Δ. Οικονόμου, Υφ. Περιβάλλοντος: «Έφτυσε» τον μεγαλειότατο «ψυχοπαθή» Ερντογάν τον 1ο

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με τη Λιβύη»- Πλησιάζει η ώρα της αναμέτρησης – Τώρα ή ποτέ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, στα εγκαίνια του TAP μίλησε για τη συμφωνία με την Τρίπολη και αφού αποκάλυψε πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί, συνέχισε προαναγγέλοντας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που ανακήρυξε με τη Λιβύη.

 «Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί φωνάζουν.

Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας και θα την εφαρμόσουμε. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσει το θέμα και στις άλλες του διαστάσεις. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

«Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία σκοπεύει να στείλει τα γεωτρύπανα ανοικτά της Κρήτης προσπαθώντας να «γκριζάρει» το μεγαλύτερο νησί της πατρίδος μας, με πληθυσμό 630.000 ανθρώπων.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ελλάδα, αν θα δεχθεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της επί του μεγαλύτερου νησιού της ή θα κάνει επιτέλους κάτι…

Στον απόηχο της συμφωνίας και αυτών των δηλώσεων, ο Νίκος Δένδιας σπεύδει στην Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στην αν.Μεσόγειο.

Τουρκία: Αποχώρησε από την εκδήλωση για τον αγωγό TANAP η ελληνική αντιπροσωπεία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Αποχώρησε από την εκδήλωση ο υφυπουργός  Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου

Αντιδρώντας στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα Ύψαλα, η υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πιο συγκεκριμένα ο Ερντογάν  είπε κατά την αρχή  της ομιλίας του ότι η Ελλάδα απειλεί τη Λιβύη: «Οι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα εφαρμοστούν με ακρίβεια. Τώρα απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και θα προχωρήσουμε.

Οι ενέργειές μας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση και αίμα», τόνισε ο Ερντογάν, για το μνημόνιο κατανόησης με το Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια όμως και μετά τις…  φιλολογικού τύπου προτάσεις περί συνεργασίας και ανησυχίας για την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού(!)  ο Ερντογάν σήκωσε πάλι το “μαστίγιο” και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι τροφοδοτεί την ένταση αντί να κάτσει να μοιραστεί τον εθνικό της πλούτο με την… Τουρκία!

«Κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις ελληνικές αντιδράσεις που υπάρχουν για τις τουρκικές γεωτρήσεις.

«Οι πολιτικές της απειλητικής ρητορικής και των εκβιασμών χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει η πιθανότητα δίκαιης μοιρασιάς.

Όμως, καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Κάναμε το επόμενο βήμα. Ούτε θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας, ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε θα ζητήσουμε για κάτι που δεν έχουμε», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Δεν αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί με τις φωνές και τις προκλήσεις τους», υπογράμμισε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στα δύο γεωτρύπανα, το Fatih και το Yavuz και τα δύο ερευνητικά πλοία, που έχει στείλει η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου.

Πηγή: pronews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged