Εθνική Άμυνα: Πρόβλεψη και Ευθύνες πολιτικών ηγεσιών

Άμυνα Αναλύσεις
Μοιραστείτε το:

Η ευθύνη για την κατάντια στην Εθνική Άμυνα… ΕΧΕΙ ονόματα και διευθύνσεις

Και “ξαφνικά”, άπαντες αποφαίνονται ότι η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη αλλά προβλέψιμη, επειδή ό,τι θέλει να κάνει το ανακοινώνει προηγουμένως και το υλοποιεί. Και άπαντες μιλάνε για την Χάγη, προφανώς για το μόνο θέμα το οποίο η Αθήνα δέχεται ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομικής παραπομπής με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα. Κι επειδή σήμερα άπαντες μιλάνε για ΑΟΖ, από την λύση επί της υφαλοκρηπίδας αναμένεται να εξαρτηθεί και η οριοθέτηση των ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο.

Συνεπώς, η εικόνα που σχηματίζει ένας τρίτος παρατηρητής, είναι ότι η Αθήνα αναμένει την προαναγγελθείσα από την Τουρκία ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδος και επιδιώκει να αναδείξει στο προσκήνιο την ρεαλιστική θέση ότι προτιμότερη είναι μια συμφωνία – συνυποσχετικό για προσφυγή στην Χάγη, πριν ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η λογική είναι σαφώς “αμυντική”, δεδομένου ότι από την Τουρκία δεν υπάρχει επί της ουσίας κάποια ένδειξη προσεγγίσεως, πέρα από μια τυπική κι ενδεχομένως παραπλανητική τοποθέτηση του Τσαβούσογλου, προ ημερών. Την θέση της Αθήνας θα καθιστούσε σαφώς πιο αξιόπιστη και πιο ασφαλή, η ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και για να κυριολεκτούμε, ισχυρότερων από αυτές που διαθέτει σήμερα.

Γιατί κανείς εχέφρων δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται στην… καλύτερη στιγμή τους. Μπορεί να είναι υπολογίσιμες αλλά θα μπορούσαν να βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση. Κάτι για το οποίο υπάρχουν μεγάλες ευθύνες.

Εμφανίσθηκε προ ημερών υπουργός της παρούσης κυβερνήσεως, που ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ισχυρότερη από την Ελλάδα. Τι ακριβώς εννοούσε και με ποιο πνεύμα το είπε, όλοι μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Σαφώς όμως, μιλούσε για την ένοπλη ισχύ των δύο χωρών. Ποιος όμως είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Έτσι απρόσωπες είναι οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις;

Πριν τον Ιωάννη Μεταξά, δεν υπήρχαν υπεύθυνοι για το χάλι των Ενόπλων Δυνάμεων, που ακόμη και στο πραξικόπημα του 1935 μετά βίας κινητοποιήθηκαν; Δεν υπήρχε υπεύθυνος για την τιτάνια προσπάθεια που έγινε στην περίοδο 1936-1940; Ποιος είναι υπεύθυνος λοιπόν, για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα;

Όλοι οι κυβερνώντες κατά την περίοδο των Μνημονίων και της κρίσεως από το 2010, τόνιζαν ότι δεν προέβαιναν σε νέους εξοπλισμούς αλλά επιδίωξη ήταν η συντήρηση του υπάρχοντος δυναμικού. Ουσιαστικώς όμως, η αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε από το 2005, όταν η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή άρχισε να παγώνει το ένα μετά το άλλο δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα. Πάντοτε, ως αιτία παρουσιαζόταν το οικονομικό πρόβλημα, είτε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είτε λόγω Μνημονίων.

Συνεπώς, όλοι οι πρωθυπουργοί από το 2004 μέχρι σήμερα, έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την παραμέληση της ένοπλης ισχύος της χώρας. Παραμέληση σε υπερβολικό βαθμό, διότι μια λελογισμένη υποβάθμιση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογηθεί ακόμη και για μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει καθημερινώς εχθρικές ενέργειες από γείτονα. Όμως εάν για κάποιους δεν έχει καταστεί αντιληπτό, από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει παρέλθει 15ετία! Και 15ετής απραξία στις Ένοπλες Δυνάμεις, σημαίνει με απλά λόγια εγκατάλειψη.

Μερίδιο ευθύνης, έχουν άπαντες οι Υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν με κάποια ευκαμψία τις απαιτήσεις που απορρέουν από το αμυντικό πρόβλημα της χώρας αλλά δεν “είδαν” καν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που προκύπτουν από παραγωγικούς κλάδους άμεσα σχετιζόμενους με αυτό, όπως είναι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Δεν έφταιξε μόνο η ιδεοληπτική αναπηρία κάποιων εξ αυτών που “έβγαζαν σπυράκια” με κάθε τι που αφορούσε τον στρατό αλλά και η νοοτροπία του “λογιστάκου” που διέκρινε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που πέρασαν από την συγκεκριμένη θέση.

Τα οποία περιορίσθηκαν σε πολιτικές χωρίς φαντασία, επιδιδόμενοι σε άγριες φορολογίες χωρίς την θέσπιση ούτε ενός μέτρου ή και φόρου με αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ την ίδια στιγμή πρόθυμα σκορπούσαν αμέτρητο χρήμα για επιδοματικές πολιτικές. Πόσα δισεκατομμύρια σκόρπισαν στον αέρα όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 για επιδόματα εν σχέσει με τους πόρους που αφιερώθηκαν για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων;

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης, είναι οι πρώτοι που δεν μπορούν να δραπετεύσουν από τις ευθύνες τους. Πλήρης συμπόρευση με την γενική κυβερνητική πολιτική ότι “μόνη πολιτική είναι η οικονομική”. Απλά “κουταβάκια” εμπρός στους Υπουργούς Οικονομικών, ακόμη και οι πλέον υποτιθέμενοι “παίκτες” που πέρασαν, όπως ο Π. Καμμένος, που νόμιζε ότι “μέτραγε” αλλά ουσιαστικώς δεδομένος ήταν και καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί των Γενικών Επιτελείων έπεφταν διαρκώς.

Θεωρούμενα “βαριά” ονόματα, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που κατάφεραν να βραχυκυκλώσουν τα πάντα, με τον καταστροφικό νόμο περί αμυντικών προμηθειών που εμπνεύσθηκε και επιβιώνει μέχρι σήμερα, με ευθύνη όλων των διαδόχων του, που δεν απάλειψαν ακόμη την βλαπτική του επίδραση. Ευθυνόφοβοι, όπως ο Π. Παναγιωτόπουλος, που δεν υπέγραψε σχεδόν τίποτα στον ένα χρόνο που έμεινε στην θέση και αντικαταστάθηκε από τον Σαμαρά, όταν έγινε αντιληπτό ότι είχε μαζέψει στο γραφείο του 833 φακέλους που ανέμεναν υπογραφή.

Λαϊκιστές που ούτε την τρίμηνη αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν προώθησαν, “για να μην επιβαρύνουμε κι άλλο την νεολαία”, παρόλο που το κρίνει ζωτικό και το ζητεί επιτακτικώς από το 2012 το ΓΕΕΘΑ. Αλλά και η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που προέκυψε από τις 7 Ιουλίου, πλήρως συντονισμένη στην ίδια πολιτική, φρόντισε διά του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου να διευκρινίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας και ψήφισε τον πρώτο της αμυντικό προϋπολογισμό για το 2020, που κινείται στα ίδια επίπεδα με τους προηγουμένους.

Σπεύδουν να υπογραμμίσουν οι νυν αρμόδιοι, ότι “έβαλαν μπρος” προγράμματα όπως η αναβάθμιση των F-16 και η FOS για τα Mirage 2000 (που έπρεπε να έχουν ανατεθεί προ δεκαετίας) και θα προχωρήσουν προγράμματα ήδη δρομολογημένα. Μπράβο! Αναρωτήθηκαν όμως εάν έχουν κάνει όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν κάνει;

Πώς θα δείξει στους απέναντι η κυβέρνηση ότι λαμβάνει άμεσα μέτρα και προετοιμάζεται; Πώς θα δείξει ότι είναι πιο σοβαρή από τους προηγούμενους, όταν δεν τολμά καν να αυξήσει την στρατιωτική θητεία, το μόνο μέτρο περιορισμένης δαπάνης αλλά αμέσου αποδόσεως, για τις κατακερματισμένες “φρουρές” στις νήσους του Αιγαίου κυρίως;

Το μόνο “ελαφρυντικό” που μπορεί να αναγνωρισθεί στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, είναι ότι έχει μόλις μερικούς μήνες στο τιμόνι. Αλλά εάν είχε κάποιο διαφορετικό πρόγραμμα για την Εθνική Άμυνα, αυτό θα είχε φανεί από την πρώτη στιγμή και όλες οι ενέργειές της δείχνουν ότι απλώς δεν έχει. Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις και πράξεις στην Άμυνα, φανερώνουν πως κάνει απλώς ό,τι και οι προηγούμενες: λίγα!

Εάν σκάσει στα χέρια των νυν κυβερνώντων η χειροβομβίδα που κραδαίνει η Τουρκία, είναι ένα θέμα. Έχουν αντιληφθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη, θα έχει προκύψει και με δική τους ευθύνη; Λόγω των όσων έχουν πράξει ή μάλλον όσων έχουν παραλείψει να πράξουν, μέχρι τώρα.

Σάββας Βλάσης

Πηγή: doureios.com

Μοιραστείτε το:
Tagged