ΕΛ.ΑΣ.: Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων με εγκληματική δράση στο πλαίσιο εφαρμογής αστυνομικών δράσεων

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις 28 ατόμων στο πλαίσιο εφαρμογής αστυνομικών δράσεων

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με γνώμονα την προληπτική αστυνόμευση και απώτερο σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και ευνομίας, υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα αστυνομικών δράσεων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διενέργεια εντατικών πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Στο πλαίσιο αυτό , κατά το τελευταίο 24ωρο, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Αστυνομίας, Αλλοδαπών και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε αυτόφωρες συλλήψεις εικοσιοκτώ (28) ατόμων, για διάφορα αδικήματα.

Συγκεκριμένα:

(5) άτομα για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων. Μεταξύ αυτών και 27χρονος αλλοδαπός, ο οποίος στην θέα αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και προκειμένου να διαφύγει επικείμενο αστυνομικό έλεγχο απέρριψε στο έδαφος (1) σακούλα η οποία περιείχε συνολικά (247) ναρκωτικά δισκία, πλην όμως ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

  • (4) άτομα για απόπειρες κλοπής.
  • (2) άτομα για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις.
  • (16) άτομα για παράβαση του Νόμου Περί Αλλοδαπών, καθώς στερούνταν σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων.
  • άτομο για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Πρόκειται για 24χρονο ημεδαπό, ο οποίος, απογευματινές ώρες χθες (04-03-2021), διαπιστώθηκε να έχει οργανώσει εκδήλωση στην οικία του στην περιοχή της Τούμπας, με συμμετοχή (5) ατόμων. Βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

——————-

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί μέλη εγκληματικής ομάδας που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές από οικίες

Εξιχνιάστηκαν -40- κλοπές και -1- ληστεία

Συνελήφθησαν, την 1-3-2021 στις Αχαρνές, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 20, 20, 25 και 29 ετών, μέλη εγκληματικής ομάδας για διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης ληστείας που διαπράχθηκε πρωινές ώρες της 11-2-2021 σε βάρος ενοίκου οικίας στις Αχαρνές, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας για την ταυτοποίηση και αναζήτηση των δραστών με επακόλουθο τον εντοπισμό τους και την πιστοποίηση της εγκληματικής τους δράσης.

Σε έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από κοσμήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, εργαλεία, είδη ρουχισμού και ποσότητα -130- γραμμ. ηρωίνης, -60- γραμμ. κάνναβης, και -4,1- γραμμ. κοκαΐνης.

Από την περαιτέρω προανακριτική έρευνα εξιχνιάσθηκαν -40- περιπτώσεις κλοπών, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η συμμορία να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των -140.000- ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

—————–

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στο Ηράκλειο

Τα μέλη της ομάδας προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την περαιτέρω διάθεση τους στην περιοχή του Ηρακλείου

Συνελήφθησαν 7 ημεδαποί οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας και της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών Ουσιών και όπλων

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 65,7 γρ. κοκαΐνης, το ποσό των 470 ευρώ, 7 κινητά τηλέφωνα, ζυγαριά ακριβείας και 5 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, εγκληματική ομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Ηρακλείου.

Η ανάλυση του τρόπου δράσης, η εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και η αξιοποίηση στοιχείων από τους αστυνομικούς την προαναφερόμενης Υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη τεσσάρων (4) ημεδαπών (3 άνδρες και γυναίκα) κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα και 3 ημεδαπών για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα σε ακόμα δύο αλλοδαπούς (άντρας και γυναίκα.)

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η εν λόγω ομάδα προμηθευόταν ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες συσκεύαζε και τις τοποθετούσε-απέκρυπτε κυρίως σε υπαίθρια σημεία προκειμένου στη συνέχεια να διαθέσει σε αγοραστές στην περιοχή του Ηρακλείου.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, ακολουθώντας διάφορα στάδια για την υλοποίηση των παράνομων ενεργειών τους, που αφορούσαν ειδικότερα στην αγορά, απόκρυψη, μεταφορά, διακίνηση και πώληση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, ηγετικό ρόλο είχε ημεδαπός συλληφθείς, ο οποίος προμηθευόταν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες αφού ζύγιζε και συσκεύαζε τις απέκρυπτε σε υπαίθρια σημεία της πόλης του Ηρακλείου και στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας, τις παραλάμβαναν και τις διακινούσαν σε αγοραστές έναντι χρηματικού ποσού. Επιπλέον ημεδαπή είχε βοηθητικό ρόλο στην ομάδα παρέχοντας την αναγκαία συνδρομή για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν (530) περιπτώσεις πώλησης κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, και σχηματίστηκε δικογραφία σε 66 άτομα για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις, την 03.03.2021 οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, αστυνομική επιχείρηση η οποία διήρκησε έως την 04.03.2021 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, με τη συμμετοχή αστυνομικών του ΤΕΚΑΜ Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) Ηρακλείου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας κατά το χρόνο που προμήθευαν ποσότητες κοκαΐνης σε δύο αγοραστές, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους που χρησιμοποιούν οι δράστες όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 65,7 γρ. κοκαΐνης,
  • το χρηματικό ποσό των (470) ευρώ ως προερχόμενο από την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών
  • 7 κινητά τηλέφωνα,
  • ζυγαριά ακριβείας,
  • φυσίγγιο,
  • μικροποσότητα κάνναβης

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 5 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

———————–

Συνελήφθη φυγόποινος ημεδαπός που προέβαινε συστηματικά σε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Εξιχνιάστηκαν -76- περιπτώσεις απάτης

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 1-3-2021 στη Νέα Ιωνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Ιωνίας, 51χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν (2) εντάλματα σύλληψης και (3) καταδικαστικές αποφάσεις για απάτες. Συνεργοί του συλληφθέντος τυγχάνουν δύο ημεδαποί και αλλοδαπός, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, ο 51χρονος από το 2018 είχε αναπτύξει την εγκληματική του δράση την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προβαίνοντας συστηματικά σε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία, προσέγγιζε στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα και προσποιούμενος τον Διευθυντή Τραπεζικού καταστήματος ή ότι ανήκει στο ευρύτερο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον τους, τους εξαπατούσε και τους έπειθε να του παραδώσουν την τραπεζική τους κάρτα και τον αριθμό PIN . Κάποιες φορές τους επέστρεφε κάρτα άλλου ατόμου (προηγουμένου θύματος), αντί της δικής τους.

Στη συνέχεια, με την αφαιρεθείσα κάρτα προέβαινε σε αναλήψεις χρηματικών ποσών και σε αγορά προϊόντων. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, αγόραζε με τις αφαιρεθείσες κάρτες, από περίπτερα και μίνι μάρκετ, προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες χρησιμοποιούσε για συμμετοχή σε παιχνίδια στοιχηματισμού.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν -76- περιπτώσεις απάτης, με τη συνολική ζημιά τον παθόντων να υπερβαίνει τις -175.000- ευρώ.

Στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -13- κάρτες διαφόρων Τραπεζών και χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

————–

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός που διέπραττε κλοπές κατ’ εξακολούθηση με τη μέθοδο της απασχόλησης σε γραφεία σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών

Εξιχνιάστηκαν -21- περιπτώσεις κλοπών και -2- περιπτώσεις ληστειών

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 1-3-2021 στον Κεραμεικό, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 28χρονος αλλοδαπός διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σακούλα περιέχουσα ποσότητας κάνναβης βάρους -3,6- γραμμαρίων, καθώς και (7) καρτ-ποστάλ.

Από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020, προσποιούμενος τον πωλητή καρτ-ποστάλ, εισέρχονταν κυρίως σε γραφεία (δικηγορικά, συμβολαιογραφικά και ιατρεία) στις περιοχές των Αμπελοκήπων, Συντάγματος, Εξαρχείων και Ακρόπολης και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσε κινητά τηλέφωνα και διάφορα άλλα τιμαλφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα που γίνονταν αντιληπτός, δεν δίσταζε να ασκήσει σωματική βία στους παθόντες, προκειμένου να καταφέρει να διαφύγει.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων εξιχνιάστηκαν -21- περιπτώσεις κλοπών και -2- ληστειών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

——————

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες, διαρρήξεις οικιών και κλοπές οχημάτων σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης

Συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση

Προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, έκαψαν και πέταξαν στη θάλασσα αντίστοιχα, τα δύο κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους

Στην αποδόμηση τετραμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διάπραξη ληστειών, διαρρήξεις οικιών και κλοπές οχημάτων σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.

Με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων, αλλά και ομάδας ΔΙ.ΑΣ., πρωινές ώρες χθες, οργανώθηκε επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκαν σε Εύοσμο και Κορδελιό και τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής συμμορίας, οπότε και συνελήφθησαν.

Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες ηλικίας 24, 31, 35 και 35 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, τουλάχιστον από τα μέσα Αυγούστου 2020, ενώθηκαν για την τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και δρώντας στις περιοχές Καλαμαριάς, Ωραιοκάστρου, Σίνδου, Ευκαρπίας, Χαριλάου και Τούμπας Θεσσαλονίκης διέπραξαν:

  • (2) ληστείες
  • (7) διαρρήξεις οικιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης
  • (2) κλοπές οχημάτων και
  • (6) κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

Η προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και η διαφυγή τους από αυτούς μ’ ένα εκμισθωμένο και δύο κλεμμένα οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας προκειμένου να δυσχεράνουν το έργο των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό τους.

Η κίνησή τους με λήψη πλήθους μέτρων αντιπαρακολούθησης όπως η χρησιμοποίηση, επικουρικά, δύο αυτοκινήτων, ιδιοκτησίας δύο εκ των συλληφθέντων, ως προπομποί ή συνοδευτικά των “επιχειρησιακών” τους οχημάτων.

Η αναρρίχηση σε μπαλκόνια διαμερισμάτων με σκοπό τη διάρρηξή τους και την αφαίρεση αντικειμένων από το εσωτερικό τους.

Υπογραμμίζεται ότι , προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, κατέστρεψαν τα δύο κλεμμένα οχήματα θέτοντας φωτιά σ’ ένα εξ’ αυτών και ρίχνοντας στη θάλασσα το δεύτερο.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν και ερευνάται η νομιμότητά της. Κατασχέθηκαν επίσης διαρρηκτικά εργαλεία.

Επιπρόσθετα, στην οικία του 24χρονου βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη σύλληψή του αντιστάθηκε σθεναρά.

Η λεία τους ανέρχεται στο συνολικό ποσό των (48.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό και άλλων παθόντων.

Μοιραστείτε το:
Tagged