ΕΕΒΕ Δήμου Περιστερίου: Τα μέτρα της Κυβέρνησης και η στάση της δημοτικής Αρχής

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Η νέα έξαρση της πανδημίας ήταν αναμενόμενη, όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε μέσα στο χειμώνα, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει για την προστασία της υγείας μας αλλά δεν ήθελε γιατί για αυτήν αποτελούν κόστος.

Ο προσανατολισμός της είναι σταθερά στραμμένος στην ευθύνη των πολιτών και όχι στην δική της.

Προφανώς και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα.

Δεν είναι όμως ευθύνη του λαού, των λαών της Ευρώπης οι συμφωνίες της ΕΕ και οι εναπόθεση των ελπίδων στα εμβόλια, που σκοντάφτουν στους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχάνων, που δεν αξιοποιείτε κάθε διαθέσιμο και ασφαλές εμβόλιο. Που ανεξάρτητα από τον εμβολισμό δεν λαμβάνονται και άλλα μέτρα.

Δεν είναι ευθύνη του λαού που δεν αξιοποιείτε, κάτω από ενιαίο σχεδιασμό, το σύνολο του ιδιωτικού τομέα υγείας. Που δεν γίνονται γενικευμένοι έλεγχοι στους μεγάλους χώρους εργασίας, δωρεάν τεστ παντού κλπ.

Δεν είναι ευθύνη του λαού που παρά το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα καλείτε να αντιμετωπίσει την πανδημία, παραμένει ανοχύρωτο με κατάκοπο προσωπικόανακυκλούμενο συνεχώς για να καλύψει τα κενά. Για την μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου. Για την αναβολή του 80% των χειρουργείων με συνέπειες στην υπόλοιπη νοσηρότητα. Για τα αποδεκατισμένα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Για όλα αυτά που δεν γίνονται και τα διεκδικούν οι μάχιμοι υγειονομικοί και η κυβέρνηση τους καλεί και σε απολογία!!!

Δεν είναι ευθύνη του λαού που τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν, που τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές αλλά ανοιχτά στα επιχειρηματικά συμφέροντα,  που ο συνωστισμός στα ΜΜΜ συνεχίζεται, που οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι περισσότεροι από τα τεστ.

Πέρασαν έντεκα μήνες από την έναρξη της πανδημίας και έχουμε πολύμηνο κλείσιμο της εστίασης και μισοανοίγματα του λιανεμπορίου. Μικρότερη ή μεγαλύτερη μείωση στους άλλους κλάδους.  Χιλιάδες εργαζόμενοι με μειωμένα εισοδήματα ή και καθόλου. Τζίροι που χάθηκαν από την αγορά. Τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης ευνοούν βασικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Όσοι δεν χωρούν στα μέτρα είναι φοροφυγάδες, δήλωσε ο υπ. Άδωνις Γεωργιάδης στην ομοσπονδία μας. Το βασικό που διακρίνει τα μέτρα είναι η μεταφορά των υποχρεώσεων για αργότερα, δηλαδή μαζί με τα τρέχοντα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καμαρώνει για τα 113 νομοσχέδια που ψήφισε το 2020, μέσα σε αυτά το νέο πτωχευτικό κώδικα, την μεζούρα στις διαδηλώσεις κλπ.

Αυτά και πολλά άλλα από το κεντρικό κατάστημα, την κυβέρνηση, γιατί από το “υποκατάστημα”, όπως χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών το Δήμο,  η τακτική είναι ίδια και χειρότερη.

Από τα “κεντρικά’’ ξεκινήσαμε με χειροκρότημα στους υγειονομικούς για να φτάσουμε στην κλήτευσή τους σε απολογία. Το  “υποκατάστημα”, από περατζάδες και βιντεάκια και δήθεν συμπαράσταση στα καταστήματα σε άρνηση του δίκαιου αιτήματος απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη σε όσους πλήττονται από τα μέτρα.

Το “υποκατάστημα” έχει όμως άξιο συμπαραστάτη τον εμπορικό σύλλογο με πλάτες στην ΕΣΕΕ. Μαζί στις περατζάδες μαζί στα βιντεάκια, μαζί καταστρώνουν τα σχέδια όπως οι ίδιοι δηλώνουν, μαζί περιμένουν τα 32 δις του σχεδίου ανάκαμψης…

Αν το “υποκατάστημα” και ο συμπαραστάτης του, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα και μάλιστα ετοιμάζεται να ρίξει και άλλα βάρη στους δημότες, μέσω των απορριμμάτων, να εναντιωθούν καθαρά και να μην το χρησιμοποιούν ως άλλοθι.  Άλλωστε η διοίκηση του δήμου μας δεν είναι άμοιρη ευθηνών που έχει αντιστραφεί πλήρως  η σχέση ανάμεσα στην κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους σε σχέση με την δημοτική φορολογία. Καλούμαστε να πληρώσουμε στην λογική της ανταποδοτικότητας στους Δήμους ενώ είμαστε εμείς, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι,  που συνεισφέρουμε στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου το 95% κάθε χρόνο.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, κάποιοι βγαίνουν και πιο ισχυροί, κάποιοι θα χάσουν από την κερδοφορία τους. Οι εργαζόμενοι όμως και οι αυτοαπασχολούμενοι το εισόδημά τους, την ίδια την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Η εξέλιξη της πανδημίας και η αντιμετώπισή της δεν έδειξε μόνο το αποκρουστικό της πρόσωπο.  Έδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας, που τα προηγούμενα χρόνια συρρικνώθηκε προς ενίσχυση του αμέτοχου σήμερα ιδιωτικού. Τα άλματα και τις δυνατότητες της επιστήμης, που σέρνεται ανάμεσα  στις πατέντες και τους ανταγωνισμούς, για να φτάσει στους λαούς, να σώσει ζωές…

Δεν έχουμε αυταπάτες για την κυβέρνηση και το Δήμο. Αξιοποιούν την πανδημία για το ξεκαθάρισμα της αγοράς, το διαχρονικό τους πρόβλημα, το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων. Εφαρμόζουν ήδη το σχέδιο Πισσαρίδη.

Ήρθε όμως η ώρα να βγουν συμπεράσματα, έχουμε την δύναμη να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια τους, να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Να βάλουμε στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και όσους τους ακολουθούν σε τοπικό επίπεδο.

Το νέο lockdown επιδεινώνει την οριακή κατάσταση που έχουμε βρεθεί.  Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

  • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Μοιραστείτε το:
Tagged