Δουλειές του Χάρου

Απασχόληση
Μοιραστείτε το:

Περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Π.Ο.Υ. και της  Δ.Ο.Ε., μια τάση που φαίνεται να αυξάνεται, με τους οργανισμούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας της covid-19. Στην παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών, που εργάζονταν. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

 «Το να εργάζεται κανείς 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία»-δήλωσε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του Π.Ο.Υ. Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες -σε ποσοστό 72%– ηλικίας 60 με 79 ετών οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο, όταν ήταν 45 με 74 ετών. Επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ζουν στη ΝΑ. Ασία και στον Δ. Ειρηνικό Ωκεανό-μια περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία– πλήττονται περισσότερο.

Γενικά η έρευνα, που εξέτασε στοιχεία από 194 χώρες, βρήκε ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα. Η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2000-2016 και δεν εξέτασε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. «Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας», επεσήμανε ο Π.Ο.Υ., εκτιμώντας ότι τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων εργάζονται πάρα πολλές ώρες. Επικαλούμενος έρευνα του National Bureau of Economic Research σε 15 χώρες ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του ΠΟΥ, σχολίασε ότι  «ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown».

(Πληροφορίες Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.)

Πηγή: mousapolytropos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged