ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και υπαρχηγός της

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά το 2.000.000 ευρώ, ενώ οι ζημίες στις εταιρείες παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών ανέρχονται σε 10.000.000 ευρώ περίπου

Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ειδικότερα, χθες 14-12-2022 το πρωί, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν στην Πάτρα και στην Αθήνα επτά ημεδαπούς άνδρες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της οργάνωσης.

Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση τα τελευταία έξι χρόνια, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν παράνομα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα προστατευόμενων συνδρομητικών τηλεοπτικών οργανισμών,  λαμβάνοντας συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν.

Τα μέλη της οργάνωσης έχοντας πελατολόγιο στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, είχαν δημιουργήσει παράνομη  διαδικτυακή πλατφόρμα και ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως πωλητές, τόσο των παράνομων διαδικτυακών παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των παράνομων συσκευών αναμετάδοσης.

Τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών εγκατεστημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή  ή κινητό τους τηλέφωνο, για να έχουν πλήρη εικόνα του πελατολόγιου τους, και ειδικότερα για την εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων, ημερομηνία λήξης περιόδου συνδρομής με βάση την πληρωμή, διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) κ.α.

Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών  της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων, ιδρύοντας επιχειρήσεις σε Πάτρα και Ιωάννινα, που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ειδών αρτοποιίας, λιανικού εμπόριο προϊόντων καφέ και εμπορίας μεταχειρισμένων επιβατηγών οχημάτων.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι από τις παράνομες πράξεις τους ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ περίπου, ενώ η ζημία που προκάλεσαν στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών internet και τηλεόρασης ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και στα οχήματα τους, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών,  βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

  • (6) αυτοκίνητα,
  • πλήθος συσκευών IPTVBOXES
  • ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μέσα αποθήκευσης και
  • (60.910) ευρώ

Επιπλέον, βρέθηκαν προγράμματα σχετικά με την λειτουργία των IPTVBOXES καθώς και ειδικά προγράμματα  διαχείρισης πελατών, από τα οποία προκύπτει ότι οι «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούν τα 1.950 άτομα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Μοιραστείτε το:
Tagged