Ελληνικό Δημόσιο: Διεκδικεί εκατοντάδες ακίνητα από ιδιώτες και δήμους στα νησιά του Αιγαίου

Δημόσια Διοίκηση Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Συνεχίζονται οι διεκδικήσεις του Δημοσίου από ιδιοκτήτες εκτάσεων σε νησιά. Αμφισβητεί τους τίτλους ακόμη και μετά από εκατοντάδες χρόνια κυριότητας

Στο επίκεντρο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας η πρωτοφανής αξίωση να πάρει στα χέρια του περιουσίες, που εδώ και δεκαετίες κατείχαν κάτοικοι των νησιών.

Διεκδικήσεις Δημοσίου: Με νέες διεκδικήσεις το Δημόσιο επιχειρεί να αφαιρέσει ακίνητη περιουσία κατοίκων σε Πάτμο και Αρκιούς, αμφισβητώντας την κυριότητα των ιδιοκτητών έπειτα από δεκάδες και σε πολλές περιπτώσεις και εκατοντάδες χρόνια! Το Δημόσιο έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ αγωγών διεκδικώντας εκτάσεις σε ακριτικά νησιά της χώρας όπως οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι, η Στρογγύλη, το Μαράθι και η Ψέριμος.

Το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ επί σειρά ετών δεν τους «ενόχλησε» (αντιθέτως, μέσω σχετικών νόμων το 1977 και το 1982, τους παρότρυνε να λάβουν και τίτλους, όπως και έκαναν πληρώνοντας αντίτιμο), τα τελευταία 3-4 χρόνια διεκδικεί με ένταση εκτάσεις από οικογένειες που τις είχαν και τις εκμεταλλεύονταν επί αιώνες.

Χαρακτηριστικό είναι -προφανώς επειδή το κτηματολόγιο στις εν λόγω περιοχές κλείνει εντός του 2022-ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως το τέλος του έτους  το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε 100 και πλέον αγωγές. Εν ολίγοις δηλαδή έχει στραφεί κατά πάντων. Και διεκδικεί τις εν λόγω εκτάσεις αμφισβητώντας τα βυζαντινά αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Παύση των διαδικασιών

Οι αξιώσεις του Δημοσίου δείχνουν, όμως, πως δεν έχουν τέλος με το θέμα να απασχολεί πλέον σε κεντρικό επίπεδο την Ένωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ). Ο δήμαρχος της Πάτμου, Ελευθέριος Πέντες, έχει ήδη στείλει επιστολή στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, με την οποία ζητά να υποβάλει υπόμνημα η ΠΕΔ προς την πολιτειακή ηγεσία με το οποίο να αιτείται την παύση των διαδικασιών διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Πάτμο, στους Αρκιούς και σε νησίδες πλησίον αυτών, η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή χαρακτηρίζοντας μάλιστα άδικη τη διαδικασία εις βάρος των ακριτών νησιωτών.

Το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει ακάθεκτο τις διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο αλλά και στους Αρκιούς, επιχειρώντας ουσιαστικά να υφαρπάξει τις περιουσίες πατρογονικών περιουσιών και μάλιστα οι κάτοικοι των Αρκιών, κοινοποίησαν επιστολή στον δήμαρχο της Πάτμου, η οποία απευθύνεται στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν την παύση όλων των διεκδικήσεων εις βάρος των ακινήτων τους!

Δήμαρχος Πάτμου: Θέμα πρωτίστως εθνικής σημασίας

Ο κ. Ελευθέριος Πέντες δήλωσε πως πρόκειται για ένα θέμα πρωτίστως εθνικής σημασίας αφού το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην κατάθεση δεκάδων αγωγών (που ανέρχονται σε εκατοντάδες συνυπολογίζοντας και όσες αφορούν στο νησί της Πάτμου) θέλοντας να εδραιώσει τη νομιμότητα των διεκδικήσεων επί των ακινήτων, τα οποία αποτελούν περιουσίες των μόνιμων κατοίκων σε ένα ακριτικό νησί το οποίο περιλαμβάνεται ανάμεσα σε εκείνα που επιβουλεύεται η Τουρκία!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στη διαδικασία κτηματογράφησης, το Ελληνικό Δημόσιο επί σειράν ετών ξεκίνησε διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο αλλά και στη νησίδα των Αρκιών, όπως και στο Μαράθι. Προέβη δε στην κατάθεση αγωγών θέλοντας να εδραιώσει τη νομιμότητα των διεκδικήσεων επί των ακινήτων με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη.

Αγωγές κατά ιδιωτών και δήμου

Το μεγαλύτερο μέρος των αγωγών αυτών αφορά ακίνητα της Πάτμου και των Αρκιών, όμως οι αγωγές αυτές στρέφονται και κατά ιδιωτών αλλά και του Δήμου. Λαμβάνοντας υπ΄ όψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το Χρυσόβουλο, την έκταση του νησιού, τον πληθυσμό και τις λοιπές παραμέτρους που αφορούν στους Αρκιούς (κοινωνικά κριτήρια, αντίξοες συνθήκες, επίπεδο διαβίωσης) η περιοχή αυτή θα έπρεπε να είναι εκτός του χάρτη διεκδικήσεων. Αξιο απορίας πάντως είναι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ήδη από το 1957 (Ν. 3800/1957) το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε πλήρη δικαιώματα κυριότητας στο Δήμο σε νησιά πλησίον της νήσου Πάτμου όπως και νησίδες πλησίον των Αρκιών, και έρχεται κατόπιν 50 πλέον ετών και τα διεκδικεί εκ νέου.

Ο Δήμος Πάτμου εκμίσθωνε τα ακίνητά του, ειδικά στους Αρκιούς και στο Μαράθι ως βοσκοτόπια, όπως επίσης παραχώρησε σε αστέγους και άπορους δημότες του, ακίνητα ιδιοκτησίας του, προκειμένου να συνεχίσουν τα νησιά αυτά να είναι κατοικημένα.

Οι παρεμβάσεις

Η Δημοτική Αρχή Πάτμου από την πρώτη στιγμή, έθιξε το θέμα στο Τμήμα Περιουσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση από τον βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο δήμαρχος Πάτμου έχει επίσης καταθέσει σχετικά υπομνήματα για το θέμα τόσο ενώπιον του υπουργού Επικρατείας Γεωργίου Γεραπετρίτη, όσο και ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ενώ το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ετέθη σαφώς και προς τον πρωθυπουργό, με αντίστοιχο υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε ενώπιόν του.

Οφείλουμε όλοι, κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμικά όργανα να αφουγκραστούμε τις επιταγές της εποχής και να αποτρέψουμε μια επικείμενη αδικία σε βάρος της περιουσίας Ελλήνων πολιτών και δη ακριτικών, επισημαίνεται.

Πηγή: dimokratiki.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged