Ελληνική Αστυνομία: Συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση κατά της διαδικτυακής τραπεζικής απάτης – 228 συλλήψεις

Γεγονότα Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Ολοκληρώθηκε η πέμπτη αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Συνελήφθησαν (228) άτομα και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (12.900.000) ευρώ. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πέμπτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη, για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος – « European Money Mule Action 5 (EMMA 5)».

Η δράση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF).

Συμμετείχαν αστυνομικές Υπηρεσίες και δικαστικές Αρχές από (29) χώρες και συγκεκριμένα από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία.

Επίσης, την επιχείρηση υποστήριξαν περισσότερα από (650) τραπεζικά Ιδρύματα και λοιποί χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, οι οποίοι συνέβαλαν στο να αναφερθούν επτά χιλιάδες πεντακόσιες είκοσι (7.520) απατηλές συναλλαγές.

Συνολικά, εντοπίστηκαν (3.833) μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και (386) εντολείς – καθοδηγητές (Money mule recruiters – Herders) από τους οποίους οι (228) συνελήφθησαν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (12.900.000) ευρώ.

Στην επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε (16) υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιαμέσων (money mules). Οι τρόποι δράσης (modus operandi) στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν:

  • επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing),
  • παρέμβαση σε εταιρικές θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Business E-mail Compromise– BEC) και
  • Απάτες Τεχνικής Υποστήριξης – Technical Support Scams.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο ανέρχονται στα (274.663) ευρώ.

Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ταυτοποιήθηκαν (4) άτομα που δραστηριοποιούνταν – ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και κατασχέθηκαν (5.700) ευρώ, τα οποία επεστράφησαν στα θύματα.

Συνολικά, στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (28.000) ευρώ, μέσω κατάσχεσης των χρημάτων και απόδοσης στους παθόντες ή μέσω διακοπής παράνομων τραπεζικών μεταφορών σε συνεργασία με τραπεζικά ιδρύματα και εταιρίες μεταφοράς χρημάτων.

Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι η δράση αυτή αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (EuropeanMulti – Disciplinary Platform Against Criminal Threats) για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών ενώ στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/228-arrests-and-over-3800-money-mules-identified-in-global-action-against-money-laundering

Αντίστοιχα το ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/money-muling

Πληροφορίες και σχετικές συμβουλές έχουν επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μοιραστείτε το:
Tagged