Είστε Καταναλωτές; Τα δικαιώματα που έχετε όταν αγοράζετε προϊόντα και υπηρεσίες

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Τα πρόστιμα που «έπεσαν» σε προμηθευτές το 2018

Μερικά από τα βασικά δικαιώματα που διατηρούν κατά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, υπενθλυμισε στους καταναλωτές η γενική διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή η οποία ήταν στις 15η Μαρτίου.

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα δικαιώματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή των καταναλωτών. Η βελτίωση της ενημέρωσης σε συνδυασμό με την επιβολή των κανόνων για την προστασία τους, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών κατά την διενέργεια των συναλλαγών τους.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές έχουν:

  1. Δικαίωμα σε συμβάσεις χωρίς καταχρηστικούς όρους.
  2. Δικαίωμα σε πλήρη και σαφή ενημέρωση.
  3. Δικαίωμα σε αναιτιολόγητη υπαναχώρηση εντός 14 ημερών στις συμβάσεις που συνάπτονται από απόσταση ή εκτός εμπορικού καταστήματος.
  4. Δικαίωμα σε παροχή οδηγιών χρήσης και τεχνικής υποστήριξης.
  5. Δικαίωμα σε ασφαλή προϊόντα.
  6. Δικαίωμα σε αληθείς και αξιόπιστες διαφημίσεις.

Σημειώνεται ότι το 2018 η Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε σε βάρος προμηθευτών που παραβίασαν την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών, χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 404.600,00 ευρώ και εξέδωσε 9 διοικητικές πράξεις σύστασης για συμμόρφωση.

Όπως αναφέρει ο η γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης: «Η προάσπιση των δικαιωμάτων του Καταναλωτή αποτελεί μια καθημερινή μάχη για τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Καταναλωτή. Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτό το έργο, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στην ψηφιακή εποχή είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς και η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων. Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει σε όλους μας το χρέος που έχουμε για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged