Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με προτροπή Τραμπ. 4 νεκροί – Καταρρέει η κυβέρνησή του…

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Παγκόσμιο σοκ από την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, 4 νεκροί – Την άμεση αποπομπή Trump ζητούν οι Δημοκρατικοί – Καταρρέει η κυβέρνηση. Για ομαλή μετάβαση της προεδρικής εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου δεσμεύεται ο Trump – Το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογή του Joe Biden και της Kamala Harris

Την άμεση αποπομπή του Trump από τον προεδρικό θώκο ζητούν οι Δημοκρατικοί, διά στόματος του επικεφαλής τους στη Γερουσία, Chuck Schumer, και της Nancy Pelosi, επικεφαλής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ομάδα βουλευτών ετοιμάζει πρόταση μομφής.

Την ίδια στιγμή, ένας ένας αποχωρούν τα στελέχη της κυβέρνησης Trump, ενώ σημειώθηκε και η πρώτη αποχώρηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο λόγος για την υπουργό Μεταφορών –πρώην πλέον– Elaine Chao, η οποία πρώτη από τους υπουργούς επέλεξε να εγκαταλείψει το ούτως ή άλλως βυθιζόμενο πλοίο.

Νωρίτερα, τη νίκη του Joe Biden και της Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, επικύρωσε το Κογκρέσο, μετά από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Η επικύρωση ήρθε μετά από την επεισοδιακή συνεδρίαση, η οποία διεκόπη χθες από την εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Joe Biden, έναντι 232 για τον Donald Trump, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.

Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

Schumer (Γερουσία): Ο Trump πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την προεδρία

Ο Chuck Schumer, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε σήμερα (7 Ιανουαρίου) από τον αντιπρόεδρο Mike Pence να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Donald Trump, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.

«Εάν ο αντιπρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο αρνηθεί να συνεδριάσουν, το Κογκρέσο θα πρέπει να συνέλθει για να συζητήσει μια πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου», δήλωσε ο Schumer.

«Ο πρόεδρος όχι μόνο δεν προστάτευσε τον αμερικανικό λαό αλλά και τον οίκο του έθνους, το Καπιτώλιο, αλλά προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου εξέγερση» είπε ο Adam Kizinger, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ο πρόεδρος είναι ανίκανος, πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές προχωρούν σε πρόταση μομφής κατά του Trump

Δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου Donald Trump με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, μετά την χθεσινή βίαιη εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής David Cicilline.

“Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Ted Lew, ο βουλευτής Ruskeen και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο, έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο”, είπε ο Cicilline.

Ξηλώνεται η κυβέρνηση Trump – Πρώτη παραίτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο για λόγους ευθιξίας

Ξηλώνεται σιγά σιγά η κυβέρνηση Trump, με ένα ένα τα στελέχη της να επιλέγουν τον δρόμο της αποχώρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε η πρώτη παραίτηση από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο λόγος για την υπουργό Μεταφορών –πρώην πλέον– Elaine Chao, η οποία πρώτη από τους υπουργούς επέλεξε να εγκαταλείψει το ούτως ή άλλως βυθιζόμενο πλοίο.

Όπως υποστήριξε, ενοχλήθηκε πάρα πολύ από τη ρητορική του Donald Trump, που πυροδότησε, όπως είπε, τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Σημειώνεται πως η Elaine Chao δεν είναι απλά υπουργός.

Είναι και σύζυγος του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής παράταξης στη Γερουσία, Mitch McConnell.

Είχαν προηγηθεί και άλλες παραιτήσεις στελεχών, ωστόσο ουδείς είχε εγκαταλείψει το υπουργικό συμβούλιο.

«Χθες, η χώρα μας βίωσε ένα τραυματικό συμβάν καθώς οι υποστηρικτές του Προέδρου εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου έπειτα από ομιλία του» είπε η Chao.

Μακραίνει η λίστα των συνεργατών του προέδρου Trump που παραιτούνται

Ο Ryan Talley, ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, υπέβαλε την παραίτησή του και το παράδειγμά του αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, υποστήριξε επίσης ότι η δέσμευση του Trump για μια «ομαλή μεταβίβαση» της εξουσίας στον Δημοκρατικό Joe Biden είχε εν μέρει στόχο να αποτρέψει περαιτέρω παραιτήσεις συνεργατών του, κάτι όμως που δεν φαίνεται ότι θα το πετύχει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο Talley, που ήταν Διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκών και Ρωσικών Υποθέσεων, παραιτήθηκε με αφορμή τις χθεσινές (6/1) ταραχές στην Ουάσινγκτον.

Ρίχνει τους τόνους ο Trump: Ομαλή η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου

Λίγες ώρες ύστερα από την πρωτοφανή εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και μετά την κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ρίχνει τους τόνους, αναφέροντας πως η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας θα είναι ομαλή στις 20 Ιανουαρίου.

Λίγο μετά την κύρωση της προρεδρίας του Biden από το Κογκρέσο o Trump αφού εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την κύρωση της νίκης του Biden, υποστήριξε ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης «η μετάβαση της προεδρικής εξουσίας θα γίνει ομαλά στις 20 Ιανουαρίου».

«Ακόμα και αν διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου.

Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλίσουμε ότι θα καταμετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι.

Ακόμα και αν η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της καλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ, είναι μόλις η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε και πάλι Μεγάλη την Αμερική» ανέφερε ο Trump.

Παγκόσμιο σοκ από την εισβολή των οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο

Οι πρωτοφανείς σκηνές χάους στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική ιστορία.

Οι διαδηλωτές κατόπιν προτροπών του Trump αλλά και της ανάπτυξης της Εθνοφρουράς αποχώρησαν από το Καπιτώλιο τη στιγμή που το Κογκρέσο άρχισε και πάλι τις εργασίες του προκειμένου να κυρώσει την εκλογή του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσινγκτον, έγιναν 52 συλλήψεις ενώ αναφέρθηκαν και 4 θάνατοι.

Ο διεθνής Τύπος εξαπολύει τα πυρά του κατά του Trump, κατηγορώντας τον ότι ήταν αυτός που φέρει την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο, τη στιγμή που αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπήρξαν συζητήσεις ακόμα και για την πρόωρη απομάκρυνση του Trump από την προεδρία των ΗΠΑ.

Μας έκλεψαν την νίκη, νόθευσαν τις εκλογές αλλά πρέπει να επιστρέψετε στα σπίτια σας ανέφερε σε μήνυμα του μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο ο Trump, τον οποίο απέκλεισαν ακόμα και το Twitter και το Facebook.

Να σημειωθεί ότι σε κανένα από τα μηνύματα του Trump δεν εμπεριέχεται προτροπή για βία αλλά παρ΄ όλα αυτά απροκάλυπτα το Twitter του κλείδωσε τον λογαριασμό για 12 ώρες που περιέχει 88,7 εκατ. ακολούθους.

Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες και έως τις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή έως και μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Biden.

Στους 4 οι νεκροί – 52 συλλήψεις

Στους 4 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ μετά την πρωτοφανή εισβολή οπαδών του προέδρου Donald Trump στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας Robert J. Conteeν, οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι έγιναν 52 συλλήψεις υπόπτων στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι 47 από τις 52 συλλήψεις αφορούσαν την παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην πόλη.

Σημειώνεται πως η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Muriel Bowser ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 21ή Ιανουαρίου δηλαδή έως και μια ημέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Joe Biden.

Το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογή του Biden

Τη νίκη του Joe Biden και τις Kamala Harris στις προεδρικές εκλογές επικύρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Joe Biden , έναντι 232 για τον Donald Trump, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.

Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

Μετά το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε η εισβολή υποστηρικτών του Trump στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο συνήλθε εκ νέου προκειμένου να κυρώσει τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση άρχισε αφού πρώτα Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία είχαν απορρίψει πρωτοβουλία συμμάχων του Trump με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Biden στην Αριζόνα, σε μια ψηφοφορία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής.

Η Βουλή απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121, ενώ νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.

Αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ανακοίνωσε την έναρξη της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Pence: Μαύρη ημέρα – Η βία δεν νικά ποτέ

Με την επανέναρξη των εργασιών ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια».

«Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα.

Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ» ανέφερε ο Pence απευθυνόμενους στους διαδηλωτές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer υποστήριξε ότι «αυτός ο ναός της δημοκρατίας συλήθηκε», ενώ έκανε λόγο για «αμαύρωση της χώρας μας που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα» και για την «τελική, φρικτή, ανεξίτηλη κληρονομιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας τον Trump ως «τον χειρότερο ηγέτη που είχε ποτέ η χώρα».

Από τις πιο μαύρες ημέρες η 6η Ιανουαρίου

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) γεγονότα δεν έγιναν τυχαία.

Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Trump (…) δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή.

Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν δημαγωγό» υποστήριξε ο Schumer.

Αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας Mitch McConnell καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό.

Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας.

Και θα το κάνουμε απόψε.

Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα.

Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του.

Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε, που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών του 2020» υποστήριξε ο Mitch McConnell.

Στο περιθώριο ο Trump – Συζητήθηκε η αποπομπή του από την προεδρία των ΗΠΑ

Στο περιθώριο μπαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ύστερα από την χθεσινή πρωτοφανή εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, εικόνες που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ.

Ήδη αναφέρονται παραιτήσεις αξιωματούχων στο Λευκό Οίκο, τη στιγμή που υπάρχουν σενάρια ακόμα και για την απομάκρυνση του από την εξουσία λόγω … ανικανότητας.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μέλη της κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Trump από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ωστόσο και όπως αναφέρει το δίκτυο CBS, δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα καμία σχετική πρόταση στον αντιπρόεδρο Mike Pence, ο οποίος καταδίκασε με σφοδρότητα τα επεισόδια και τους διαδηλωτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν επιστολή στον Pence ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας», αναφέροντας πως «ο απερχόμενος πρόεδρος είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Washington Post: Υπεύθυνος για την ανταρσία ο Trump

Τον Trump ως υπαίτιο των όσων συνέβησαν δείχνει η εφημερίδα Washington Post, η οποία αναφέρει πως «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας στο Καπιτώλιο».

«Ο Trump απέδειξε πως αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.

Πρέπει να απομακρυνθεί» αναφέρει η Washington Post.

Διεθνής Τύπος: Κατακραυγή του προέδρου των ΗΠΑ

Την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο επιρρίπτει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump ο διεθνής Τύπος, ο οποίος κατηγορεί τον Trump ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Trump βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον» είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα.

Οι Times αναφέρουν «Το Καπιτώλιο πολιορκημένο – Οι υποστηρικτές του Trump καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας πως οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές «φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία» ενώ το προσωπικό «κρυβόταν μέσα στα γραφεία».

«Η δημοκρατία υπό πολιορκία» αναφέρει η Daily Telegraph, η οποία κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Trump » να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας ενώ ο Guardian, επισημαίνει ότι αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».

Ημέρα ντροπής για την αμερικανική Δημοκρατία

Κατά την ισπανική El Pais, «ο Donald Trump ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Joe Biden ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» ενώ η γερμανική Die Welt κάνει λόγο για «Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία».

«Το πραξικόπημα της τρέλας» είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει επίσης λόγο για «ντροπή στην Ουάσινγκτον» ενώ η ιταλική La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920.

«Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ’ ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

«Trump: η στρατηγική του χάους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία αναφέρει ότι «η επίθεση του Donald Trump εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».

Η γαλλική Figaro, υπογραμμίζει πως «ο Donald Trump θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως «πρόεδρος του λαού» με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο.

Αντί γι’ αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».

bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged