Δικαστικά έγγραφα: Ψηφιακά η επίδοση εγγράφων ποινικής δίκης από το νέο δικαστικό έτος…

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Σε ψηφιακούς ρυθμούς αρχίζει να κινείται το εθνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Ένα σημαντικό βήμα για την ψηφιοποίηση του χώρου της Δικαιοσύνης, αλλά και της Αστυνομίας, γίνεται με την ψηφιακή επίδοση εγγράφων της ποινικής δίκης, που θα είναι εφικτή από το νέο δικαστικό έτος.

Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ο κύριος τρόπος επίδοσης από τους επιμελητές των ποινικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση των Υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ο κύριος τρόπος επίδοσης από τους επιμελητές των ποινικών δικαστηρίων.

Με τη χρήση της νέας ψηφιακής εφαρμογής απελευθερώνονται 1.500 γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή και επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους για την προστασία των πολιτών. Επιπλέον, απελευθερώνεται μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο, ενώ η επίδοση πραγματοποιείται άμεσα, ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστερήσεις και με σεβασμό των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η τροποποίηση της διαδικασίας θα εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής επίδοσης.

Όπως επισημαίνεται, πάντως, η φυσική επίδοση δεν καταργείται πλήρως, αλλά περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα, αφού ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας (νησιά, δύσβατες ορεινές και παραμεθόριες περιοχές), αλλά και η επικινδυνότητα, που εγκυμονούν οι επιδόσεις σε εμπλεκόμενους σε ειδικές κατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών.

Ένα πρόβλημα 40 ετών

“Σήμερα, επιλύνεται ένα πρόβλημα 40 ετών, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Με τη μεταρρύθμιση αυτή, 1.500.000 δικόγραφα, τα οποία διακινούνται ετησίως έως σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, θα επιδίδονται ψηφιακά στους ενδιαφερόμενους επιταχύνοντας τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης”, ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. “Tη ρύθμιση αυτή, την νομοθετούμε από κοινού τα τρία Υπουργεία μέσα στον Απρίλιο και ταυτόχρονα οργανώνονται τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε από τη νέα δικαστική περίοδο τον Σεπτέμβριο να γίνουν πράξη”, συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολίασε: “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται μεθοδικά για την ψηφιακή μετάβαση του εθνικού δικαστικού συστήματος. Σήμερα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, κάνουμε ένα επιπλέον βήμα. Με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζονται πλήρως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποινικής δίκης. Παράλληλα, αποδεσμεύεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών οργάνων και δικαστικών επιμελητών και εξασφαλίζεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος”.

“Με αυτήν και μόνο την πλατφόρμα και την αλλαγή της διαδικασίας, που τα τρία υπουργεία ερχόμαστε να προτείνουμε, 1.500 αστυνομικοί γυρίζουν στο θεμελιώδες τους καθήκον, που είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών. Το χρονοδιάγραμμα είναι το νέο δικαστικό έτος”, συμπλήρωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged