργάνωση που έχει γίνει και απολαμβάνει ένα σύστημα το οποίο είναι τόσο φιλικό προς τον πολίτη αλλά και έχει μία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου διαχειριστική επάρκεια.

Κ. Μητσοτάκης: Συνδυάζει την τεχνολογία με το χαμόγελο. Ευχαριστούμε πολύ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέτασαν τρέχοντα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και συζήτησαν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης, αλλά και συνολικότερα για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: tanea.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged