Επιδημία Κορωνοϊού στην Ελλάδα – Τα 10 σοβαρά λάθη στην αντιμετώπιση του 66χρονου από τους γιατρούς του Ρίου

Γεγονότα Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Ποια λάθη έγιναν με τον 66χρονο ασθενή στην Πάτρα – Τι αναφέρει ο γιατρός που τον εξέτασε

Δέκα λάθη και παραλείψεις στον τρόπο διαχείρισης των δύο τελευταίων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αχαΐα ανησυχούν τις Αρχές. Καθυστερήσεις, λάθος εκτιμήσεις και διαχείριση του κρούσματος τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα.

Πυρετό ανησυχίας έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στις Αρχές τα λάθη και οι παραλείψεις στον τρόπο διαχείρισης των δύο τελευταίων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αχαΐα, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα κρούσματα αυτά εκδηλώθηκαν.

Άτομα “υψηλού κινδύνου” στη θρησκευτική εκδρομή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές θεωρούν πως ο 66χρονος εκπαιδευτικός και η σύζυγός του -το ένατο και δέκατο κρούσμα- θέτουν σε υψηλότερο συναγερμό τη χώρα.

Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις. Κομβικής σημασίας -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι το γεγονός ότι τα δύο τελευταία κρούσματα ήταν για τουλάχιστον 7 ημέρες μαζί με άλλα 58 άτομα μεγάλης ηλικίας, άρα υψηλού ως προς τον κορονοϊό κινδύνου, στην εκδρομή θρησκευτικού τουρισμού στους Αγίους Τόπους και το όρος Σινά.

Επί 7 μέρες 60 άτομα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ελεγχθεί

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι παρά την έξαρση του κορονοϊού, ειδικά τον τελευταίο μήνα, η εκδρομή έγινε κανονικά με τη συμμετοχή αρκετών ηλικιωμένων προσκυνητών από την Αχαία, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο σε περιοχές της Αιγύπτου και του Ισραήλ που ως γνωστόν έχουν πληγεί από τη νόσο. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου. Δηλαδή επί 7 ημέρες 60 άτομα, ορισμένα εξ αυτών με συμπτώματα, κυκλοφορούσαν χωρίς μέτρα πρόληψης και χωρίς να γνωρίζει κανείς με πόσα άτομα ήρθαν σε επαφή.

Λάθος αρχική διάγνωση – δεν ήταν μόνος στον θάλαμο – χωρίς μέτρα προστασίας

Πολλά ερωτηματικά και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η νοσοκομειακή διαχείριση του ένατου κρούσματος -δηλαδή, του 66χρονου εκπαιδευτικού- τις πρώτες ώρες που ασθένησε και έως την Καθαρά Δευτέρα στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Όλα άρχισαν να πηγαίνουν… στραβά όταν η αρχική διάγνωση δεν έδειξε κορονοϊό αλλά λοίμωξη του αναπνευστικού. Με βάση αυτή τη διάγνωση, ο 66χρονος εισήχθη στην Παθολογική Κλινική Αμαλιάδας, θεωρώντας ότι ηταν μία απλή περίπτωση λοίμωξης και όχι σε απομονωμένο θάλαμο.

Μπήκε σε απομόνωση 24 ώρες μετά

Επιπλέον δεν εκτιμήθηκε καθόλου και δεν συσχετίστηκε η λοίμωξη με το ταξιδιωτικό του ιστορικό. Στον θάλαμο δεν ήταν μόνος. Βρισκόταν επί 24 ώρες μαζί με άλλον ασθενή. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο για τον κορονοϊό και ήδη έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση 15 εργαζόμενοι ενώ 5 εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Αμαλιάδας έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Άργησε ο εντοπισμός των “επαφών” του 66χρονου

Μετά το πρώτο 24ωρο επιδεινώθηκε η κατάστασή του και οι γιατροί τον απομόνωσαν, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Τόσο εκεί, όσο και στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, στην αρχή είχε αντιμετωπιστεί ως σύνηθες εμπύρετο περιστατικό και όχι ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Άρα δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την μη διασπορά του ιού και έκθεση προσωπικού και ασθενών σε κίνδυνο.

Αναβρασμός στο νοσοκομείο του Ρίου: Στην οφθαλμολογική τα κρούσματα – σε καραντίνα εργαζόμενοι

Εκ των υστέρων, και μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος, αποφασίστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου αλλά και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να μείνουν εκτός εφημερίας. Την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών θα αναλάβει για αύριο το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου του Ρίου δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης στην οφθαλμολογική κλινική, στην οποία έχει γίνει επίταξη με εντολή της διοίκησης, ώστε να νοσηλευτούν εκεί τα όποια κρούσματα. Πάνω από 30 άτομα, συνταξιδιώτες του 66χρονου, έχουν μεταβεί για δειγματοληψίες.

Άργησαν οι δειγματοληψίες

Κατόπιν, με εξίσου μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησε ο εντοπισμός όλων των συμμετεχόντων στην εκδρομή και λαμβάνεται δείγμα από όλους.

Στη διαδικασία αυτή, διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και η σύζυγός του που βρισκόταν μαζί με τον 66χρονο στην εκδρομή. Δειγματοληψία έχει γίνει και στα παιδιά του εκπαιδευτικού, ενώ σε εξέλιξη είναι η έρευνα και για τους άλλους συνταξιδιώτες του και στο οικείο περιβάλλον τους.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έχει σπεύσει εκτάκτως στο Ρίο.

Καταγγελία του προέδρου νοσοκομιακών γιατρών Αχαϊας: Μετά από επιμονή των γιατρών στάλη το δείγμα

“Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου” είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των νοσοκομιακών γιατρών Αχαϊας Δημήτρης Ζιαζιάς.

Ο προεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, ο οποίος είναι σε καραντίνα επειδή ήταν ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο, υποστήριξε ότι “δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα”.

Δηλώσεις με δέκατα και βήχα από τον ιερέα που ταξίδεψε με τον 66χρονο

Όμως, τα λάθη δεν σταμάτησαν με την επιβεβαίωση των δύο τελευταίων κρουσμάτων. Έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση το γεγονός ότι ακόμη και ο κληρικός που συνόδευε τους εκδρομείς, εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά Μέσα έξω από το νοσοκομείο του Ρίου λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι παρουσιάζει δέκατα και… λίγο βήχα, συμπτώματα που δεν έχει ο ίδιος εγκαίρως ελέγξει, παρά μόνο όταν έγινε γνωστή η επιβεβαίωση του ένατου κρούσματος. Ο ιερέας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους χωρίς φυσικά μέτρα προφύλαξης.

Γιατρός που ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο: «Ο ΕΟΔΥ μάς είπε αρχικά να μην στείλουμε δείγμα για τον ιό»

Γιατρός που ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο: «Ο ΕΟΔΥ μάς είπε αρχικά να μην στείλουμε δείγμα για τον ιό» – Τι είπε για τη νοσηλεία του 66χρονου σε εξάκλινο θάλαμο.

Για όσα συνέβησαν πριν από την ανακοίνωση του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείου του Ρίου με εικόνα βαριάς πνευμονίας μίλησε ο προεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας ο οποίος είναι σε καραντίνα επειδή ήταν ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο.

Μιλώντας στον στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Δημήτρης Ζιαζιάς υποστήριξε ότι «δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα».

«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Οι ήταν ότι πιθανό κροσύμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία. Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη νοσηλεία του 66χρονου σε εξάκλινο θάλαμο, ο κ. Ζιαζιάς σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οτι νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο αλλά ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να σταλεί το δείγμα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης πριν έρθει το αποτέλεσμα στο δείγμα» διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν μπει σε καραντίνα οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς του θαλάμου και οι συγγενείς τους.

Όπως είπε, ακόμα, «σε καραντίνα είναι η ομάδα η δική μου που είχε ευθύνη του ασθενούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς που ασχολήθηκαν μαζί τους, συνολικά 15 άνθρωποι. Θα μείνουμε σε καραντίνα τουλάχιστον για 10 ημέρες και αν παρουσιάσουμε συμπτώματα θα σταλεί δείγμα σε εργαστήριο αναφοράς».

Ζήτησε, τέλος, να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς γιατί με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α Παθολογικής κλινικής και το 1/5 των νοσηλευτριών της ίδιας κλινικής» την ώρα που τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών στην Αχαΐα φτάνουν τα 140.

Πηγή: thetoc.gr / newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged